Server » Verwarming » Electrisch verbruik
Computergestuurde verwarming
Electrisch verbruik van de hele installatie
Verbruik
Zo'n computer-installatie, al die electrische kleppen, die sensoren, dat zal toch ongelofelijk veel verbruiken?
-

-

Electrisch verbruik

ventilator-nabootser
Computerventilator nabootser

Iedere temperatuursensor en bijhorende versterker krijgt zijn voeding van de computer: geen extra voeding nodig. Het LCD paneel en de interfaces krijgen eveneens hun voeding van de computer.
De computer levert volgende spanningen:
  • +12V en -12V voor de verschillende temperatuursensoren, op-amps en hoofdbord (K8000)
  • +5V voor de solid state relais (werken op een spanning van 3 tot 32V en verbruiken maximum 20 mA), LCD paneel en USB interface (K8055)

Enkel de brandersturing heeft een aparte voedingstransfo van 32V∼, maar die wordt enkel ingeschakeld als de brander effectief moet werken (waakvlam of vol vermogen). De kleppen van de brander blijken te werken op 110V= en 32V∼ door een dubbele spanningsvermenigvuldiger gestuurd levert ongeveer de juiste spanning. Door minder voedingen te gebruiken kan het stroomverbruik drastisch verminderd worden. Vergeet niet dat de hele installatie dag en nacht werkt.

Het verbruik kan je nog verder beperken door een compact flash kaart als harde schijf te gebruiken. Als je de harde schijf vervangt door een CF-kaart of Solid State Disk (SSD), dan is het enig mechanisch onderdeel de ventilator. De processor-ventilator verwijder je best niet (er worden ettelijke watten ontwikkeld op een piepklein oppervlakte), maar de ventilator in de behuizing is zeker niet meer nodig als je een SSD schijf gebruikt. Het moederbord test echter of de ventilator draait en zal weigeren te werken als er geen pulsen ontvangen worden. Dit is echter op te lossen met een kleine schakeling (zie elektuur van juni 2009, foto rechts). De ventilator heeft 3 aansluidraden: zwart (massa), rood (5V) en geel (pulsen).

De huidige trend is te gaan naar een passief huis, een huis dat zoveel warmte op natuurlijke wijze opvangt (grote ramen, zonnecollectoren,...), zodat er zo weinig mogelijk warmte geproduceerd moet worden (en energie verspild).

Bij de computers zien we de omgekeerde trend: de processor van een moderne computer verbruikt gemakkelijk 50W en overleeft het slechts een paar seconden zonder geforceerde (en luidruchtige) koeling. Ook de VGA-kaart wordt vaak gekoeld en er is een extra ventilator nodig in de behuizing om al die warmte af te voeren. Een gaming-computer verbruikt meer dan 100 watts.

Voo de geďnteresseerden, ziehier het verbruik van de volledige installatie:
(toen nog met gewone HDD, met een SSD bedraagt het verbruik 30W)


Computer
met stroomvoorziening voor de "accessoires".
Het eigen verbruik van de noodstroomvoeding ('standby' type) is opgeteld bij iedere waarde.
Merk op dat een uitgeschakelde computer steeds stroom verbruikt voor de standby spanningen (powerknop op het moederbord)
Effektief (gemiddelde): 30W
PC on, disk activity45W
PC on, no disk activity33W
PC on, disk off29W
PC on, disk off, display blanking28W
PC off, connected5.5W
PC disconnected (eigen verbruik UPS)2.6W

Monitor
LCD model, 15 inch, 1024 * 768
Effektief (gemiddelde): 0W
Helderheid minimaal18W
Helderheid maximaal24W

Gebruikers
geschakeld door de
solid state relais

Een niet-geregelde circulateur verbruikt 75W en stuwt het water onnodig snel door de leidingen (suisgeluiden)
Effektief (gemiddelde): 23W

Verliesvermogen (boucherot filters)1.2W
Per klep (living: 2, bad: 1, kamer: 1)4W
Circulateur Low11.8W
Circulateur Medium20.3W
Circulateur High35.4W
Brander aan8W
Enkel waakvlam7W

Netwerk
Deze componenten moeten ingeschakeld blijven (mijn verwarming is eveneens webserver)
Effektief (gemiddelde): 11.3W
Telenet distributieversterker1.7W
Telenet modem (Motorola surfplank)4.2W
Linksys Router5.4W


Verbruik van de brander (waakvlam)
Het verbruik in rust is dus ongeveer 40W (volledige installatie, computer on, display off, gebruikers off, netwerk aan).

De computer draait enkel in de winter als er warmte nodig is.

Het verbruik van 30W (computer) komt overeen met het verbruik van een kleine koelkast die continu aan staat. Maar is dat veel of weinig? Vergelijken we het verbruik met electrische verwarming die als "duur" gekenmerkt wordt. 30W * 24 uur: dagelijks verbruik = 720W. Dit verbruik komt overeen met het verbruik van een klein stalingspaneel (1000W) gedurende 40 minuten, bijvoorbeeld om de slaapkamer 's avonds op te warmen, of een grote straler in de badkamer gedurende 20 minuten.

Je begint je dan af te vragen of een centrale verwarming wel nut heeft als je de enige bewoner van het huis bent en je nooit op twee plaatsen tegelijk kan zijn. De badkamer opwarmen kan ook electrisch (en het verbruik is niet hoger dan het verbruik van de computer gedurende een dag).

Als je dat opgemerkt hebt, dan let je meer op het sluimerverbruik van verschillende apparaten in huis: de klok van de microgolf, de wekkerradio, de telenet decoder,...

Gelukkig dat ik geen televisieabonnement heb: de decoder (satelliet of kabel) verbruikt evenveel als mijn computer en moet continu ingeschakeld blijven, anders wordt je kaart op inactief gezet en mag je naar de winkel (13€ brandstof en een uur ergenis) om je kaart opnieuw te laten activeren. Kan ook via de telefoon (18€ telefoonkosten en nog meer ergenis).

Voor mij is een kleine televisie met DVB-T antenne voldoende. De installatie wordt enkel ingeschakeld als ik effektief televisie wil kijken.

Publicités - Reklame

-