Herstellen van ...
traditionele ovens
Klassieke ovens
Root server » TechTalk » FAQ witgoed » Herstellen van klassieke ovens
De algemene informatie over microgolf ovens staat hier en deze pagina bevat algemene tips voor het herstellen van microgolf ovens.
-

-

Op deze pagina bespreken we de fouten die niet veroorzaakt worden door het microgolf-gedeelte. In geval van defekt is het echter aangeraden beide delen te raadplegen.

Ik heb ongeveer 10.000 ovens hersteld in mijn loopbaan. In het algemeen zijn het toestellen die zeer gemakkelijk hersteld kunnen worden. De hier aangehaalde fouten vormen 90% van alle fouten aan ovens.

Een goedkope ohmmeter is ruim voldoende. Je hebt twee bereiken nodig: een geleidingstest (2000Ω of minder) om na te zien of een weerstand niet onderbroken is en een isolatietest (2MΩ of meer) om na te zien of er geen verliezen zijn.

Deurschakelaars
De deurschakelaars (microswitches) zijn vaak een boosdoener. Hun funktie is het onderbreken van de microgolf als de deur open is. Er loopt vaak een hoge stroom door deze schakelaars die daardoor niet lang meegaan.

De meest voorkomende symptomen zijn als volgt:

  • De ovenzekering spring (meestal is dat een laag vermogen zekering van het beveiligingscircuit)
  • De zekering thuis spring bij het opendoen of sluiten van de deur.
Het is beter van deze schakelaars te vervangen van zodra er een vermoeden is dat ze slecht kunnen zijn. De schakelaars zijn niet duur en vaak meten ze goed door terwijl ze eigenlijk al slecht zijn. Als er stroom door de contacten loopt blijven de contacten bijvoorbeeld plakken, en dat kan je niet meten met een ohmmeter. Als je de "klik" niet hoort en voelt moeten de schakelaars zeker vervangen worden.

Grill en hete lucht weerstand
De weerstanden voor de hete lucht funktie zijn in een isolerende koker gemonteerd (een soort cement) en het geheel zit in een metalen buis. De weerstanden zijn geďsoleerd ten opzichte van de metalen buis dankzij het cement. Grillweerstanden zijn vaak ook op dezelfde manier gemaakt.

De meest voorkomende fout is dat er verlies optreedt tussen de weerstand en de metalen behuizing. Na verloop van tijd brokkelt het cement in de weerstand af en kunnen er verliezen optreden. Bij defekt is er niet altijd verlies of kortsluiting, maar de kans is groter als de weerstand goed opgewarmd is.

De weerstand kan bereikt worden via de achterkant van de oven. De motor van de ventilator zit in het midden en de cirkelvormige weerstand zit in een aparte ruimte tegen de ovenwand.

Symptomen:

  • De verliesstroomschakelaar valt af, soms bij het bedienen van de oven, soms na een paar minuten als die warm geworden is.
Bepaalde grillweerstanden zitten in een keramische koker. Dergelijke grillweerstanden leveren sneller warmte af en er zijn geen electrische verliezen (keramiek is een zeer goede isolator). Maar keramiek heeft de neiging broos te worden na verloop van tijd en kan breken ten gevolge van repeterende thermische schokken. Ook de oven verplaatsen en brusk neerzetten kan de keramische weerstanden breken.

Als de koker gebroken is kan de weerstand contact maken met de behuizing.

De verliezen worden met een ohmmeter gemeten. De meting gebeurt met de oven losgekoppeld van het net en het te testen component (weerstand, motor, enz) los van de rest van de oven. De meting moet gebeuren tussen een aansluiting van de weerstand en de behuizing. De meting moet oneindig zijn (geen verliezen), maar een oude oven kan een verlies hebben van ongeveer 1MΩ, dit is normaal. Laat de weerstand opwarmen en doe een nieuwe meting met hete weerstand: de isolatieweerstand moet nog steeds boven de 1MΩ zitten.

Weerstanden kosten ongeveer 50€. Bij een grillweerstand met keramische koker is het aangeraden de 4 weerstanden te vervangen, zeker als de oven niet meer zo nieuw is (de andere keramische kokers zullen snel ook breken).

Motor voor draaiplateau
De motor zit onderaan de oven en als er schotels overlopen kan er voedsel in de motor terechtkomen. De motor kan in kortsluiting gaan of verliezen vertonen. De symptomen zijn dezelfde als die met een lekkende verwarmingsweerstand, maar hier moet de motor losgekoppeld en doorgemeten worden.

Module
De module gaat niet vaak defekt, en dit is maar goed ook, want een dergelijke module kan niet door de consument hersteld worden. Als de module defekt gaat, is de oorzaak meestal een overspanning in de wijk (neem contact op met je buren om na te zien of ze ook defekte apparaten hebben). In geval van overspanning gaan er verschillende toestellen in de buurt defekt, allemaal toestellen die permanent aangesloten zijn op het net: wekkerradio, modem, router. Zelfs de televisie kan defekt gaan als die in standby stond (en niet volledig uitgeschakeld was).

Relais
De relais zitten op de module en hebben soms lassen die loskomen door de mechanische trillingen. De oven warmt soms, soms niet. Alle relaiscontacten moeten opnieuw gesoldeerd worden.

Thermische zekeringen
Ovens zijn uitgerust met meerdere thermische zekeringen die de stroom onderbreken als de temperatuur overschreden wordt. Sommige zekringen moet je vervangen, anderen hebben een kleine resetknop. Deze zekeringen zijn geplaatst bovenaan de ovenruimte, vaak dicht bij een uitlaat van warme lucht. Als de zekering onderbroken is, werkt er meestal niets meer.

Ovenlamp
Het gebeurt niet zelden dat de zekering springt als de overlamp defekt gaat. Vaak ziet het ballon er dan zwart uit. Geen nood, zekering vervangen en eventueel een nieuwe lamp plaatsen.

Publicités - Reklame

-