Zonnepaneel
OIverspanningsbeveiliging 12V zonnepaneel
TechTalk
12V zonnepaneel aansluiten: de accus en de aangesloten apparaten moeten ook beschermd worden tegen een te hoge spanning en tegen kortsluitingen.
-

-

Beveiliging tegen overspanning

Zonnepanelen hebben geen spanningsbegrenzing. Als er geen belasting aangesloten wordt kan de spanning van een 12V zonnepaneel oplopen tot 17V of meer.. Bepaalde apparaten en accus kunnen niet tegen zo'n hoge spanning.

Lithium ijzer fosfaat accus hebben een ingebouwde beveiliging, maar die gaat ons niet beschermen tegen een te hoge spanning, in tegendeel: als de accu volledig geladen is, dan wordt het laden onderbroken (het is alsof de batterij open gaat en niet meer in kring is). Het is alsof de batterij geen belasting meer is en de spanning kan dan oplopen tot een waarde die waarschijnlijk te hoog is voor de aangesloten toestellen (De Dometic kan ook werken op 24V, die gaat dus niet defekt gaan).


Twee weerstanden van 40W (om je een idee te geven van de grootte)
De eenvoudige schakeling bestaat uit een zener diode van 14V 3W die in geleiding gaat als de spanning boven de 14 + 0.6V komt. De transistor komt kan ook in geleiding en het overtollig vermogen wordt in de weerstand en de transistor zelf gedissipeerd. Kies daarom een weerstand van 40W of meer en de 2N3055 moet je goed koelen (koelplaat van minstens 30 × 20cm).

Als alternatief op de moeilijk te vinden weerstand van 40W kan je ook een 12V/55W autolamp gebruiken. De lamp (en de andere componenten) worden zeer warm en mogen niet te dicht bij het panneel gemonteerd worden.

Je hebt één schakeling nodig per paneel van (nominaal) 60W, je sluit die aan direct op de uitgang van het paneel. Vergeet de anti-ontlading diode niet, die is hier nodig. Dit heeft als gevolg dat als de schakeling defekt zou gaan, die enkel het betreffend paneel kortsluit (dit kan geen kwaad voor het paneel). De totale opbrengst is minder, maar de batterij wordt niet ontladen met een stroom van 8A!

Als je twee panelen hebt die naar verschillende richtingen gedraaid zijn zodat ze niet simultaan zonlicht krijgen (of slechts een beetje omzat ze 90° gedraaid zijn), dan heb je genoeg met één spanningsbegrenzer. Plaats die op de gemeenschappelijke leiding. Een zekering van 4A op de begrenzer is nuttig om een kortsluiting te voorkomen als de begrenzer defekt zou gaan.

De schakeling kan in sommige gevallen vermeden worden als er weinig gevaar op overspanning is: de stroomproductie komt overeen met het verbruik of er is controle op de installatie (uitschakelen van de panelen als de batterijspanning hoog wordt).

Bepaalde types batterijen mogen permanent onder lading staan en het overtollig vermogen wordt in warmte omgezet. Dit is met name het geval met NiCd en NiFe batterijen als de stroom lager is dan 1/20 van de capaciteit (accu van 70Ah en maximale stroom 3.5A).

Ook LFP batterijen mogen permanent geladen worden, een ingebouwde bescherming zorgt ervoor dat de cellen niet overladen kunnen worden. De apparaten die aangesloten zijn moeten wel de overspanning kunnen verdragen (bijvoorbeeld een frigobox die zowel op 12V als op 24V kan werken).

Beveiliging tegen te hoge stroom of kortsluiting

De zonnepanelen zelf hebben geen beveiliging nodig tegen een te hoge stroom, de panelen kunnen zelfs gewoon kortgesloten worden. De maximale kortsluitstroom is beperkt en ligt ongeveer 25% hoger dan de nominale stroom (stroom bij gewoon gebruik). De maximale stroom hangt natuurlijk af van de zonnestraling op het paneel.

De accu die altijd noodzakelijk is kan wel een zeer hoge stroom leveren. De installaties moeten door middel van een zekering beschermd worden, de zekering staat op de positieve acculeiding.

Je moet de zekering zien als deel uitmakend van de accu: normaal mag je nooit een accu gebruiken als er geen zekering voorzien is. Zelfs een relatief kleine accu van 7Ah kan stromen leveren van 70A en zelfs meer. De relatief dunne draden van de installatie zijn daar niet op berekend.

Bepaalde accus zoals de LFP hebben een ingebouwde bescherming tegen te hoge stromen (behalve accus die als startaccus ontworpen zijn), maar een zekering kan geen kwaad.

Bescherming van het paneel tegen ompoling

De bescherming van het paneel tegen ompoling is enkel nodig als er meerdere panelen in serie geschakeld worden. Er kan ompoling gebeuren als meerdeze panelen in volle zon zitten terwijl één paneel geen zon krijgt. De meeste panelen hebben al een ingebouwde bescherming tegen ompoling want dit kan het paneel beschadigen.

Er is meer informatie over het fenomeen op de pagina zonnepaneel aansluiten (serie).

Publicités - Reklame

-