Server » Verwarming » Algemene tips » Besparingstips II
Een paar tips
om te besparen op de verwarming
Besparen
Een update hoe je kan besparen op de verwarming. De prijs van een kWh gaz is in enkele manden gegaan van 0.013€/kWh naar 0.24€/kWh, een verhoging van 18.5× (1850%) en de prijs van de kWh electriciteit is gestegen van 0.036€/kWh tot 0.63€/kWh, een stijging van 17.5×.
-

-

Raadpleeg ook de pagina over de verschillende soorten verwarming (convectie en straling). Deze pagina is een vervolg op tips om te besparen I.

Het gasverbruik over een jaar wordt aangegeven met een kleur naargelang de verbruiker: rood het particulier verbruik, licht blauw de electriciteitscentrales en grijs de industrie.

Het verbruik van de industrie, blijft redelijk constant gedurende het jaar: de scheikundige processen vragen constant eenzelfde hoeveelheid gas. Daartegenover is er een sterke omgekeerde correlatie tussen de buitentemperatuur en het gasverbruik (electriciteitscentrales en huishoudelijk gebruik).

In België wordt er veel energie gebruikt om te verwarmen: het loont zeker de moeite om het verbruik te drukken, zeker met de prijzen die 15× gestegen zijn.

Algemeen

We hebben het in het algemeen over de centrale verwarming, maar de opmerkingen zijn ook geldig voor andere soorten verwarming.

Alle onderzoeken hebben het aangetoond: de verwarming uitschakelen gedurend eenkele uren per dag is goedkoper dan de verwarming permanent te laten werken. Als u boodschazppen gaat doen of gaat werken is het dus aangeraden de verwarming uit te schakelen. Het hoger verbruik om het huis weer op temperatuur te brengen weegt niet op tegen wat er aan brandstof bespaard werd tijdens de pauze. Maar om dit te bereiken moet de installatie correct afgesteld zijn en geen overshoot van de temperatuur veroorzaakt als de verwarming opnieuw ingeschakeld wordt.

De overshoot wordt veroorzaakt door een te hoge warmtetoevoer, waarschijnlijk is de keteltemperatuur te hoog ingesteld. De watertemperatuur moet zodanig ingesteld worden dat de gewenste temperatuur snel bereikt wordt, maar zonder dat de kamertemperatuur te hoog oploopt. Een lagere watertemperatuur heeft ook als gevolg dat de gewenste temperatuur een beetje trager wordt bereikt, en dit leidt ons naar een tweede punt: de verwarming moet op tijd terug ingeschakeld worden. De gewenste temperatuur moet niet noodzakelijk bereikt worden als de bewondeers terug keren, maar de verwarming moet reeds een 10-tal minuten in werking zijn. Daardoor heb je niet de neiging de thermostaat te verhogen omdat het te koud is.

Op bepaalde sites en in tijdschriften wordt er geschreven dat het niet interessant is de verwarming lager te zetten als men niet thuis is. Dat is niet waar! Een goed ingestelde verwarming zal de besparing niet ongedaan maken

Warm enkel de woonruimtes en sluit de deuren van ruimtes die niet gebruikt worden zodat waterdamp niet neerslaat in de niet-verwarmde lokalen. Indien je over thermostatische kranen beschik, regel ze op een lage temperatuur van ongeveer 14° om vochtproblemen te vermijden.

Sluit 's avonds de gordijnen en de luiken. Stilstaande lucht is een goede isolator en daardoor kan je tot 20 à 30% besparen op de verwarming, zelfs als heb je buddele beglazing. De dag nadien zal je het effekt merken als je de gordijnen opnieuw opent: er stroom een koude luchtstroom de kamer binnen.

Haal de spullen rond de radiatoren weg: lucht moiet vrij kunnen circuleren. De radiatoren stralen ook warmte uit (naast de convectiewarmte) en het is interessant om die warmte ook te gebruiken. Haal de bekisting van de radiatoren!

Vervang normale radiatorkranen door thermostatische kranen (maar niet in de ruimte met de thjermostaat). De thermostatische kranen zullen de watertoevoer afsluiten als de gewenste temperatuur bereikt is. De regeling is niet nauwkeurig maar de kranen zullen vermijden dat de temperatuur nodeloos oploopt in bepaalde ruimtes.

De radiatoren moeten regelmatig ontlucht worden. Als er lucht in de radiator zit, dan wordt een deel van de radiator niet warm en hert water moet warmer zijn om dezelfde hoeveelheid warmte over te brengen. Meer informatie over de radiateur ontluchten kan u hier vinden.

Het rendement van een centrale verwarming wordt lager als er minder warmte nodig is: het water moet op temperatuur gehouden worden en als er een (kleine) warmtevraag is, dan zijn er veel verliezen in de leidingen. In dergelijke gevallen is het interessanter een kleine verwarming te gebruiken en de centrale verwarming niet in te schakelen. Indien je minder dan 5kW warmte nodig hebt, dan is het niet interessant om de CV in te schakelen.

Het is een utopie te denken dat de centrale verwarming de beste verwarming is. In de tijd was de centrale verwarming een luxe, een "must have", maar tegenwoordig is het een overkill van een centrale verwarming te installeren in een appartement of een klein huis.

Hulpverwarming

Hulpverwarming is meestal electrisch. Opgelet, een kWh elezctrisch is 2.5× duurder dan een kWh gas. Zelfs met een verwarming met een laag rendement is het toch goedkoper te verwarmen op gas, behalve in welbepaalde omstandigheden.

