Server » Verwarming » Eigen installatie
Computergestuurde verwarming
De verschillende elementen
Sturing
De verschillende elementen van de computergestuurde verwarming worden hier besproken: uitlezen van de temperatuur, sturen van kleppen, de pompen en de brander.

Aangezien de originele electronika van de brander defekt is gegaan (bliksem in de buurt) heb ik alle funkties van de brandermodule eveneens overgenomen: sturing van de gaskleppen, onsteking, meting van de vlam.

-

-

Onderdelen


Mijn eerste computer was een 286. Het moederbord bevatte enkel de keyboard-aansluiting: alle apparaten moesten aangesloten worden via kaarten: een VGA kaart, een kaart voor de harde schijf, een kaart voor de muis en de printer, enz.


Niet de sturing van m'n verwarming...
maar wel een leuk ontwerp
die de mensheid een ferme stap vooruit heeft laten zetten

De historiek van mijn verwarming
De overstap van een mechanische thermostaat naar een zelf-lerende PID systeem, de overgang van mazout naar aardgas, en van DOS 6.22 naar Windows 98. Toen ik de installatie opstartte, was een computer een “286” met 1MB aan RAM (tegenwoordig weigert windows nog op te starten als je geen GB aan RAM hebt). Had ik kunnen weten dat nagenoeg dezelfde installatie nog gebruikt werd meer dan 10 jaar later!

De interfaces tussen computer en installatie
Twee modules van Velleman zorgen voor de interface tussen de computer en de buitenwereld: de K8000 en de K8055. Deze modules geven de commando's van de computer over aan de externe componenten (brander, circulatiepomp,…)

Vermogensmodules en uitlezing
De uitgangssignalen van de interfaces zijn te zwak om direct een pomp of klep te bedienen, maar kunnen wel een solid state relais aansturen.
Een module van Farnell zorgt voor de uitlezing (temperaturen en status van de installatie).

De temperatuursensoren
De ruimtesensoren leveren 10mV/░C; dit signaal wordt ter plaatse versterkt door een op-amp en via afgeschermde microfoonkabel naar de ketelruimte gebracht (waar ook de stuurcomputer staat).

De temperatuur van de boiler wordt door een Pt 1000 gemeten. Het signaal wordt geconditioneerd door een speciale schakeling.

De electrische kleppen en thermostatische kranen
De electrische kleppen gaan open en dicht op commando van de computer en laten warm water door naar de radiator. Niet alle radiatoren zijn voorzien van electrische kleppen (de gang mag op een constante, lage temperatuur blijven en heeft een klassieke thermostatische kraan.

Sturing van de circulateur
Als er een lage warmtevraag is, is het onnodig dat de circulateur snel draait. Het is zinloos dat de circulateur warm water terug naar de ketel voert.

De werking van het systeem
Omzetting van meetwaarde naar temperatuur, correctie van overshoot door prediktie, warmtevraag bepaling, invloed van de buitentemperatuur en dergelijke.

Een korte lijst van de gebruikte software
Deze pagina bevat vooral nuttige informatie indien je een dergelijk project zou willen beginnen.

Electronica
Een klein beetje electronica: de ionisatiedetector om de gasvlam te detecteren en een wobbelgenerator om de meetnauwkeurigheid te verhogen.

Noodvoeding
De noodvoeding is in staat de volledige installatie van stroom te voorzien gedurende 2 uur.

De brander electronica
De module van de brander is defekt gegaan na blikseminslag in de buurt, en alle funkties van de module zijn door de computer overgenomen.

Ontsteking
De hoogspanningsgenerator of een thyristor-ontsteking dient om het gas in de brander de ontsteken.

Overschakeling op gasvuur
In 2020 wordt er besloten om over te schakelen op een gasvuur. Met een vermogen van 11kW kan ik het volledig huis opwarmen, terwijl ik vroeger een centrale verwarming met brander van 24kW had.

De indicator voor de watertemperatuur van de boiler is een model dat gebruikt wordt bij process control en heeft twee geschakelde uitgangen. Ik gebruik de beide schakeluitgangen als een extra beveiliging (naast de originele veiligheidsthermostaat, de heartbeat detector (controleert dat het programma aktief is) en de ionisatiedetector). Als de watertemperatuur nul is (kortsluiting, voedingsonderbreking, kabelbreuk of ander defekt) of hoger dan een maximumwaarde van 75░, dan valt een relais af en wordt de brander volledig stroomloos gezet.

De tweede foto is de indicator (het display bestaat uit miniatuur ledjes) in zijn behuizing.

PublicitÚs - Reklame

-