Server » Verwarming » Electronica op een gaatjesprint
Toepassing van de electronica
Aansturing van de televisie bij alarm
Gaatjesprint
-

-

Heel lang geleden, dat was nog de tijd van de belgische frank en de hoge BTW in België en de relatief lage BTW in Nederland. Belgische klanten deden hun inkopen in Sluis en deden en passant een paar sexshops. Heel veel bedrijven hadden een bijhuis in Nederland (cfr. Roels!). En de belgische klanten betaalden natuurlijk liever in franken dan in gulden. De belgische bataalterminals konden echter niet in Nederland gebruikt worden, en nederlandse terminals gebruiken was geen optie voor de meeste ondernemingen.

Met een extra printje (eigen ontwerp!) was het echter mogelijk een belgische betaalterminal te gebruiken op het nederlands telefoonnetwerk. Een hele boel terminals heb ik zo aangepast, een fortuin had ik kunnen verdienen had ik het handig aangepakt, maar ik ben altijd meer een technieker geweest dan een verkoper.

Alarmsysteem


Eerste ontwerp: 12 transistoren


Tweede ontwerp: 15 transistoren


Derde ontwerp: 18 transistoren
De meeste onderdelen zijn recup:
let op de buisvormige condensatoren van 10, 6.8 en 4.7nf die in lampenradio's gebruikt werden!

LCD schermen kunnen nu aangepast worden om in te schakelen en het beeld van de bewakingscamera's weer te geven bij alarm. Waar ik vroeger werkte werden de televisies aangepast aan de wensen van de klant. De kostprijs voor een standaard-aanpassing is ongeveer 100€.

Ik ben altijd een gebruiker van gaatjesprint geweest. Een volledig ontwerp kan ik in een dag in elkaar steken, en meestal werkt het van de eerste keer. Een van mijn meest succesvolle ontwerpen was een automatische televisie-omschakeling voor de bewakingscamera's van een (veel te) rijke klant werkzaam in de houtimport. De bedoeling was dat zijn televisie overschakelde van het gewoon beeld naar de beeld van de bewakingscamera (of de parlofoon) als er een bezoeker kwam. Dit is een eenvoudige opgave dat zelfs geen printje nodig heeft, gewoon een pen van de scart hoog maken en het signaal op de video-ingang aanbieden.

Maar de klant wou meer: zijn televisietoestel moest namelijk inschakelen op het ogenblik dat het bewakingssignaal toekwam, en uitschakelen op het einde van de alarmfase als het toestel in standby stond. Doorgaans laten rijke mensen hun televisie altijd in standby staan, zodat ze kunnen klagen dat hun televisietoestel waardeloos is omdat er regelmatig kleurfouten optreden (een normaal verschijnsel als je het toestel nooit met de hoofdschakelaar uitschakeld omdat er geen demagnetisatie van de beeldbuis kan plaatsvinden).
En als het televiseapparaat reeds ingeschakeld was op het ogenblik van de alarm, mocht het niet uitvallen op het einde van de alarm! Buiten de alarmfase moest het toestel volledig te bedienen zijn alsof er geen extra besturingssysteem aanwezig was.

Dit waren dus de eisen van de klant, waarbij er een drietal ontwerpen gemaakt werden, één voor ieder televisietoestel, een Philips en twee Loewe, iedere keer met een hogere complexiteit. Daaraan zie je ook dat je niet met een gewone klant te maken hebt, maar met een omhooggevallen snob, geen normale mens zou het in zijn hoofd halen een Loewe te kopen, of hij moet wel erg gebrainwashed zijn door een verkoper.
Als ingang had de print een permanente voeding en een geschakelde voeding (om te weten of het toestel aan staat of in standby staat) en het alarm-signaal (een droog contact naar massa). De uitgangen waren talrijk: een processor-reset-puls om de processor te resetten en te doen "alsof" de powerschakelaar ingedrukt werd (daarom was er ook een schakelaar-uitgang dat het tijdelijk contact van de powerschakelaar nabootste) en een 12V signalisatie-uitgang dat naar pen 8 van de scart ging om het toestel over te schakelen naar het bewakingssignaal. Uitschakelen gebeurde eveneens door de processor te resetten, maar dan zonder contact van de powerschakelaar. De timing van de reset-puls bleek redelijk kritisch te zijn, vooral bij het inschakelen. Een aantal televisies werden voorzien van een dergelijk printje en aan de klant voorgesteld. Alles werkte perfekt.

Een week later krijgen we een telefoontje van zijn klusjesman anex in rolls royce rijdende chauffeur. Toestellen voldoen niet. Terug afhalen. Toen we aankwamen bleek dat de groot-houthandelimporteur niet gelukkig was met de werking van het systeem: als er een alarm binnenkwam terwijl hij naar televisie keek, dan duurde de onderbreking veel te lang. Op het knopje "TV" van zijn afstandsbediening drukken werd niet aanvaard als mogelijke oplossing. Op de alarmcentrale de tijd bijregelen was geen optie, want dan was de alarmfase als de televisie uit was veel te kort. De enige oplossing was een bijprintje maken voor de drie ontwerpen, dat de tijdsduur van de alarm verkortte als het toestel aan stond op het ogenblik dat de alarm afging.

We zijn al 6 jaren later, wat schijf ik, 10 jaar later (het laatste ontwerp dateert van februari 2000), en het ontwerp dat oorspronkelijk eerder als grap werd aangezien doet het nog steeds. De televisies zijn ondertussen nagenoeg versleten (beeldbuizen gaan niet zo lang meer mee). Binnenkort misschien een nieuw ontwerp voor een plasma-televisie?

En het is inderdaad zover
Echter geen ontwerp voor een plasma-televisie, maar wel een LCD-televisie. Van Samsung dan nog wel. Mijn hele interface is meer waard dan het toestel dat het moet bedienen! Print gemaakt en getest in het labo. Alles werkt perfekt. Bij de klant weigert de televisie echter uit te schakelen op het einde van de alarmfase. Alle signalen zijn OK, er wordt gebruik gemaakt van een droog contact voor de alarm-fase,... Waarom werkt het thuis wel en niet bij de klant?

Na wat denkwerk (18 seconden) heb ik de fout gevonden: op het einde van de alarmfase valt het videosignaal weg, samen met de alarmsturing. De processor van de Samsung-televisie loopt blijkbaar vast op het ogenblik dat het videosignaal uitvalt, waardoor de uitschakelpuls niet gedetecteerd wordt. Na een alarm schakelt de televisie dus niet uit. Twee transistoren en een paar weerstanden verder werkt deze televisie met goedkope processor ook zoals het hoort. De uitschakelpuls werd gewoon een 10-tal seconden later gegeven, als de processor weer tot leven gekomen is.

Publicités - Reklame

-