Computers en servers
Servers
Analyse van de server logs
Het analyseren van de server logs zal je heelwat leren over de bezoekers van je site. Zonder server logs rij je als het ware als een blinde (in een mistige nacht): je weet niet hoeveel bezoeker je hebt, hoe ze op je site terechtgekomen zijn, en welke pagina's ze opgevraagd hebben. Als je een eigen server hebt (of een virtuele server dat bij een hostingmaatschappij draait) kan je de server logs opvragen. |
Hoe ziet een server log er uit?
Iedere opvraging resulteert in een regel. Als een opgevraagde pagina 10 foto's bevat, dan veroorzaakt dit bezoek 11 regels in je logs. Deze logs is opgemaakt op het ogenblik dat de server pas opgestart werd: weinig bezoekers maar veel spiders.
|
Het wordt pas interessanter als er echte bezoekers op je site komen. De eerste twee regels zijn hotlinks uit forums waaraan ik deelneem. Forums zijn een ideale manier om je site te promoten (door het adres in je signature op te nemen). Hoe technischer de forums, hoe beter (het is de bedoeling dat de spiders de links volgen en die houden niet van algemene vaagheden). Dan komt de indexpagina /test/ met als referer een link van google. Je kan dus zien welke zoektermen de mensen gebruikt hebben om op mijn site te komen. Als verkoper zou je eigenlijk in staat moeten zijn een dynamische pagina aan te bieden dat toegespitst is op wat de bezoeker gevraagd heeft! Deze pagina bevat een paar objecten (een cascading style sheet, een javascript en twee gifs). De response code is 304, wat betekent dat de resource reeds in de browser cache aanwezig is (de file is niet lang geleden opgevraagd geweest). Na 5 seconden wordt er een nieuwe pagina ingelezen /test/test.htm (als dat in het echt gebeurt, dan zou je je moeten afvragen waarom er reeds na 5 seconden doorgeklikt wordt).
Opgelet, de links die in de voorbeelden staan werken niet meer, de pagina's werden allemaal verplaatst. Mijn eigen server log is wat opgeruimd en ziet er mooier uit:
|
Compressie
Dit merkte ik een tijdje geleden in mijn server logs...
82.94.179.141 - - [05/May/2009:09:03:12 +0200] "GET / HTTP/1.0" 200 8330 ... 86.83.104.171 - - [05/May/2009:09:56:29 +0200] "GET / HTTP/1.1" 200 3201 ...Vreemd dat eenzelfde bestand (de indexpagina) zowel 8330 als 3201 bytes lang kan zijn. Het heeft een paar minuten geduurd voor ik het door had. De eerste aanvraag was van een zoekrobot die het verouderde HTTP/1.0 protocol gebruikte. Bij HTTP/1.0 is er geen compressie mogelijk. Van zodra de client vermeld dat hij HTTP/1.1 en compressie ondersteunt, wordt de pagina on-the-fly gecomprimeerd. De gecomprimeerde pagina is 2.5× kleiner, en dit scheelt kwa downloadtijd en bandbreedtegebruik! De tijd die nodig is voor de compressie is miniem in vergelijking met de downloadtijd; de compressie wordt immers in het geheugen uitgevoerd en ik heb 2GB aan werkgeheugen. |
Publicités - Reklame