Server » Verwarming » Voordelen
De voordelen van een computersturing:
70% minder verbruik per jaar!
Voordelen
Om u aan te zetten over te schakelen op een computergestuurde verwarming, zal ik u uitleggen wat de voordelen van het systeem zijn. Het is trouwens een mythe dat je niet kan besparen door de verwarming gedurende een paar uurtjes par dag uit te zetten.
-

-

Voordelen computersturing

Individuele regeling per kamer mogelijk.
Het is alsof iedere kamer een eigen kamerthermostaat en circulatiepomp zou hebben. Het is geweten dat individuele verwarming (gaskachel, mazoutstoof) minder verbruikt dan centrale verwarming. Als je de temperatuur per kamer kan regelen zonder aan comfort in te boeten, dan is de opzet geslaagd. Met een computergestuurde verwarming combineer je de voordelen van alle systemen: het gemak van de centrale verwarming en de besparing van de individuele verwarming.

Optimaal gebruik van de restwarmte.
De brander wordt 10 minuten voor een temperatuursdaling uitgeschakeld en de restwarmte wordt gedurende de laatste 10 minuten gecirculeerd. Het water heeft dus tijd om zijn warmte af te staan, maar de ruimte zelf zal niet merkbaar afkoelen.

Complex temperatuurprogramma mogelijk.
Hoe complex het temperatuurverloop is bepaalt u zelf. Een "nauwkeurigheid" van 10 minuten is meer dan genoeg (het huis kan toch niet zo snel opwarmen of afkoelen). Het temperatuurverloop kan ingesteld worden per kamer, wat uiterst interessant is als iedere persoon een eigen dagcyclus heeft. Bij een klassieke centrale verwarming wordt de living ook 's nachts warm gehouden, terwijl dit niet nodig is.

Besparing op de stookfaktuur en electriciteitsfaktuur.
Bij het overgaan van een klassiek systeem met enkelvoudige kamerthermostaat naar een computergestuurd systeem is mijn verbruik met 70% gedaald! Misschien haalt u niet zo'n spectaculaire daling. Bij mij was deze daling veroorzaakt door het feit dat ik alleen woon, en dus nooit twee ruimtes terzelfdertijd moet opwarmen: overdag enkel de living, 's avonds en 's nachts enkel de kamers. Omdat het vermogen van de circulateur aangepast wordt aan de warmtevraag kan je hier ook ferm besparen: een circulateur verbruikt evenveel als een 75W-lamp, en dit zolang de installatie ingeschakeld is.

Kleinere ketel mogelijk.
Omdat het regelsysteem enkel de ruimtes moet verwarmen die in gebruik zijn, kan een lager brandervermogen volstaan. Ik ben van 35kW overgegaan naar 24kW. Je kan ook een kleiner vermogen kiezen omdat je het systeem op voorhand kan laten inschakelen, waardoor het lekker warm is als je 's avonds thuis komt. Omdat de verwarming voor de thuiskomt ingeschakeld wordt kom je niet thuis in een koud huis. Omdat er niet extra gestookt moet worden om het huis op temperatuur te brengen is een kleinere installatie voldoende. In een zekere zin zou zelfs een ketelvermogen aangapast aan vloerverwarming voldoende moeten zijn (dit zijn speciale ketels die constant branden).
Het grootste voordeel is natuurlijk de besparing op de stookkosten. Maar ook het gebruiksgemak ligt hoger omdat de warmtevraag aangepast wordt aan de behoeften. Ik heb de temperatuurverloop éénmaal moeten instellen, en nu gebruik ik al meer dan 15 jaar dezelfde temperatuurcurve. Geen geknoei meer met de thermostaat als je 's avonds thuis komt, niet meer nodig de thermostaat voor het slapengaan wat lager te zetten (en 's morgens in een koud huis rondlopen).

Het probleem met een thermostaat is dat de meeste mensen denken dat dit een vermogensregeling is. Leg maar eens uit aan je vrouw dat het huis niet sneller zal opwarmen als de thermostaat op 32° gezet wordt! Het enige resultaat van een thermostaat op 32° is dat het een uur later 24° is (wat eigenlijk te veel is) en dat je het niet merkt omdat je die hoge temperatuur gewoon wordt.

Het hoger electrisch verbruik (een oude computer) weegt niet op tegen de gemaakte besparingen. Het extra verbruik wordt al gecompenseerd door de circulateur niet continu te laten draaien, maar door het vermogen aan te passen aan de warmtevraag. En een Solid State Disk (een speciale geheugenkaart dat de vorm van een harde schijf heeft) of nog beter een compactflash kaart (dat je als harde schijf kan gebruiken) beperken het verbruik van de computer. Voor de sturing van de verwarming heb je geen supermoderne computer nodig, ieder computer met een paar USB interfaces aan boord voldoet prima.

De "make over" van je bestaande installatie wordt in een aantal concrete stappen uitgelegd, zodat je nooit zonder verwarming zit. De omschakeling kan zelfs in de winter gebeuren en iedere week wordt er één kleine stap gezet.

De computergestuurde verwarming heeft ook een nadeel. Dit heeft niets te maken met de computersturing zelf, wel met de centrale verwarming. 's Nachts warm ik enkel mijn slaapkamer op, de rest van het huis opwarmen is zinloos. De leidingen zijn bloot in het woongedeelte, en dit is voldoende om de niet-verwarmde ruimtes op een aanvaardbare temperatuur te houden.


Temperaturen in rust, november 2011
De buitentemperatuur bedraagt 6.3°C.
Om de slaapkamer op temperatuur te houden is ongeveer 1500 à, 2000 watt nodig (dit heb ik gemeten met een electrisch kacheltje bij een buitentemperatuur van 3°C). De ketel van 24kW zou dus minder dan 1/10 van de tijd moeten werken, maar dat is niet zo. Meer dan de helft van de geproduceerde warmte gaat verloren: in de ketel (om die warm te houden) en in de leidingen. 's Morgens is mijn kleine stookkamer warmer dan mijn slaapkamer! (ondanks de goede isolatie van de ketel en de leidingen in de kelder)

Eigenlijk is een centrale verwarming niet de beste oplossing voor mij: dit heeft niets te maken met de computersturing.

Publicités - Reklame

-