Server » Verwarming » Eigen installatie » » UPS (noodvoeding)
Zelf aan de slag:
een UPS voor de hele installatie
UPS
Als extra stap bij de realisatie van een compleet computer-gestuurde verwarming is een UPS een pluspunt. De UPS kan eventuele stroomonderbrekingen overbruggen (sommige computers starten bijvoorbeeld niet meer op na een korte stroomonderbreking). Line interactive UPS systemen (meer informatie over de verschillende bestaande UPS systemen kan u hier terugvinden) beschermen de apparatuur niet enkel tegen stroomonderbrekingen, maar ook tegen overspanningen en onderspanningen.
-

-

Noodvoeding

UPS

Het is mogelijk de volledige verwarmingsinstallatie op de noodvoeding aan te sluiten. Het voordeel daarvan is dat de verwarming blijft werken bij een stroomonderbreking. OK, een stroomonderbreking gebeurt niet zo vaak, maar het kan je morgen overkomen. En met de plannen van de electriciteitsverdelers om de helft van het land zonder stroom te zetten deze winter is een UPS wel een aanrader.

Mijn computer trekt 40W en de monitor 20W, samen dus 60W. Alle temperatuursensoren en omzetters worden uit de computervoeding betrokken. De brander zelf (in feite worden enkel de gaskleppen gestuurd) verbruikt minder dan 10W en de circulateur minder dan 40W (met vermogensreductie door middel van een condensator). Met de kleppen op de radiatoren zitten we op een maximaal vermogen van 70W. In totaal dus minder dan 130W, een vermogen dat de kleinste UPS gemakkelijk kan leveren (130W is het vermogen dat een moderne vista computer verbruikt). Het totaal verbruik van de installatie is hier te lezen.

Met de ingebouwde batterij had ik een autonomie van 30 minuten (12V/7.2Ah). De ingebouwde batterij gebruik ik niet meer; die werd vervangen door twee zwaardere batterijen van 10Ah zodat ik een autonomie van minstens 2 uur bekom. In de praktijk zal dat bijna het dubbele zijn omdat het scherm niet aan staat en de circulateur nooit lang op zijn maximaal vermogen draait. Ook zijn niet alle kleppen open. De volledige verwarming blijft dus werken alsof er niets aan de hand is. Eventueel is het zelfs mogelijk stroom van de auto af te tappen (éénmaal per 4 uur de motor laten draaien om de batterij bij te laden).

Indien u op mazout verwarmt is een veel zwaardere UPS nodig om de ventilator, mazoutpomp, ontsteking en regelapparatuur te voeden. Mijn vorige mazoutbrander verbruikte in totaal 500W, en een dergelijk vermogen kan enkel geleverd worden door een server-UPS (3000VA).

De gebruikte noodvoeding is een goedkope offline UPS. Een dergelijke noodvoeding treed enkel in werking bij stroomonderbrekingen en beschermt je systeem niet tegen overspanningen. Een line interactive UPS kan stoompieken en spanningsverminderingen opvangen, wat natuurlijk beter is voor de aangesloten apparatuur. Deze zijn permanent aktief om sneller te kunnen ingrijpen.

Publicités - Reklame

-