Stofzuigers
Root server » TechTalk » FAQ Witgoed » Stofzuigers
-

-

Om het huis in orde te houden en te onderhouden gebruikt u een stofzuiger. Maar wordt de stofzuiger zelf wel goed onderhouden?

Stofzuiger
Stofzak gescheurd. Ondanks de motorfilter is er heelwat stof in de motor terechtgekomen. De koolborstels zijn beschadigd en de motor moet vervangen worden.

vermogen stofzuiger
Het zuigvermogen van de recente stofzuigers ligt zo hoog dat stoffen zakken gebruikt moeten worden. Een papieren zak zou gewoon scheuren als die vol is.


Vuile uitlaatfilter

Een stofzuiger is eigenlijk een eenvoudig apparaat. Een ventilator zuigt lucht aan, stof wordt meegenomen en door een filter tegengehouden, en de lucht wordt weer uitgeblazen. Een stofzuiger kan gemakkelijk 10 jaar meegaan. De grote boosdoener waarom stofzuigers defekt gaan zijn de filters die niet vaak genoeg vervangen worden.

Motorvermogen

De motor van de huidige stofzuigers trekt gemakkelijk meer dan 1000 watt. 1000 watt, dat is evenveel als een klein verwarmingselement (je voelt het trouwens aan de luchtuitgang: de lucht is warm). Een slaapkamer stofzuigen doet de temperatuur in de kamer met een paar graad stijgen.

Als de luchtcirculatie geblokkeerd wordt, dan kan de warmte niet meer afgevoerd worden. Na ťťn minuut is de motor zo warm geworden dat de interne zekering onderbroken wordt. Maar ook een kleine belemmering van de luchtcirculatie kan de temperatuur in de motor doen stijgen, en dat is slecht voor de levensverwachting van de motor.

Het vermogen is trouwens zo hoog geworden dat papieren zakken niet meer gebruikt mogen worden; ze zouden gewoon scheuren als ze halfvol zijn! Stoffen zakken zijn niet bedoelt om opnieuw gebruikt te worden, maar omdat papieren zakken de onderdruk niet kunnen weerstaan.

Filters

Een stofzuiger is meestal uitgerust met drie filters: de stofzak, de motorfilter en de uitlaatfilter.

  • De stofzak is de belangrijkste filter; het vuil en het stof wordt door deze filter tegengehouden.
  • De motorfilter beschermt de motor mocht de stofzak scheuren en
  • de uitlaatfilter vangt de allerfijnste ostof op (koolpoeder afkomstig van de koolborstels van de motor)
De stofzak bestaat uit speciaal papier of linnen met kleine poriŽn zodat de lucht kan doorstromen. Wordt er vaak fijn stof opgezogen (as, bouwafval), dan raakt de filter verstopt, zelfs al is de zak niet vol. Daarom mag je een volle filter nooit leeggieten en opnieuw gebruiken: de poriŽn zijn namelijk nog altijd verstopt, en die kan je niet ontstoppen door de filter even te schudden.

Een vochtige filter (na het opzuigen van vochtig afval) zal ook niet goed meer werken. Ogenschijnlijk zal je niet merken dat de filter verstopt is (het vermogen van de motor is tegenwoordig zo hoog dat je een enorme vermogensreserve hebt). Maar de motortemperatuur loopt echter flink op, en dit is niet bevorderlijk voor de werking van de stofzuiger.

Als de zak scheurt kan de motorfilter niet alle afval tegenhouden (het is een ruwe filter dat enkel de grote brokstukken tegenhoudt); een deel zal in de motor terechtkomen en schade aanrichten (koolborstels branden door).

HEPA-filters

Een HEPA-filter is een speciale uitgangsfilter dat de uitgeblazen lucht extra zuivert. Het houdt deeltjes in de grootte van 0.3µm tegen, dat zijn de stofdeeltjes die oa. verantwoordelijk zijn voor astma. Een Hepa-filter werkt niet zoals een traditionele filter door het stof tegen te houden. Stofdeeltjes worden gevangen in de mazen van een driedimensionaal vezelnet, waarbij de stofjes gevangen worden door de ruwe microstruktuur van de vezels.

Ter informatie: Hepa filters werden ontwikkeld tijdens de tweede wereldoorlog om radio-actieve stofdeeltjes tegen te houden tijdens atoomproeven (Manhattan project).

Onderhoud: het vervangen van de filters

Het onderhoud kan zich beperken tot het vervangen van de filters. Ik schrijf wel vervangen, en niet leeggieten en opnieuw gebruiken!

De stofzak vervangt u van zodra die vol is. Indien u veel fijn stof opgezogen heeft (bijvoorbeeld fijn cement of baksteenpoeder bij bouwafval) moet u de stofzak eerder vervangen.

De motorfilter vervangt u om de 5 ŗ 10 stofzakken (er zit meestal een motorfilter in iedere doos stofzakken).

De uitlaatfilter is eigenlijk niet nodig voor de werking van de stofzuiger. Die filter houdt enkel het allerfijnste stof tegen (nadat het reeds door de motor gepasseerd is) en bestaat meestal in klassieke en duurdere Hepa-uitvoering. De klassieke uitvoering vangt enkel wat koolstofpoeder afkomstig van de motor (het meeste stof is reeds tegengehouden door de andere twee filters). Enkel een Hepa-filter kan het allerfijnste stof tegenhouden: dit is noodzakelijk als er allergie- of astmapatiŽnten in huis zijn.

Publicitťs - Reklame

-