Server » Verwarming » Algemene tips
Algemene tips
besparen op de stookkosten
Verwarming
Niet iedereen heeft een super-geïsoleerd passief huis dat warmgehouden kan worden door de bewoners zelf (eigen lichaamswarme en verlieswarmte van LCD, droogkast,...) Maar met een paar eenvoudige tips kan je nochtans besparen op de energiefaktuur.
-

-

Besparen op de verwarming

Algemene wetenschappelijke artikels
over regeltechniek

Meten is weten

Analoog naar digitaal omzetter

De 4-20mA current loop, een industriestandaard

Seriele communicatie

  • RS-232: de moeder van alle protocollen
  • De omzetting tussen TTL en RS-232
  • De CAN bus wordt niet enkel in de automobielindustrie gebruikt

De verschillende soorten temperatuurprobes

Process Calibrator

Contactloze toerentalsensor

Regelsystemen

Sampling

Wat als het signaal te hoog wordt en niet meer gemeten kan worden? Op 18 april 2018 loopt de temperatuur in de tuin op tot boven de 26°. Hoeveel het precies wordt in de tuin zullen we nooit weten: de maximale waarde van de omzetter wordt bereikt.

Bij de AD-omzetter moet men een compromis zoeken, zeker als de omzetter maar een resolutie van 256 bits heeft. Door een klein temperatuurgebied (bijvoorbeeld van -6 tot 26°) te kiezen, kan men toch een meting uitvoeren die nauwkeurig genoed is (resolutie 0.2°).

Voor de binnentemperatuur meet ik van 7 tot 23° (resolutie 0.1°C) en voor de boilertemperatuur van 4 tot 76° met een resolutie van 0.3°.

Besparen op de verwarming... is verwarming echt nodig? Mijn ouders hebben tot aan hun vijtigste in een klein appartementje geleefd met één enkele kachel in de living. Eerst steenkool, dan mazout (met bidons van 10 liter die je van de kelder tot het appartement op het vierde verdiep moest sleuren). Naargelang de buitentemperatuur werd er één kamer (zeer koud weer buiten), twee kamers (koud weer buiten) of drie kamers verwarmd want de steenkoolkachel die continu werkte kon niet geregeld worden. Met 10 liter mazout konden we twee dagen verwarmen, en de kachel werd eveneens gebruikt voor het koken. Mijn moeder had ook een petroleumvuurtje voor het koken, maar in de winter werd enkel op de kachel gekookt. In de zomer waren er vaak boterhammen of werd er koud gegeten, zodat er niet gekookt moest worden.

Aan één kant van de gang was de living en de keuken, aan de andere kant de slaapkamer en een "débarras" dat als badkamer moest dienen. Mijn ouders huurden eigenlijk twee kleine appartementjes met elk twee kamers. We moesten door de gang om van de slaapkamer naar de living te gaan. De toilet was gemeenschappelijk in de gang op een verdieping lager. Later hebben mijn ouders ook de twee onderste appartementen verhuurd zodat we de facto een eigen wc op de overloop hadden. Er was geen verwarming in de slaapkamer, de keuken en de badkamer. 's Winters werden alle leidingen gewoon afgesloten van zodra het begon te vriezen. Dubbele beglazing bestond toen nog niet en in de winter was het binnen maar een paar graden. Ik leefde toen constant in de living die wel verwarmd werd.

Een paar jaar voor zijn pensioen had mijn vader genoeg gespaard om zijn eigen huis te kopen. Een hypotheeklening was zelfs niet nodig, met zijn karig loon had hij in die dertig jaar genoeg opzij gelegd om een kleine rijhuis te kunnen kopen (mijn ouders hebben nooit een auto gehad en gingen nooit op vakantie). Er werd een gaskacheltje voorzien in de living en in de slaapkamer: wat een uitzonderlijke luxe! Er moest niet meer met steenkool of mazout gesleept worden!

Historiek van de centrale verwarming
Een korte uitleg over de verschillende regelsystemen.

Radiateur wordt maar voor de helft warm
Dit kan veroorzaakt worden door de circulateur die niet meer draait, of door lucht in de radiator. Lees hier hoe u dit probleem kan oplossen.

Thermische traagheid van een huis
Waarom voelt een huis koud aan als de verwarming pas aangezet wordt?
Kan je de thermische traagheid van een kamer verminderen?

Besparen op de verwarming: eerste reeks tips en tweede reeks tips
Zelfs zonder computergestuurde verwarming kan je de energiefaktuur verminderen. Ik bespreek hier een paar minder voor de hand liggende tips.

Moderne gasketels
De nieuwe gasketels zijn in staat nagenoeg alle energie uit het gas te halen. Het behaalde rendement is dan ook zeer hoog. Deze ketels zijn niet meer vergelijkbaar met de traditionele branders en bijhorende boiler: het is een complexe installatie geworden met drukmeting, meting van de temperatuur van de verbrandingsgassen, enz. Dit allemaal om een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Voorwaartse regeling bij vloerverwarming
Deze methode van regelen verschilt van de klassieke regelmethode, waarbij men de binnentemperatuur meet, en indien nodig de watertemperatuur laat stijgen indien de gewenste temperatuur niet bereikt is. De voorwaartse regeling gebruikt de binnentemperatuur zelfs niet! Bij vloerverwarming moet men voorwaartse regeling toepassen omdat een klassiek regelsysteem een pendelgedrag zou vertonen.

De soorten verwarming
Het verschil tussen radiatoren en convectoren, en alles wat daar tussen in zit.

Verwarmingsketel met warmte-kracht koppeling
De verwarmingsketel met warmte-kracht koppeling produceert electriciteit en verwarmt het huis met de restwarmte. De warmte-krachtkoppeling wordt in de industrie toegepast, maar kan ook gebruikt worden bij de verwarming van particuliere woningen.

PLC: Programmable Logic Controller
Een PLC wordt gebruikt om processen in de industrie te besturen en eventueel te regelen. Wat is precies een PLC en kan het gebruikt worden om de centrale verwarming te sturen?

Indexpagina electrische verwarming
Het vervangen van een mechanische thermostaat door een electronische thermostaat en andere onderwerpen.
Schakeling rechts: een discrete omzetter die de temperatuur van het water van de verwarmingsketel omzet in een spanning die door de AD converter gelezen kan worden. De sensor is een Pt1000. 0 tot 80° (1000 tot 1309Ω) wordt omgezet in een spanning van 0 tot 5V. De twee trimmers dienen om de spanning zodanig in te stellen de de maximale nauwkeurigheid van de AD omzetter gehaald kan worden.


Tweede foto rechts: met een LM35 kan je gemakkelijk een microampèremeter aansturen, de LM35 geeft een spanning af van 10mV per graad celcius, er moet niets ingesteld worden. Het eigen verbruik van de sensor is laag, zodat die nauwelijks opwarmt. Men gebruikt best een voedingsspanning van 5V om de dissipatie te beperken.

Publicités - Reklame

-