Reeds uitgevoerde werken
Nu gaan we de snelheid van de circulateur instellen. In een normale situatie stuurt de circulateur warm water door nagenoeg alle radiatoren. Bij ons systeem, waarbij we bepaalde kleppen sluiten is de circulateur overgedimensioneerd. Het water stroomt zo snel door bepaalde leidingen dat er storende suisgeluiden ontstaan. |
-
Regeling van het circulateurvermogen
We gebruiken bijvoorbeeld 2 condensatorwaarden: 1.5µF en 2.2µF. Als we beide waarden in parallel zetten bekomen we 3.7µF, dus 3 vermogenswaarden. Het maximaal vermogen (dus zonder condensatoren in serie) zal waarschijnlijk niet nodig zijn. Gebruik startcondensatoren voor motoren (geschikt voor 400V∼); deze kunnen de belasting aan. Op het laagste vermogen moet er minstens 70V∼ over de motor staan (anders start de circulateur niet). Indien het circulatievermogen in de laagste stand nog te hoog is, dan kan eventueel gepulseerd worden (30 seconden aan, 30 seconden uit). In de laagste stand is het voldoende dat al het warm water van de boiler naar de radiateurs is getransporteerd in 10 minuten. In de laagste stand is er nauwelijks warmtevraag, en een snellere stroming is gewoon energieverlies.
Ferroresonantie
Waarom het circulateurvermogen regelen? |
Regelsystemen
1 - Circulateurvermogen bepalen via de keteltemperatuur
2 - Circulateurvermogen bepalen door een tweede warmtevraagDit systeem werkt goed en heeft als voordeel sneller te reageren dan de andere systemen, maar het berekenen van een tweede warmtevraag maakt de algoritme complexer. Indien je met meerdere circulateurs werkt, moet het circulateurvermogen bepaald worden door de warmtevraag van ieder deel (dat uit één of meerdere zones bestaat). 3 - Circulateurvermogen bepalen via de keteltemperatuur, met ruimtecompensatieIedere ruimte krijgt een percentage, dat we in een eerste fase evengroot kiezen als de grootte van de ruimte. Een ruime living zal bijvoorbeeld 50% krijgen, de grote slaapkamer 30% en de kinderslaapkamer 20%. We reduceren de temperatuur naargelang de ruimtes die verwarmd moeten worden. Voorbeeld: we veronderstellen dat er enkel een warmtevraag is in de grote slaapkamer (30% oppervlakte) en de keteltemperatuur bedraagt 55°C, dus 25° boven de startwaarde van 30° (zie tabel op vorige pagina). We bekomen een gecorrigeerde (ketel)temperatuur van 37.5°C, zodat de circulateur op zijn laagste vermogen zal werken. In de praktijk zal de circulateur altijd op zijn laagste vermogen werken bij kleine ruimtes, ongeacht de keteltemperatuur. Op zich is dit een pluspunt: kleine ruimtes hebben kleinere radiatoren die sneller opwarmen, zodat het zinloos is dat de circulateur snel draait. Dit systeem is de beste, maar de regellus is vrij lang (warmtevraag --> keteltemperatuur --> circulateurvermogen) zodat er risico op oscillatie mogelijk is. Het systeem 2 (met de aparte warmtevraag) heeft een strakkere regellus zodat oscillaties niet zullen optreden.
Rekening houden met de werkingssnelheid van de kleppenIn week IV gaan we eindelijk de kleppen sturen. |
Publicités - Reklame