Server » Verwarming » Zelf aan de slag » Voorbereidingswerken
Zelf aan de slag:
voorbereidingswerken
Computer
-

-

Wat we niet gaan bespreken

We gaan niet bespreken hoe u leidingen moet leggen, wat de funktie van expansievat is, waar ontluchters geplaatst moeten worden en hoeveel u de kat van dienst eten moet geven. De echte hardware installatie kan u laten uitvoeren door een installateur mocht het nodig zijn.

We gaan ook geen computer-items bespreken. Een minimale kennis van de werking van computers is nodig. U zal ook moeten programmeren. Vroeger (dat was de tijd van DOS 6.2) zat er altijd een basic interpreter bij DOS (qbasic), maar je kon ook met een echte compiler zoals quickbasic werken. Quickbasic 4.5 is nog gemakkelijk te downloaden van het internet (maar het kan niet overweg met DDL-aanroepen, zodat het gebruik van USB devices problematisch wordt).

In een eerste fase beperken we ons tot een systeem met centrale verwarming, in een bijlage zal ik uitleggen waarop je moet letten als je electrisch zou verwarmen (zowel accumulatie als direct).

Uw huidig systeem

Bekijk uw verwarmingssysteem terwijl het aan het werken is. Tijdens de opwarmfase (als u thuis komt en de verwarming ingeschakeld wordt) zal de brander nagenoeg continu werken. De brander wordt enkel uitgeschakeld als het water te warm dreigt te worden. Eenmaal de gewenste temperatuur bijna bereikt, zal de brander in cyclus-modus werken. De cyclus kan bijvoorbeeld 8 minuten duren. Tijdens de cyclus wordt de brander eenmaal ingeschakeld. Hoe lang de brander zal werken hangt af van de bereikte kamertemperatuur.

Het cyclus-gedrag is een belangrijk gegeven. De brander wordt namelijk niet uitgeschakeld als de gewenste kamertemperatuur bereikt wordt (er zou anders een enorme overshoot gebeuren). Door het cyclus-gedrag bekomen we een gesloten regellus. Hoe dichter de gemeten temperatuur bij de gewenste temperatuur zit, hoe kleiner de puls-pauze verhouding.

indicator
In iedere ruimte plaatsen we een status-indicator: klep, circulateur, brander

Meetcyclus (software)

Het is belangrijk dat er een temperatuursmeting om de 5 seconden wordt uitgevoerd. Voor de brander is dit absoluut noodzakelijk, want als de brander in werking is kan de temperatuur stijgen met een paar graden om de 5 seconden. Ook voor de ruimtes is dit nodig, zodat een verandering in de temperatuur snel gedetecteerd kan worden en het systeem kan ingrijpen voordat de temperatuursverandering merkbaar is.

Voor de brander is een temperatuursresolutie van 1C voldoende, voor de kamers moet de resolutie 0.1C bedragen, zodat we op iedere verandering kunnen reageren. De temperatuurstabilisatie is altijd minder dan de resolutie van de temperatuurmeting: met een resolutie van 0.1C bereikt je een stabilisatie op 0.2 0.3C nauwkeurig. Zou de resolutie van de temperatuursmeting in de kamers slechts 1C bedragen, dan zou de stabilisatie 2 3C nauwkeurig zijn, en dit is uiterst storend!

Computer

Als computer is geen zwaar systeem nodig. Een pentium III verbruikt minder dan 30W. Installeer windows 2000 (deze versie heeft alle functionaliteiten van de latere windows versies zonder de extra ballast). Een recente computer met vista verbruikt ongeveer 200 watt voor precies dezelfde taak. Wat je aan stookkosten bespaart geef je dan uit aan electriciteit!

Schakel altijd de automatische updates uit! Bij de update-procedure moet de computer misschien opnieuw opgestart worden, waardoor alle programma's geblokkeerd worden totdat het systeem opnieuw opgestart wordt. Als je een werkend systeem hebt, is het zinloos updates uit te voeren. Het kan gebeuren dat een update de werking van het verwarmingssysteem onmogelijk maakt, waardoor je de update moet verwijderen of het systeem vanaf nul opnieuw moet herinstalleren (meegemaakt bij een systeem voor camerabeveiliging!)

Planning

Planning van de leefruimtes

 • En circulateur voor de volledige installatie?
  Indien je huis twee volledig verschillende funkties heeft (woonhuis en dokterscabinet) dan is het beter aangewezen twee ciculatiesystemen te voorzien.

 • Welke ruimtes moeten een electrische sturing krijgen (klepregeling) en welke niet?
  De ruimtes met electrische klepregeling zijn de ruimtes waarin geleefd wordt: living en slaapkamers, en misschien de badkamer. Alle ruimtes met electrische bediening van de kleppen moeten een temperatuursensor hebben.
  Bij een niet-electrische klep kan je kiezen voor thermostatische kranen voor ruimtes die regelmatig gebruikt worden, maar waar men niet continu verblijft (gang en keuken). De thermostatische kranen zorgen ervoor dat de gangen ook verwarmd worden, maar dat de temperatuur begrensd is. In de gang is een temperatuur van 16C voldoende.
  Gewone kranen worden gebruikt in ruimtes die bijvoorbeeld eenmaal per week gebruikt worden zoals een was- en strijkkot. Het kraantje wordt gewoon opengezet als de wasmachine gestart wordt.

 • Maken we van de gelegenheid gebruik om de verwarmingsinstallatie volledig te vernieuwen (nieuwe ketel) of niet?
De andere vragen kunnen later gesteld worden, want we gaan de transformatie geleidelijk doorvoeren zodat de verwarming altijd blijft werken. Iedere ruimte dat we willen controleren moet zijn stuurkabels krijgen.

In stap 2 bespreken we hoe we de temperaturen meten met sensoren.

Publicits - Reklame

-