Server » Verwarming » Eigen installatie » Evolutie
Verwarmingsinstallatie vroeger en nu
de evolutie in de loop der jaren
Evolutie
-

-

De evolutie van de installatie: een mazoutketel en DOS 6.22, dan een gasketel en windows 98SE (mijn installatie draait ondertussen al sinds 2004 op windows 98 Second Edition). De laatste grote wijziging is het vervangen van de brander-aansturing (die is na precies één jaar defekt gegaan) en nu ben ik de volledige centrale verwarming aan het vervangen door individuele gaskachels.

De prehistorie
De installatie zoals ik die ontvangen heb in september 2000: een mazoutbrander die gestuurd wordt door een ruimtethermostaat, een circulateur die permanent draait en gewone kranen op de radiateurs. De installatie werkt goed, maar het verbruik (zowel electriciteit als mazout) ligt veel te hoog en de temperatuur kan maar ingesteld worden voor gans het huis.

De eerste versie
Foto 1:
Een 286 computer met DOS 6.22 doet de sturing. De ruimtethermostaat is vervangen door een sensor in de woonkamers (living en slaapkamer), nagenoeg alle kranen worden electrisch gestuurd en het vermogen van de circulateur wordt aangepast aan de warmtevraag. Er is een buitenvoeler om de temperatuur binnen bij te stellen (warmer binnen als het buiten kouder is).

De tweede versie
Foto 2:
De computer wordt vervangen door een Pentium III en de mazoutbrander door een gasketel. Precies één jaar later gaat de electronische module van de brander defekt en wordt de volledige sturing van de brander vanaf de computer gedaan.

Foto 3:
In 2006 werden zowel het scherm als de watchdog vervangen.

Enkel de hardware is nog origineel: de leidingen, de radiatoren en de circulateur. Van de gasketel blijft ook enkel nog de hardware over: de kleppen en de ketel zelf. Al de rest is vervangen geweest door eigen electronica en software.

In 2019 wordt besloten de centrale verwarming buiten gebruik te stellen en te vervangen door een gaskachel die met een Arduino aangestuurd wordt. Na 20 jaar is het uitkijken naar een volledig nieuw systeem.

De evolutie van het systeem is te volgen op computergestuurde verwarming in 2020. De complete installatie staat rechts (een gaskachel bleek uiteindelijk voldoende om gans het huis op temperatuur te houden):

  1. LCD schem geeft de temperaturen en de werkingsmodus aan
  2. Versterkermodule temperaturen
  3. Arduino en aangepaste "shield"
  4. Interface voor de printer
  5. Seriële printer
  6. Aanduider temperatuur hete gassen
  7. Teller werkingsduur verwarming
  8. Aanduider ruimtetemperatuur
  9. Servomotor sturing thermostaat gasverwarming
De werking van het systeem wordt op pagina "installatie vanaf 2020" uitgelegd.

Publicités - Reklame

-