Rendement van koelkasten
Absorptiekoelkast
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Witgoed » Koelen » Rendement absorptiekoelkast
Onderhoud van een absorptiekoelkast
Tips voor een hoger koelvermogen

Het rendement van een absorptiekoelkast (koelvermogen) is niet erg hoog. Maar er zijn tips om het koelvermogen te verhogen.

Lees ook de inleiding over de werking van een absorptiekoelkast.

-

-


Eenvoudige voorstelling
Ammoniaque (een oplossing van ammoniak in water) wordt aan de kook gebracht, waarbij ammoniakgas verdampt en water naar een absorber gestuurd wordt.

In de condenser wordt het ammoniakgas vloeibaar en druppelt het in de verdamper, waar het in contact komt met waterstofgas.

Door de verminderde partiŰle druk verdampt het ammoniak en trekt het warmte uit de omgeving.

In de absorber lost het ammoniakgas opnieuw in het water.

Tips voor een beter
koelvermogen

Een eerste tip: als de frigo slecht koelt (zelfs bij normale omgevingstemperaturen van 20░) controleer dan de plaatsing van de frigo. De werking ervan is gebaseerd op de natuurlijke circulatie van vloeistoffen (door de zwaartekracht) en die wordt verstoord als de frigo niet perfect horizontaal staat.

Gebruik in campingwagens

Bij een hoge zomertemperatuur daalt het rendement van een absorpsiekoelkast. Een oplossing is de natuurlijke luchtcirculatie te verbeteren zodat de achterkant van de frigo niet te warm wordt. Om te beginnen kunnen de roosters verwijderd worden, dit scheelt al een paar graden in de frigo. De roosters haal je zeker best weg bij werking op gas, want dan is er extra veel warmteproduktie.

Nog beter is het gebruik van een paar computerventilatoren die in het rooster gemonteerd worden (12V, 100mA, dus minder dan een gloeilamp). Dit is een kleine ingreep die grote gevolgen heeft: begin zeker met het plaatsen van de ventilatoren voor je andere ingrepen overweegt. Bijkomende tips:

  • Schakel er twee in serie, want het is niet nodig dat ze op maximale snelheid werken: ze maken alleen extra lawaai en ze dragen niet toe tot een betere koeling.

  • Plaats de twee of vier ventilatoren boven zodat ze de warmte wegtrekken. Ventilatoren onderaan (die lucht inblazen) zijn niet aangewezen omdat de zo ontstane luchtcirculatie de normale werking van het toestel kan tegenwerken.

  • Kies de grootst mogelijke ventilatoren die in het rooster passen: grote ventilatoren maken minder lawaai bij een bepaalde luchtverplaatsing.
De buitenlucht is meestal kouder dan de lucht in de caravane (vooral onder de caravane). Als je vaak in warme landen reist is een kleine modificatie van de luchtinlaat interessant (je wint zeker 5 graden). De bedoeling is een buis te plaatsen die het koudere lucht onderaan de caravan naar binnen leidt. De ventilatoren boven de koelkast zorgen voor een onderdruk zodat de frissere buitenlucht aangezogen wordt.

Een andere oplossing is vochtige doeken onderaan de luchtinlaat plaatsen. Door de verdamping van het water zal de lucht koelen (zeker een 5-tal graden). Deze oplossing gebruik je samen met de ventilatoren, want het is de geforceerde luchtcirculatie die voor de verdamping zorgt. Deze oplossing werkt niet als het weer vochtig is.

Gebruik koudebronnen (zoals diepvriesprodukten) om de frigo koud te houden. Doe de deur niet te vaak open. 's Nachts koelt de frigo beter dan overdag: maak ervan gebruik door waterflessen 's avonds in de frigo te plaatsen (zij zullen als buffer dienen overdag). Plaats geen lauwe flessen in de frigo 's morgens, ze zullen de temperatuur doen stijgen want bij hoge temperaturen koelt de frigo bijna niet.

Het rendement van een absorptiekoelkast is laag, zelfs in de meest optimale gebruiksomstandigheden. De koelkast koelt traag: als men waterflessen in de frigo plaatst duurt het de ganse nacht om die te koelen.

Laat de frigo permanent aan: het duurt minstens 20 minuten vooraleer de frigo opnieuw gaat koelen nadat die uitgeschakeld is geweest.

Als je de zonneŰnergie wenst te gebruiken, dan heb je een zonnepaneel van 1 vierkante meter nodig. Gebruik geen voorschakelapparatuur (bijvoorbeeld omzetting naar 220V) maar zorg ervoor dat het zonnepanneel dezelfde spanning levert als de spanning die nodig is voor de verwarmingsweerstand (doorgaans 12V). De spanning moet niet gestabiliseerd zijn: de weerstand zal gewoon minder of meer opwarmen. Zonnepanelen op 12V leveren geen spanning onder belasting boven de 16V: er is dus geen risico op overbelasting bij sterke zon. De koelkast zal maximaal koelen bij een felle zon en 's nachts niet werken (voorzie daarom een back-up op gas).

Als het niet mogelijk is de ventilatoren bovenaan te monteren kunnen ze best halverwege gemonteerd worden, tussen condenser en absorber, waarbij de luchtstroom naar boven gericht wordt (naar de condenser, het element met de koelribben, zie figuur). Hoe beter de condensor gekoeld wordt hoe hoger het rendement van de installatie.

De ventilator is het groene blokje op de figuur. Kies ventilatoren die even groot zijn als de koelribben om een maximale koeling te bekomen. Je kan hier ook twee ventilatoren in serie plaatsen zodat ze minder verbruiken en minder lawaai produceren, het maximaal debiet is niet nodig.

Zo'n frigo werkt enkel goed binnen een beperkt temperatuurbereik. Boven de 35░ is er nog nauwelijks koeling en boven de 40░ is er geen koeling meer (je legt dan best de installatie stil).

Er is een pagina waar alle tips om je frigo optimaal te gebruiken.

  • Is het zeer koud, dan kan de verwarming de ammoniak onvoldoende opwarmen en is er nauwelijks koeling. De meeste koelkasten zijn uitgerust met afdekplaatjes. Als het koud is (beneden de 10░ ongeveer) moeten de onderste koelgaten afgedekt worden. Beneden de 5 graden moeten ook de bovenste koelgaten afgedekt worden. Bij zo'n lage temperatuur mogen de ventilatoren natuurlijk niet draaien!
  • Is het zeer warm, dan is de boiler te warm en gebeurt de scheiding tussen de ammoniak en het water niet goed meer. De gasregelaar mag dan maar op 2/3 gezet worden. Op deze positie zal de koelkast beter koelen dan op maximaal vermogen. Natuurlijk moeten ook alle andere maatregelen genomen worden (verwijderen van alle afdekplaatjes, ventilatoren laten draaien, enz).

PublicitÚs - Reklame

-