Veelgestelde vragen
Kalkaanslage veilig verwijderen
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ witgoed » Kalkaanslag verwijderen
Hoe kan je kalkaanslag verwijderen zonder schade aan de toestellen?
-

-

Kalkaanslag verwijderen


Wanneer zit er teveel kalk
in het water van mijn strijkijzer?

Als je kalksporen kan zien
aan de stoomgaatjes van het ijzer.

Boiler grondig spoelen en ijzer zorgvuldig reinigen!


Generator van een strijkijzer
door azijn aangetast

Hoe kalkaanslag veilig verwijderen?

Onderhoudsprodukten bevatten sulfaminezuur. Dit produkt werkt heel goed in combinatie met detergenten. Sulfaminezuur tast de metalen niet aan. Dit produkt is niet los te koop in de handel.

Poeders om koffiezetapparaten te ontkalken bevatten meestal citroenzuur. Dit produkt heeft geen geur en eenmaal gespoeld blijft er geen nasmaak over. Je kan ook de boiler van je strijkijzer daarmee reinigen indien de boiler gespoeld kan worden: boiler leegmaken, een soeplepel citroenzuur oplossen in een glas warm water en in de boiler doen. Laten reageren (regelmatig schudden) en een uur later tweemaal spoelen met warm water. Citroenzuur kan je bij de drogist kopen, meestal in een pot van 1kg.

Vloeistoffen bevatten vaak mierenzuur. Dit produkt is vergelijkbaar met citroenzuur, maar heeft een lichte geur van braaksel (wordt niet door iedereen opgemerkt).

Het beste produkt is meestal citroenzuur. Een bijkomend voordeel is dat er geen dampen ontstaan als het produkt warm is.

Gebruik azijn enkel op keukengerief of om de wasbak te reinigen. Azijn niet gebruiken op electrische toestellen want het geeft bijtende dampen af die de electronica kunnen aantasten. Schade door azijn is heel goed te merken aan electro-toestellen omdat azijn bepaalde componenten grondig aantast (zie foto).

De veiligste manier om een teveel aan kalk te vermijden is te gaan strijken met gedemineraliseerd water totdat de overmaat aan kalk verdwenen is. De boiler moet je regelmatig spoelen, want het kalk stapelt zich op omdat het niet weg kan. Je kan de boiler ontkalken als er echt veel kalk aanwezig is, maar grondig spoelen met lauw water voor iedere strijkbeurt is even goed.

De zool van het ijzer kan gereinigd worden met een onderhoudsprodukt dat kalk verwijderd. Opgelet, er zal wat produkt in het ijzer terechtkomen via de stoomgaatjes en bij de eerste strijkbeurt zal het ijzer lekken (eerst strijken op een oude vod totdat er geen sporen meer ontstaan).

Indien u stijfsel gebruikt moet u het ijzer na iedere strijkbeurt grondig reinigen. Stijfsel zal harden en vastkoeken. Bij de volgende strijkbeurten kan het stijfsel bruine sporen achterlaten. Bij het reinigen ook de stoomgaatjes vrijmaken met een paperclip.

PublicitÚs - Reklame

-