Rendement van koelkasten
Optimaal gebruik
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Witgoed » Koelen » Optimaal gebruik
Tips om je koelkast optimaal te gebruiken
-

-

Deze tips hebben betrekking op alle types koelkasten: koelkasten met compressor, absorptiekoelkasten en zelfs koelkasten met peltier element. Er zijn aparte tips voor het gebruik van de absorptiekoelkast (rendement absorptiekoelkast verhogen).

Gewone koelkasten (tafelmodellen voor gebruik thuis) hebben doorgaans een voldoende koelvermogen en er hoeven geen speciale maatregelen genomen te worden, behalve bij zeer warm weer. De draagbare compressorkoelkasten hebben een lager verbruik om de batterij te ontzien, maar koelen daarom ook wat minder. De tips zijn al meer van toepassing op deze koelkasten.

Absorptiekoelkasten hebben een laag koelvermogen (zelfs bij normale omgevingstemperaturen): de tips die hier gegeven worden zijn voornamelijk van toepassing op deze koelkasten.

Koelkasten met peltier element koelen nauwelijks af en de ΔT is zeer beperkt (de koelkast koelt maar 15░ ten opzichte van de buitentemperatuur). Het koelvermogen is zo beperkt dat het een nacht duurt om een liter water af te koelen. De tips die hier gegeven worden zullen nauwelijks helpen.

Snel drank koelen

Water heeft een hoge soortelijke temperatuur: er is veel energie nodig om een liter water op te warmen of af te koelen. Als het de bedoeling is snel drank te koelen, plaats dan de minimale hoeveelheid water die nodig is voor het komende uur in de koelkast. Daardoor zal het water sneller afkoelen. Na dertig minuten zal het water al wat afgekoeld zijn en kan er een bijkomende fles bijgeplaatst worden. Deze tip is enkel geldig voor compressorkoelkasten, de andere technologiŰn hebben te weinig koelvermogen om drank in een uur te koelen.

Buffer aanleggen

Voor absorptiekoelkasten die een relatief laag koelvermogen hebben is het aangeraden juist veel drank in de frigo te plaatsen voor het slapengaan. Gedurende de nacht, als het koeler is, de deur niet open gedaan wordt en er geen producten bijgeplaatst worden zal het water mooi afkoelen en als buffer dienen tijdens de warme uren van de dag. Het is natuurlijk niet nodig drank te koelen als de dag daarop de frigo niet meer gebruikt wordt. Door het plaatsen van lauw water in de frigo zal het uren duren vooraleer de temperatuur weer gezakt is.

Koudebronnen gebruiken

Gebruik koudebronnen (zoals diepvriesprodukten) om de frigo koud te houden. Laat diepvriesprodukten dus niet ontdooien op tafel, maar laat ze ontdooien in de koelkast. Dit is natuurlijk geldig voor alle types koelkasten, maar het is de enige tip die wel werkt bij peltierkoelkasten.

Peltierkoelkasten worden voornamelijk gebruikt om drank fris te houden (koelen lukt toch niet), bijvoorbeeld voor een daguitstap. Vries de flessen de dag voordien in (diepvriezer), ze zullen als koudebron dienen en een paar uur voor koude zorgen. Plastiek flessen voor spuitwater kunnen tegen de druk van het ijs, ik zou het niet proberen met andere recipiŰnten. Sommige blikjes zijn ook bestand tegen de overdruk. Zelfs met een diepvriezer duurt het invriezen van een paar liter water een paar uren: plaats de flessen de dag voordien in de vriezer.

Je kan ook van die ice packs gebruiken (als er voldoende ruimte in je koelbox is). De ice packs laat je een nacht in de diepvriezer en ze zullen de dag nadien hun koude afgeven. Zorgt dat de producten maximaal gekoeld zijn vooraleer ze in de koelbox geplaatst worden,

Er is niet veel verschil tussen een peltierkoelkast en een passieve koelbox wat het praktisch gebruikt betreft. De peltier koelbox kan op de 12V aangesloten worden, maar het koelvermogen is zo goed als onbestaande.

Algemene tips

Doe de deur niet te vaak open. 's Nachts als de temperaturen gezakt zijn koelt de frigo beter dan overdag: plaats geen lauwe flessen in de frigo 's morgens, ze zullen de temperatuur doen stijgen. Er ontstaat een equilibrium: de koude producten in de frigo zullen opwarmen en de lauwe producten afkoelen. Alle frigo's produceren relatief weinig koude: het is pas na uren dat de temperatuur weer gezakt is.

Een koelkast met een bovenlader heeft een hoger rendement dan een koelkast met een deur: er gaat minder koude verloren langs de dichting en als de koelkast open is gaat er minder koude lucht verlogen bij een bovenlader: de koude lucht blijft in de koelkast.

De Dometic CDF-18 is een fantastische compressorkoelkast met een zeer laag verbruik, maar juist door het laag verbruik heeft de koelkast moeite om etenswaren die veel water bevatten snel te koelen. Na een paar uren zijn de etenswaren echter voldoende gekoeld. De isolatie is uitstekend: als de koelkast volledig gevuld is met drank, dan zijn de dranken nog voldoende fris na 8 uur.

Ik gebruik de draagbare koelkast thuis als extra koelkast enkel voor dranken (op minimum vermogen) en op verplaatsing om dranken en etenswaren voor de dag te koelen en onderweg koel te houden (thermostaat op middenstand).

Alternatieven zijn er niet: een peltierkoelkast koelt niet en een draagbare absorptiekoelkast bestaat niet (het aggregaat is zwaar omdat er met hoge drukken gewerkt worden zodat de gassen naar een vloeistof kunnen overgaan).

Als je regelmatig etenswaren wegneemt en bijplaatst, dan is een grotere koelkast misschien beter aangewezen, juist vanwege het feit dat die een zwaardere compresseur heeft. Het hoger vermogen is niet nodig bij gewoon gebruik, wel om snel etenswaren te koelen.

Binnen een paar weken komt er een bijkomende bespreking van de CFX reeks van Dometic. Deze toestellen kunnen ook etenswaren invriezen (tot -18░) of diepgevroren producten bewaren. Zo'n toestel kan je ook als gewone koelkast gebruiken (ingestelde temperatuur van 5░) of als diepvriezen, bijvoorbeeld als je een appartement huurt, maar die heeft geen diepvriezer. De CFX reeks werkt zowel op 12V als op netspanning.

PublicitÚs - Reklame

-