Server » Verwarming » FAQ verwarming
Sturing van de verwarming
door middel van een web interface
FAQ
Voor bedrijven is een computergestuurde verwarming een pluspunt. Vaak zijn er ruimtes die enkel tijdelijk verwarmd moeten worden met verschillende uurroosters (produktieruimtes en administratie), ruimtes die altijd op een laag vermogen verwarmd moeten worden en eventuele privé-delen. Met een verwarmingssysteem met web interface is het mogelijk de verwarming in iedere zone onafhankelijk in te stellen. Het is niet meer nodig 's morgens de verwarming hoger te zetten (en 's avonds dan vergeten die te verlagen). De temperatuurtabellen worden eenmaal opgesteld en in de module geladen.
-

-

Bediening via computer


Twee ruimte-interfaces met ingebouwde webserver

Beste,

Ons bedrijf heeft een verwarmingsinstallatie van ca. 22 jaar oud. Tijd om te vervangen.

Bij het zoeken op het internet zijn we op uw site terechtgekomen. Het lijkt ons interessant, maar ik denk dat uw systeem ondertussen al geëvolueerd is.

Wij zijn op zoek naar een systeem waar we alles zelf kunnen programmeren op de Pc, zodat we de week-ends, vakantiedagen,.... kunnen voorzien. Kunnen we eventueel eens meer uitleg krijgen over uw systeem ?

Dank bij voorbaat.

Hello Piet,

In uw geval zou ik aanraden een volledig geïntegreerd systeem te kopen, dat wil zeggen een intelligente ketel met één of meerdere ruimte-modules. Er bestaan tegenwoordig systemen die een ingebouwde webserver hebben, zodat je alles tot in de details kan instellen door middel van Internet Explorer (een beetje zoals je een router of NAS configureert). U bent wel verplicht bij één fabrikant te blijven voor het volledige electronische gedeelte (ketel + ruimte-modules).

De web interface wordt beveiligd met een login en passwoord en kan eventueel via het internet bereikbaar zijn. Daarmee kan u bijvoorbeeld vanop afstand de verwarming in de privé-vertrekken een paar uur voor uw komst inschakelen.

Indien het bedrijf over verschillende relatief grote afdelingen bestaat die een eigen verwarmingsprogramma moeten hebben (bijvoorbeeld produktiehal-1, productiehal-2, magazijn, administratie, privé) dan zou ik aanraden het watercircuit te splitsen en te werken met één circulateur per afdeling. Enkel de ketel zou gemeenschappelijk zijn. De ruimte modules kunnen ingesteld worden om hun "eigen" circulatiepomp aan te sturen.

Een andere mogelijkheid is één gezamelijke circulatiepomp en electrisch gestuurde kleppen op de radiatoren. Dit is een minder praktische oplossing (stroomkabel naar iedere radiator), maar uiteindelijk is dit een zeer flexibele oplossing. In dit geval moet u een intelligente circulatiepomp gebruiken (een pomp die de tegendruk meet en zijn debiet aanpast aan de vraag). De ruimte-modules sturen dan de aangesloten electrische kleppen in plaats van de circulatiepomp.

Voor ruimtes die constant verwarmd moeten worden (inkomhal, gezamelijke delen) zijn thermostatische kranen een goede oplossing. Als de algemene warmtevraag laag is (bijvoorbeeled in de week-ends als er niemand aanwezig is), dan worden deze ruimtes ook niet verwarmd.

Ik heb mij nog eens geïnformeerd: in België zijn er blijkbaar enkel systemen gekoppeld aan een domotica systeem beschikbaar indien u een web interface wenst. Dat wil zeggen dat de web interface geleverd wordt door het domotica systeem. Maar aan de andere kant betekent dit dat u de verwarming of de verlichting kan sturen met een applikatie voor de iPod.

Marc Doigny

Publicités - Reklame

-