Server » Verwarming » Eigen installatie » Evolutie » Huidige situatie
Verwarmingsinstallatie vroeger en nu
de huidige situatie
Evolutie
De huidige situatie (vanaf ongeveer 2006)
-

-

Gasketel en windows 98SE

In 2006 werden zowel het scherm
als de watchdog vervangen.

De nieuwe(re) computer draait onder windows 98SE (de enige versie die mij toelaat de printerpoort direct aan te sturen om I2C commando's door te geven aan de K8000). Van Quickbasic ben ik overgestapt op Powerbasic, dat beter draait in een windows omgeving.

Een Pentium III (733MHz met 512MB RAM) in SFF-uitvoering (small form factor) volstaat om het verwarmingsprogramma en een complete webserver te laten draaien. Computers in SFF-uitvoering zijn meestal kantoortoestellen (en vaak in grote aantallen op beurzen te vinden!) Zij hebben een minder zware voeding (die minder verbruikt) omdat er geen rekening gehouden moet worden met een tweede harde schijf, een extra zware VGA-kaart of andere opties: er is gewoon geen plaats! Alle grafieken en status-updates die je op deze site kan aantreffen komen van deze computer (dat klein bakske achter m'n scherm). Natuurlijk zit de computer in een lokaal netwerk, zodat ik softwarewijzigingen kan aanbrengen zonder naar de kelder te moeten gaan.

In plaats van een klassieke harde schijf wordt een SSD (Solid State Disk) gekozen. Het voordeel is dat het verbruik minimaal is en dat er geen slijtage optreed. De computer staat namelijk maanden aan een stuk te draaien (ook mijn tweede webserver heeft trouwens SSD). Windows 98SE draait heel vlotjes vanaf een SSD (uitvoering met parallele interface).

Originele ionisatiedetector defekt

Na een jaar was het al prijs (precies een paar dagen na het verlopen van de waarborg —hoe doen ze het?): de ketel slaat niet meer aan! Het was de ionisatiedetector die defekt was, waardoor het systeem niet kon zien dat de vlam aanwezig was. Het systeem van œrtli om de vlam te detecteren is bijzonder onbetrouwbaar (te gevoelig voor externe storingen): waarschijnlijk is in de zomer de bliksem in de buurt ingeslagen, met als gevolg een defekte module.

Prompt mijn eigen systeem ontworpen met sturing van de kleppen en controle van de vlam. Een nieuwe module zou iets meer dan 1000 € gekost hebben. Mijn ontwerp gebruikt een dubbele op-amp, een transfo met gelijkrichter en een USB interface van Velleman.

Op de eerste foto boven zie je de twee kleppen (waakvlam en hoofdbrander), de module die hierop aangesloten was is verwijderd. Kabeltjes geven de nodige voedingsspanning aan de kleppen. Onderaan de foto de gicleurs voor de 4 hoofdbranders.

Op de tweede foto de K8055 van Velleman (meet de ionisatiespanning en stuurt de kleppen) en op de tweede print de voeding voor de kleppen (110V gelijkspanning) en de op amps (+12V en -12V), en een kleine schakeling dat de ionisatiespanning (dat bijzonder hoogohmig is) versterkt tot een spanning dat door de Velleman interface verwerkt kan worden. De schema van de ionisatiespanningsversterker is beschikbaar. De K8055 betrekt zijn voeding uit de computer via de USB kabel.

Op de print zat ook de gasontsteking, en die kon natuurlijk niet meer gebruikt worden. Ik heb dan een nieuwe ontsteekschakeling ontworpen, mij baserend op de componenten die in de originele schakeling gebruikt werden.

De volledige branderinstallatie verbruikt een paar watt.

In 2020 wordt de centrale verwarming vervangen door een gaskachel in de living. Nu dat de winters minder koud worden is een gaskachel van 11kW ruim voldoende om het huis op te warmen, terwijl de ketel van de centrale verwarming een vermogen van 24kW heeft.

Publicités - Reklame

-