Men kan een extra verwarming gebruiken in plaatsen die niet vaak gebruikt worden, of die slechts een paar minuten per dag gebruikt worden. Een extra logeerkamer, een knutselkamer, de badkamer,...

Is er centrale verwarming in die ruimte, dan volstaat het de radiator een uur voor gebruik open te draaien. Anders moet er een electrisch vuurtje gebruikt worden.

Een hulpverwarming kan gebruikt worden voor een locale verwarming, zodat de centrale verwarming lager ingesteld kan worden. Men verwarmt dan heel lokaal de plaats waar men zit, zodat de algemene verwarming lager ingesteld kan worden.

Dit zijn de soorten electrische verwarming:

Electrische convector
Het is een relatief kleine verwarming, de warme lucht komt buiten aan de bovenkant van het toestel. Het vermogen is tot 2000W. Het heeft geen zin om een verwarming van minder dan 750W te hebben, je voelt de warmpte nauwelijks. Dit type verwarming is aangeraden voor de badkamer, daar waar een snelle verwarming aangeraden is. Het toestel heeft geen traagheid. De verwarming is niet zo optimaal voor langdurig gebruik, want de warmte heeft de neiging om tegen het plafond te gaan.

Electrisch vuurtje met ventilator
Zoals de convector kan dit systeem een kleine ruimte snel opwarmen. De verwarming wordt bijvoorbeeld gebruikt om een knutselkot op te warmen, daar waar het geluid niet te storend is. De ventilator is niet aangeraden in een badkamer, want de aanjager geeft een onaangenaam koude effekt op de huid (verdamping).

Stralingspanelen
In veel omstandigheden is dit de meest aangewezen verwarming want het zijn de objecten die opgewarmd worden, niet de lucht. De verwarming kan in de badkamer gebruikt worden. In de meeste gevallen is een vermogen van 1350W voldoende, daar waar een convector 2000W moet hebben. Een nadeel is dat de warmte zeer lokaal is.

Olieradiator
Dit systeem werd lange tijd aangezien als de beste verwarming voor ruimtes die niet vaak gebruikt worden (extra slaapkamer). Het is een verwarming met een hoge traagheid, de verwarming combineert convectie en straling. De verwarming is niet aangewezen voor ruimtes die slechts enkele minuten gebruikt worden: de radiator heeft niet de tijd om op temperatuur te komen.

Warmtetapijt of straler
Dit is een nieuw soort verwarming dat zeer lokaal werkt. Het is een tapijt met ingebouwde electrische weerstanden. De verwarming wordt bijvoorbeeld onder een bureau geplaatst en zorgt voor een lokale warmte. De stralingspaneel wordt op het bureau geplaats en straalt zijn warmte naar de persoon. Het vermogen is laag, maximum 400W maar de warmte wordt gericht op de persoon.

De verschillende soorten stralingspanelen en warmtetapijt zorgen ervoor dat de centrale verwarming lager ingesteld kan worden.

Er bestaan ook stralingtspanelen die aan de muur bevestigd worden, met een hoger vermogen (ongeveer 1000W), ze worden meer en meer gebruikt in badkamers.

Allerhande gadgets
Dit zijn de kleine verwarmingselementen die direct in het stopkontact aangesloten moeten worden.

Met ene vermogen van maximaal 400W geven de toestellen weinig warmte af: een persoon in rust geeft 500W af!

De toestellen kunnen gebruikt worden omp een ruimte vorstvrij te houden (kelder, keuken of badkamer als er niemand aanwezig is), maar ze zijn te zwak om een normale kamer op te warmen. Bij koud weer heb je minstens 1000W nodig om een kleine slaapkamer op te warmen.


Op alle pagina'sz die in november 2022 opgemaakt worden neem ik een link op naar de internationals shooting days. De site is aangepast aan smartphones en tablets en geeft praktische informatie over de komende events.

Gasconvector

De verwarming heeft een hoog rendement omdat er slechts één ruimte direct verwarmd wordt. Het is spijtig dat dit soort verwarming minder en minder gebruikt wordt, want het systeem is interessant. Vermogens gaan van 5kW tot 12kW. Een vermogen van 5kW is voldoende voor een slaapkamer, 8kW is aangeraden voor een living. De afvoer gebeurt via de schoorsteen of via een doorgang naar buiten (plaatsing tegen een buitenmuur).

Met de huigige tarieven (november 2022) kost de verwarming van een slaapkamer ongeveer 6€ per nacht (10 uur). Met een electrisch vuurtje is dat 12€.

Zoals met een centrale verwarming is het niet aangeraden een te hoog vermogen te kiezen: de verwarming zal slechts enkele minuten werken en door de aan- en uit regeling heb je sterke temperatuurschommelingen. Bij een verwarming met een lager vermogen blijft de verwarming permanent op laag vermogen werken. Als er meer warmte nodig is, dan kan de verwarming op hoger vermogen werken. Het vermogenbereik is ongeveer 40 tot 100% vermogen (de verwarming kan niet minder dan 40% vermogen leveren en schakelt dan aan en uit).

De warme wordt grotendeels afgegeven door convectie, maar dit is niet de beste manier om een ruimte warm te krijgen. Indien het mogelijk is moet de kap verwijderd worden, zodat de kachel zelf vrij komt en kan stralen. Indien er kinderen rond lopen, dan moet er natuurlijk een soort rooster voorzien worden. De straling door de warme kachel is meer efficient dan de verwarming door convectie. Zet je zodat je de stralingswarmte kan opvangen. Met een kamertemperatuur van 17° heb je even warm als in een kamer aan 18°.

Publicités - Reklame

-