Server » Verwarming » Toepassing: een computergestuurde wasmachine
Een computergestuurde wasmachine
Met de Velleman K8055
Toepassing
Iemand vroeg mij laatst: ik heb een K8055 van Velleman gekocht, wat kan ik ermee doen? De wereld op z'n kop, als je het mij vraagt, normaal heb je een technisch probleem, en ga je een oplossing zoeken (een module en een schema). Dat zal waarschijnlijk het gevolg zijn van onze comsumptiemaatschappij, waarbij alles verkrijgbaar is behalve ideeën. In mijnen tijd koste een gewone transistor zo'n 10 frank (een halve gulden, voor de nederlanders), en dat was een gewone germanium-transistor, 100mA max, 32V max,... Toen kocht ik niet zomaar een transistor, zonder te weten wat ik ermee ging doen!!!
-

-

Wasmachine

Maar terug tot de vraag. De K8055 module van Velleman kan heel goed gebruikt worden ter vervanging van een defekte stuurkaart in een wasmachine. Dan heb je wel een computer nodig als je de was moet doen (een programmeerbare module is in dit geval beter aangewezen: dat wil zeggen een module met een on-board programma zodat je geen computer nodig hebt), maar dit kwam eens ter sprake toen ik bij iemand een wasmachine moest repareren en de stuurkaart defekt bleek te zijn (350€, ook voor de nederlanders). Overigens moet je wel iets afweten van de wascyclus van je machine, maar zo moeilijk kan het wel niet zijn.

Je hebt een watertemperatuursensor nodig (één analoge ingang) en een waterniveaumeter of pressostaat [*] (tweede analoge ingang), een uitgang voor de verwarmingsweerstand (digitale uitgang), een tweetal digitale uitgangen voor de inlaatventielen en een tweetal digitale uitgangen voor de motor (aan/uit en draairichting) + een analoge uitgang (motorsnelheid). Kortom: een leuke toepassing!

* Opgepast, de meeste pressostaten in wasmachines zijn niet van het analoge type (uitgangsspanning proportioneel met het waterniveau), maar werken met een aantal microschakelaars: je moet dus een drietal digitale ingangen gebruiken (of een weerstandsnetwerk als je enkel een analoge ingang over hebt)


De sensor rechts is een NTC (het lijkt wel een diode, maar is het niet), gemonteerd op een TO3-behuizing, afkomstig van een afbraak-oven, waar het diende om de temperatuur van de hete lucht te meten. Een NTC-weerstand is niet bruikbaar om nauwkeurige metingen uit te voeren omdat het weerstandsverloop niet lineair is. De gain is echter hoog, waardoor het relatief kleine temperatuurschommelingen kan detecteren. In dat opzichte is een NTC-weerstand vergelijkbaar met een LDR (light dependent resistor): beide zijn zeer gevoelig, maar niet nauwkeurig.

Automatische inschakeling van de verwarming


Bron: Elektor
De kostprijs van de verwarming slorpt een groot deel van het gezinsbudget op. Maar ook voor de staat is dit geen goede zaak, want mazout of aardgas moet geïmporteerd worden en dit is slecht voor onze economie. Als we allemaal op de stookkosten kunnen besparen is dit een goede zaak voor iedereen.

Dat hebben de nederlanders ook gedacht, en er loopt een project waarbij de centrale verwarming automatisch wordt ingeschakeld als de eerste huisbewoner naar huis rijd. Zo komt hij toe in een reeds verwarmde huis. Het systeem memoriseert de verplaatsingen van de personen, en als de kans groot is dat de persoon naar huis zal gaan, wordt de verwarming ingeschakeld.

Voor het bepalen van de positie van de proefpersonen wordt er geen navigatiesysteem gebruikt (die werkt immers niet in gebouwen), maar gewoon de GSM-masten. In onze landen is het mogelijk de positie van een persoon redelijk nauwkeurig te bepalen: het systeem kan weten welke zendmasten binnen bereik zijn, maar ook hoe ver de gebruiker van de zendmast verwijderd is. Deze afstandsmeting zit trouwens standaard in het GSM systeem ingebakken want die is nodig bij time multiplex: iedere gsm toestel krijgt een timeslot toegewezen, maar om vertraging door de afstand te beperken moeten de veraf gelegen toestellen vroeger uitzenden: dan ontvangt de antennemast de signalen keurig IN het toegewezen tijdslot.

Publicités - Reklame

-