TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Witgoed » Vraagbaak wasmachines
-

-

Veelgestelde vragen over wasmachines
Waarom werkt mijn wasmachine niet zoals het hoort?

"Mijn wasmachine schuimt teveel"
De oplossing is minder poeder te gebruiken. De huidige poeders zijn zo geconcentreerd dat u eenzelfde wasresultaat bekomt met minder poeder. Het kan nodig zijn enkele beurten te wassen zonder poeder, om alle resten aangekoekt wasprodukt weg te spoelen.

Gebruik geen produkten voor handwas in de machine. Deze produkten hebben geen stoffen om schuimvorming tegen te gaan.

Het sop mag niet of nauwelijks schuimen, want de waswerking is voornamelijk mechanisch (linnen dat door elkaar geschud wordt). Als er teveel schuim in het sop zit, dan wast de machine minder goed omdat de mechanische waswerking gedempt wordt door het schuim.

Eén soeplepel waspoeder is voldoende voor een volledige was! Wat er in het waspoeder zit zijn stoffen om de kalkaanslag tegen te gaan (daarom moet u meer poeder gebruiken bij hard water) en detergenten om te vermijden dat het vuil zich terug op de vezels zou vastzetten (tensio-aktieve stoffen). Maar het wassen zelf gebeurt door de mechanische werking van de machine.

Er zitten ook soms fluorescerende stoffen in het wasmiddel, deze produkten zetten het UV licht om in wit licht en zorgen ervoor dat de was “witter dan wit” is. In bepaalde poeders kan je ook enzymen aantreffen. Deze breken het vuil af vanaf de laagste temperaturen.

"Kleding is grijs met vlekken"
Zo nu en dan een kookwasprogramma uitvoeren om de microben die in de kuip en de leidingen zitten te doden. Tegenwoordig worden er nauwelijks nog kookwassen gedaan, waardoor bacterieën zich in de kuip kunnen nestelen. Bacterieën voeden zich met bepaalde componenten uit de waspoeders. Om de de machine grondig te reinigen is een lege wasbeurt nodig. De bak voor het waspoeder moet volledig gevuld worden met natriumcarbonaat (sodakristallen).

"De wasmachine spoelt het sop niet uit"
Meestal is dit maar een kleine ingreep: de pomp is namelijk geblokkeerd door iets dat in de kleding achtergebleven is (muntstuk, sleutel, enz).

"Mijn vorige wasmachine had ook een warmwateraansluiting. Waarom hebben de huidige machines dit niet meer? - Kan ik m'n wasmachine op een warmwaterleiding aansluiten?"
De huidige waspoeders werken enkel goed met een stijgende temperatuur: enzymen werken tot 45°, de wasagenten werken best rond 60° en de bleekmiddelen (actieve zuurstof) zijn het meest actief bij hoge temperaturen. Het is dus nodig dat het waswater de volledige temperatuurverloop volgt.

Moderne machines nemen zo weinig water in, dat het warm water nog in de leiding zit wanneer het water warm had moeten zijn, terwijl dat bij het spoelen (dat koud moet gebeuren) het water nu wel warm is.

De huidige klasse-A toestellen zijn zo zuinig dat ze goedkoper werken als ze op een koudwaterleiding aangesloten worden. Als u van het nachttarief wenst gebruik te maken kiest u best voor een toestel met startuitstel.

"Ik heb een regenput en een pompinstallatie. Mag ik de wasmachine op regenwater laten werken?"
Regenwater en putwater zijn niet zuiver. Dode bladeren, mossen en ander vuil kunnen in het regenwater terechtkomen. Een paar dagen na een ferme regenbui kan de waterput stinken vanwege de bacteriën die in het water zitten. Je gaat je kleren daar toch niet mee wassen? Regenwater is ook te zuur en kan het toestel aantasten. Regenwater en putwater kan je enkel gebruiken voor het sanitair: water voor de WC pot en voor het onderhoud (dweilen).
Mocht je nog vragen hebben, aarzel niet om ons te contacteren.

Publicités - Reklame

-