Server » Verwarming » Zelf aan de slag » Week V: afwerking
Zelf aan de slag:
afwerking
Week V

Wat hebben tot nu toe bereikt?

We hebben een computer, we kunnen de temperaturen meten en apparaten in- en uitschakelen, we sturen de brander, de circulateur en de kleppen. Het hele ding werkt.
-

-

Afwerking


De computer is uitgerust met een SSD
(Solid State Disk)
Dergelijke schijven hebben geen mechanische componenten:
Ze gaan langer mee en verbruiken minder


SSD schijven zijn enkel beschikbaar in het notebook-formaat
(2.5 inchmaat ipv 3.5 inch)

Speciale programma's voorzien

Het computersysteem loopt zijn weekprogramma af. Meestal zijn er slechts 2 soorten dagen, de werkdagen en de niet-werkdagen. Het systeem moet ook aangepast kunnen worden om met één druk op de knop van een werkdag een feestdag te maken.

Met de 38-urenweek is er een dag waarop minder gewerkt wordt. Het systeem moet daar ook rekening mee kunnen houden en bijvoorbeeld de verwarming vroeger inschakelen.
Op feestdagen doen we soms uitstappen: men moet dus een funktie te voorzien: "afwezig voor x uren".

De temperatuur van iedere ruimte moet bijgesteld kunnen worden naar boven en naar beneden. Als men een fysieke aktiviteit doet mag de temperatuur wat lager zijn, bij ziekte moet de temperatuur wat hoger worden.

De nachtstand wordt best ingesteld met een drukknop: een dag gaat men om 21 uur slapen, de andere dag om 23 uur. Bij de aanvang van de nachtstand wordt een hele procedure gevolgd: eerste 30 minuten: badkamer en slaapkamers goed verwarmen (uitkleden, tanden poetsen), volgende 30 minuten enkel de slaapkamer extra verwarmen, en nadien de normale nachttemperatuur hanteren.

De funties die voorzien moeten worden hangen natuurlijk af van het huishouden. Het is interessant als deze funkties gemakkelijk aangeroepen kunnen worden door middel van een paar drukknoppen en bijhorende leds in iedere kamer waar geleefd wordt.

Trage correctielus

  • Is de boiler niet te warm? (onnodig, en de stabilisatie wordt minder goed)
  • Is de boiler wel warm genoeg? (de gewenste temperatuur wordt niet bereikt)
In een latere fase kan men kan een meetcyclus plaatsen die de tabel automatisch bijwerkt (tabel van de brandercorrectie, zie week II). Een teken dat de boiler te warm is, is dat alle kleppen gesloten zijn (geen warmtevraag) en de ketel warm is (watertemperatuur boven de 40°). Een teken dat de boiler niet warm genoeg gestookt wordt is dat de gewenste temperatuur niet bereikt kan worden na 2 uur, en dit voor alle ruimtes: het is namelijk zo dat je een foute evaluatie bekomt indien in een ruimte de radiator ondergedimensioneerd is.

Traagheid van het systeem

Een centrale verwarming reageert bij definitie traag. Het opwarmen van het water duurt op zich al een 10-tal minuten. Als u bijvoorbeeld om 6 uur 's avonds thuiskomt, moet het systeem al van 5 uur 30 werken. Dat de gewenste temperatuur niet bereikt wordt in het eerste kwartier na aankomst is niet storend: men is namelijk nog aktief bezig (kleren uittretekken, eten klaarmaken,...).

Ook bij het verlaten van de woning mag men gerust de verwarming 20 minuten voordien uitschakelen. Als er een circulatieprogramma voorzien wordt om het nog warme water te laten circuleren zal men niet merken dat de brander al 20 minuten niet meer gewerkt heeft.

Het systeem brengt ontegensprekelijk een besparing mee als men niet verwarmt bij afwezigheid (dat men de gemaakte winst verliest omdat men tijdens de opwarmfase meer moet stoken is een fabeltje!) Om de opwarmfase te beperken kan men een minimale temperatuur instellen bij afwezigheid zodat het systeem toch op minimaal vermogen blijft werken als het zeer koud is, en/of men kan de opwarmfase vroeger starten met een lagere temperatuur.

    Bijvoorbeeld:
  • Aankomst 's avonds: 18 uur
  • Ingestelde temperatuur bij afwezigheid: 14 graden (zodat het nergens kan vriezen in het huis)
  • Voorverwarming vanaf 17 uur: 17 graden (zodat de ruimte al begint te warmen en de muren de warmte absorberen)
    Normale verwarming vanaf 17.30 uur: 19 graden, en dit tot bij het slapen gaan (als we thuis komen is het lekker warm).

Omdat men een relatief warme woning betrekt voelt het huis niet koud aan, wat wel het geval is als men bijvoorbeeld met gasconvectoren werkt en men die enkel kan inschakelen bij aankomst. Hoewel de gasconvectoren veel sneller warmte geven voelt het ganse huis koud aan, en dit gevoel blijft bestaan, zelfs al is de gewenste kamertemperatuur bereikt (waardoor men geneigd is tevel te verwarmen): dit komt omdat de muren nog niet opgewarmd zijn.

's nachts is een kamertemperatuur van 17 graden ruim voldoende. Bij het slapen gaan en het opstaan is een extraatje wel gewenst!

Publicités - Reklame

-