TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Witgoed » Welk water voor mijn strijkijzer?

Op de schepen van de belgische marine wordt zoet water gemaakt door inverse osmose van zeewater. Het water is zuiver, maar eigenlijk niet te drinken.

Daarom wordt er een kleine hoeveelheid koolstofdioxyde in het water gespoten, en wordt het water over natuurlijk kalksteen geleid (zoals het natuurlijk proces van waterinsijpeling). Het water heeft zo ongeveer de samenstelling en smaak van kraantjeswater.


Veelgestelde vragen over strijkijzers

Welk water moet ik gebruiken in mijn strijkijzer?
Het antwoord is eenvoudig: kraantjeswater! Indien het water zeer hard is, kan je 50% kraantjeswater gebruiken en 50% gedemineraliseerd water. Een beetje kalk in het water is noodzakelijk voor een constante stoomproduktie. Je kan ook speciale filters gebruiken die verschillende mineralen uit het water halen.

Welk water mag ik nooit gebruiken?

 • Gebruik geen water uit de waterverzachter: bij een chemische waterverzachter worden Ca-ionen vervangen door Na-ionen. Dit is ideaal voor badkamerboilers waar de temperatuur maar tot 80░ gaat, maar schadelijk voor boilers van strijkijzers waarvan de watertemperatuur 130░ haalt.
  Dit is het gevolg: er blijft een wit poeder in de boiler

 • Gebruik geen zuiver gedemineraliseerd water en nooit water voor autobatterijen: er moet een beetje kalk in het water zitten anders is het water te zuur en tast het de boiler aan (zie foto onderaan). Dit is minder het geval voor de modernere systemen (inox boiler).
  Het gevolg is dat sommige boilers aangetast worden

 • Gebruik geen putwater, geen condenswater uit de diepvries, geen water uit de airco...: dit recup-water is bezoedeld.
  Het gevolg laat niet op zich wachten: vlekken op het wasgoed

 • Gebruik geen extra produkten zoals parfum en wasverzachters Deze produkten laten een vette film achter in de leidingen en de boiler.
  Gevolg: er loopt water uit het ijzer.

Service manual strijkijzer Philips -

-


Corrosie door azijn

Er loopt water uit het ijzer in het begin bij het strijken
Water die uit het ijzer loopt kan verschillende oorzaken hebben. Bij het begin van het strijken is het normaal dat er een paar waterdruppels uitlopen: de leidingen zijn immers nog koud en stoom condenseert weer tot water. Na een paar keren stomen moet er enkel nog droge stoom uit het ijzer komen.

Als er in het begin veel water uit het ijzer stroomt, maar de werking is verder normaal, is dit een teken dat het systeem water uit de reservoir zuigt bij het afkoelen. Dit gebeurt in mindere of meerdere mate met alle ijzers met externe waterreservoir. Het gebeurt zo: tijdens de normale werking zit er kokend water in de boiler: dus 50% water en 50% stoom. Er zit geen lucht in de boiler. Na het stomen, bij het afkoelen condenseert de stoom tot water en ontstaat er een onderdruk in de boiler. Door de onderdruk wordt er water uit de watertank gezogen. Als het systeem volledig afgekoeld is, zit de boiler dus 100% vol met water. Als er nadien opnieuw gestoomd wordt, moet het overtollig water eerst uit de boiler, tot er een evenwicht is 50% water en 50% stoom.

Oplossing: Waterreservoir verwijderen na het stomen. Bij het afkoelen wordt er dan lucht aangezogen, en geen water. Dit staat niet in de handleiding. In sommige gevallen kan het fenomeen verminderd worden door de pomp te vervangen, maar uiteindelijk komt het effekt terug.

Hoe moet ik het ijzer onderhouden?
De boiler moet u om de 10 strijkbeurten grondig spoelen met lauw kraantjeswater. De meeste boilers, zelfs deze met een pompsysteem, hebben een dop om de boiler te spoelen. Bij het spoelen geen schoonmaakprodukten gebruiken!

De zool kan u reinigen met een vochtige doek. Kalkneerslag kan u oplossen met een verdunde citroenzuuroplossing en hardnekkige resten (indien u stijfsel gebruikt) kan u verwijderen met speciale produkten (te verkrijgen op de technische dienst van de firma waarvoor ik vroeger werkte).

Gebruik geen azijn om de boiler te ontkalken. Azijn tast alle electrische leidingen aan (zie foto). Ook bepaalde boilers kunnen aangetast worden. De enige manier om een boiler te ontkalken is verder enkel met gedemineraliseerd water te werken totdat de overmaat aan kalk verdwenen is, en dan de boiler regelmatig spoelen, liefst voor iedere strijkbeurt.

Generator volledig aangetast

Generator van een strijkijzer volledig aangetast
Gedemineraliseerd water is te zuur. Bij zeer hoge temperaturen (130░) wordt de boiler aangetast.
Kalk (het zout van een sterke base en een zwak zuur) maakt het water licht alkalisch waardoor aantasting wordt tegengegaan.

PublicitÚs - Reklame

-