TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Witgoed » Kookplaten
-

-

Hoeveel soorten kookplaten bestaan er allemaal?

De traditionele electrische kookplaten worden nog altijd verkocht. Deze kookplaten ogen ouderwets, warmen traag op en aangekookt voedsel is moeilijk te verwijderen, maar ze zijn heel goedkoop en dus ideaal op een plaats waar er slechts sporadisch gekookt wordt (bijkeuken, studentenkamer).

Nu zijn de meeste kookplaten 'keramisch'. Maar binnen deze familie zijn er heelwat verschillen. Een keramische kookplaat heeft een kookvlak dat gemaakt is in een heel sterk soort glas (keramiek, vandaar de naam). Een glasraam heet une vitre en franšais, vandaar ook de naam 'vitroceramisch'. Uiterlijk is het bijna niet uit te maken welk soort kookplaat het is, maar intern zijn er wel degelijk enorme verschillen.

  • De eerste versie bestaat uit gewone weerstanden die weinig verschillen met die van een ouderwetse kookplaat. Hun grootste nadeel is dat ze zeer traag opwarmen en afkoelen, maar ze gaan nagenoeg nooit defekt. Een warme kookplaat licht donkerrood op.

  • Een volgende versie is de zogenaamde "highlight". De weerstanden warmen sneller op en het gebruiksgemak is bijna te vergelijken met het koken op een gasvuur.

  • Bij halogeen zijn de verwarmingselementen halogeenlampen. Ze geven direkt warmte af en het gebruiksgemak is vergelijkbaar met dat van een gasvuur. Maar de halogeenlampen gaan maar een beperkt aantal uren mee. Bij vervanging kan u kiezen om de lampen te vervangen, of over te schakelen op een "highlight" verwarmingselement, wat de meeste van onze klanten doen.

  • Er bestaan ook induktiekookplaten. In deze toestellen wordt er geen warmte geproduceerd, maar een sterk wisselend magnetisch veld. Dit veld warmt de metalen bodem van de kookplaat. Deze toestellen zijn buitengewoon gemakkelijk in het gebruik: ze reageren zeer snel. Ook wordt de glasplaat nauwelijks warm, waardoor voedselresten gemakkelijk verwijderd kunnen worden.

Kookpotten

Voor alle electrische toestellen geldt dat de bodem van de kookpot goed effen moet zijn om de warmteverliezen te beperken. Goedkope kookplaten hebben de neiging krom te trekken onder de invloed van de warmte: goedkoop is hier ook duurkoop.

Induktiekookplaten vergen het gebruik van specifieke kookpotten met een stalen ring in de bodem. Deze ring fungeert als secundaire wikkeling van een transfo waarvan de primaire wikkeling in de kookplaat zit. Naast staal of weekijzer gebruikt men ook koper om de geconcentreerde warmte beter te geleiden. Induktiekookpotten kunnen op alle vuren gebruikt worden. Een kookpot dat geschikt is voor induktioekookplaten trekt een magneetje aan.

Traditionele kookpotten kunnen beschadigd worden door het sterk magnetisch veld (plaatselijke oververhitting). Ook wordt de energie van de kookplaat niet goed opgenomen, waardoor de kookplaat in alarm kan gaan.

Maar het gasvuur heeft nog een toekomst. Nu dat verkopers de mond vol hebben met plasma alhier, plasma aldaar, weet je dat je een plasma in je keuken hebt? Het onstoken gas is namelijk ook een plasma (vraag het maar aan een leraar scheikunde).

Het bedieningsgemak van een gasvuur is hoog (de kookplaten hebben een electronische ontsteking) en de kosten voor het koken op gas zijn laag.

PublicitÚs - Reklame

-