Server » Verwarming
Met afstandsbesturing en uitlezing van de gegevens
webinterface en remote control
Centrale verwarming
Français
Op deze site zal je alle informatie terugvinden over de bouw van een computergestuurde verwarming. Ook een web-interface is aanwezig zodat de temperatuur op afstand opgevraagd kan worden en commando's ingegeven kunnen worden.
-

-

Computergestuurde verwarming

Eigen installatie (INDEX)
Bespreking van de eigen installatie: voor en na de ombouw
Software ∗ Werking CV-ketel ∗ Temperatuuropnemers
Gasdetectie ∗ Sturing van de circulateur, radiatorkleppen
Afstandsbediening ∗ LCD ∗...

Zelf aan de slag (INDEX)
En nu is het aan uw beurt!
Het volledig project splitsen we in afzonderlijke modules zodat het systeem altijd blijft werken.
Met het plan in de hand bekom je een complete make-over in 5 weken!

Technische informatie verwarming (INDEX)
Technische achtergrondinformatie over de verwarming, met tips hoe je de energiefaktuur kan verminderen.

Electrisch verbruik
Het is belangrijk dat een installatie dat continu blijft draaien niet teveel stroom verbruikt. De volledige installatie met computer, interfaces, sensoren en verwarmingsketel verbruikt niet meer dan een kleine gloeilamp. Op 24 uur is het verbruik vergelijkbaar met dat van een gewone frigo.

De voordelen van een computergestuurde verwarming
Veel soepeler in te stellen (dag en weekprogramma's), lager verbruik, individuele kamerregeling, intelligente recuperatie van de restwarmte,...

FAQ
Een vraag van een bedrijfsleider: ik wil een verwarmingssysteem dat we vanaf de computer kunnen bedienen.

Mocht je nog vragen hebben, aarzel niet mij te contacteren. En vond je de informatie interessant, neem gerust een link op je website (of tegenwoordig: je facebook profiel) naar deze site.


Electronica is echt niet moeilijk: een alarmsysteem met één enkele transistor. Nog meer electronika en zelfs een computergestuurde wasmachine kan je hier aantreffen.

Ook de electrische verwarming kan met een computer gestuurd worden. Voor ik dit huis gekocht had, was een ander huis voorzien van electrische verwarming, en ik had reeds de plannen gemaakt voor de computersturing. De sturing van de electrische verwarming is zelfs veel eenvoudiger dan de sturing van een centrale verwarming, waar men rekening moet houden met electrische kleppen, pompen, de aansturing van de brander, ...

De meeste meetkaarten hebben te weinig analoge ingangen. Maar je kan het aantal ingangen vermenigvuldigen door middel van een multiplex schakeling.

De computer die voor de sturing gebruikt wordt is een SFF (Small Form Factor), een bedrijfscomputer zonder extra foefjes. De floppy drive werd uitgeschakeld en de harde schijf vervangen door een SSD (solid state drive) om het verbruik te beperken.

De voeding van de computer levert voldoende stroom voor alle temperatuursensoren en meetversterkers zodat er geen extra voedingsblokken gebruikt moeten worden.

Arduino

Een Arduino kan je gebruiken om de verwarming te sturen, maar die heeft onvoldoende ingangen en uitgangen om een centrale verwarming te controleren, zeker als er meerdere zones bediend moeten worden.

Ik heb één analoge ingang nodig per zone (temperatuur) + 1 ingang buitentemperatuur, + 1 ingang keteltemperatuur en 1 ingang waakvlamdetectie, dus minstens 5 analoge ingangen. Deze ingangen kunnen eventueel gemultiplext worden, want de temperaturen veranderen niet zo snel.

In heb dan nog een 10-tal digitale ingangen nodig voor de funktieselecties (met digitale aanduiding dat de funktie aktief is): +1°, -1° per zone, buitenshuis, "gaan slapen" programma, "badkamer" programme, enz. Selecteerbaar voor 1 uur, 2 uren, 3 uren of de rest van de dag. In plaats van digitale ingangen kan men ook één of twee analoge ingangen gebruiken en de drukknoppen met verschillende weerstanden aansluiten (weerstandsdeler). De multiplexsignalen die uitgestuurd worden om de temperatuuringangen te selecteren kunnen ook gebruikt worden om drukknoppen te multiplexen.

En uiteindelijk een stuuruitgang voor de brander (ik heb er zelfs twee nodig want de originele electronica van de brander is defekt en ik moet alles sturen: waakvlam en hoofdvlam), 2 uitgangen voor de circulateur (3 snelheden), één uitgang klepsturing per zone + de nodige aanduiders van de aktieve funkties, dus een 16-tal uitgangen.

In het algemeen is een zrduino een beetje te zwak om de centrale verwarming te sturen (te weinig poten), maar een sturing van de gasverwarming is wel mogelijk.

Wijziging van een bestaande thermostaat

We willen een bestaande mechanische thermostaat blijven gebruiken, maar we willen die programmeerbaar maken, we willen dat hij automatisch verschillende temperaturen kan selecteren naargelang het uur van de dag. De sturing gebeurt door een arduino die als output de kode levert voor een servomotor (de kode van alle servomotoren is standaard).

De arduino bedient de servomotor die de ruimtetemperatuur gaat wijzigen, op dezelfde manier als een operator zou doen (maar volautomatisch). De servomotor wordt best in een aparte behuizing geplaatst (doorgaans is er echt te weinig plaats in de thermostaat zelf). Met een stang wordt de stand van de servomotor overgebracht op de thermostaat.

Het systeem heeft een real time klok nodig die éénmaal ingesteld moet worden door het systeem met de computer te verbinden. Het tabel met de temperaturen zit in de kode als constante.

De arduino kent de huidige temperatuur niet (er is geen voeler) en kent slecht indirect de positie van de servomotor. De temperatuur kan slechts bijgeregeld worden door de servomotor maar "meer" of naar "minder" te sturen. Daarvoor leest de arduino de (relatieve) temperatuur en stuurt indien nodig de motor.

De arduino wordt bediend door twee drukknoppen "meer" en "minder" die de offset regelen. Alle temperaturen worden daardoor verschoven (komt overeen met het verbuigen van de aandrijfstang).

Het tabel bevat relatieve temperaturen, zoals:

000102030405060708091011121314151617181920212223
-2-2-2-2-2-101-4-4-4-4-4-4-4-40+2+2+2+20-2-2

De arduino wordt best in een tweede behuizing geplaatst, er lopen slechts drie draden van de arduino naar de servomotor voor de bediening. Op deze behuizing zitten er twee knoppen "meer" en "minder" om de offset bij te regelen, maar je kan extra drukknoppen voorzien, bijvoorbeeld 1/2/3/4... uren stop met een led die 1/2/3/4.. keer knippert als de funktie aktief is. Je kan natuurlijk ook een LCD scherpje voorzien met de huidige tijd en de temperatuuroffset (en eventueel een manier om de temperaturen aan te passen).

Het systeem hangt af van de werking van de bestaande mechanische thermostaat. De bedoeling is een bestaande, goed werkende mechanische thermostaat uit te breiden met een programmering.


Enkel beschikbaar bij werkende verwarming (als de status van de verwarming rechtsboven verschijnt):
Grafieken | Temperatuurtabellen |   |

© Marc Doigny 2005 - 2019

Publicités - Reklame

-