Server » Verwarming » Technische informatie » Radiateur maar voor de helft warm
Radiateur wordt maar voor de helft warm
Circulatiepomp
Circulateur
Regelmatig komen er bezoekers op deze pagina omdat ze zoeken "radiator wordt maar voor de helft warm" (Zoektermen).
-

-

Centrale verwarming

Onderkant warm en bovenkant koud
purgeren!

Als de onderkant van de radiator warm is en de bovenkant koud, dan zit er lucht opgesloten in de radiator. Gewoon laten ontsnappen met het kraantje bovenaan de radiator. Purgeren heet dat. Indien je meerdere radiatoren moet purgeren moet je de waterdruk nazien en eventueel water bijvullen. In ieder geval is het aangeraden maandelijks de waterdruk te controleren in het stookseizoen. Hoger gelegen radiatoren moeten normaal vaker gepurgeerd worden (de luchtbelletjes in de leidingen stijgen).

Bovenkant warm en onderkant koud
geen circulatie

Het omgekeerd fenomeen (bovenkant radiator warm en onderkant koud) is normaal als de ruimtetemperatuur bereikt is: de circulateur stopt namelijk met draaien bij het bereiken van de gevraagde temperatuur en dan kan de onderkant nog koud zijn. Dit is een teken dat het systeem goed werkt en de circulateur niet nodeloos laat draaien.

Anders is het natuurlijk gesteld als de gewenste temperatuur niet bereikt is. Het water circuleert dan enkel door natuurlijke convectie (warm water stijgt). Gebeurt dit bij één enkele radiator, dan is de kraan geblokkeerd of de leiding verstopt (of is het thermostatisch regelelement defekt).

Als de gevraagde temperatuur niet bereikt wordt is de circulateur defekt (of er komt geen spanning toe op de circulateur). Vaak wordt daarbij de warmte zeer traag aangevoerd.

Sluit eerst de circulateur direct op de netspanning. De nieuwe verwarmingsketels sturen de circulateur via een relais. De relais zit op het control bord gemonteerd en de contacten komen uiteindelijk los door de trilling en de hoge piekstroom. Vaak is het niet te zien dat het relais geen contact meer maakt. Gewoon de contacten opnieuw solderen (eerst oude soldeer wegzuigen) en het probleem is opgelost. Gebruik soldeer met lood, de loodloze soldeer is minder goed. Bij de nieuwere verwarmingsketels zit alles in één: brander, ketel, complete electronica en circulateur.

Eerste foto: het zwart blokje is een relais. Op de onderkant is het soldeer losgekomen, waardoor de circulateur nu en dan draait. Relais op printplaten zijn een zwak punt: door de kleine trillingen die veroorzaakt worden door de schakelende contacten komt het soldeer los. Dit is bijna onvermijdelijk voor alle relais die op niet-elastische printplaten gemonteerd staan. De enige oplossing is bij het hersolderen een grotere hoeveelheid soldeer te gebruiken (werkt als vertragende massa).

Als de circulateur niet meer draait terwijl die direct op de netspanning aangesloten is, dan is die vastgelopen. De circulateur kan heet worden omdat de door de vastgelopen motor geproduceerde warmte niet meer door het water afgevoerd kan worden.

Soms heeft de circulateur een draaiknop (snelheidsregeling), misschien dat de motor wel start in een hogere stand. Probeer de bekende PRP (Percussive Repair Procedure) om de motor los te krijgen: een ferme klap met de tang. Indien dit niet helpt moet de pomp vervangen worden.

Publicités - Reklame

-