Herstellen van koelkasten
Absorptiekoelkast
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Witgoed » Koelen » Herstellen absorptiekoelkast
Herstellen van een absorptiekoelkast

Alle absorptiekoelkasten werken met een warmtebron (electrische weerstand op 12V (camper), electrische weerstand op 220V (hotelkamerkoelkast) of gasvuurtje (camper). De koelkasten die in caravans en mobilhomes gebruikt worden kunnen dus gebruikt worden met gas of electriciteit.

-

-


Achterkant van een hotelkoelkast

Hervullen van een absorptiekoelkast

Bijvullen van het aggregaat is nooit nodig bij dergelijke toestellen, de dikke stalen wanden lekken nooit (als die zouden lekken, dan merk je het wel aan de ammoniakgeur). Het koelsysteem bestaat volledig uit staal, omdat ammoniak het koper zou aantasten.

Het bijvullen wordt trouwens niet gedaan (zelfs niet tijdens de waarborgperiode) wegens de speciale apparatuur die nodig is, en die de normale installateurs niet hebben (compressie-koelkasten gebruiken totaal verschillende produkten). De koelaggregaat vormt één geheel en wordt op z'n geheel vervangen in de waarborgperiode. Het volstaat niet de installatie vacuum te trekken en dan wat gas toe te voegen, maar men moet verschillende gassen in de juiste concentratie toevoegen. De aggregaat is niet gemaakt om bijgevuld te worden.

Lees ook de inleiding over de werking van een absorptiekoelkast.

Onhderhoud en herstelling van absorptiekoelkasten

Een hotelkoelkast of koelkast gebruikt in caravans en motorhomes heeft geen motor. Het koelen komt dus langzamer tot stand (pas na 30 minuten ongeveer). Eerst wordt de achterkant van de koelkast warm, voornamelijk bovenaan de boiler (1 en dan 2 op de foto).

Omdat er geen bewegende delen zijn gaat een dergelijke koelkast zeer lang mee (50 jaar oude koelkasten zijn niet ongewoon). Het rendement gaat niet achteruit omdat er geen "slijtage" is.

Absorptiekoelkasten op electriciteit
De enige onderdelen die defekt kunnen gaan zijn de verwarmingsweerstand en het thermostaat (indien de koelkast met een thermostaat uitgerust is). Toestellen die op 12V werken hebben meestal geen thermostaat (vanwege het beperkt koelvermogen op 12V en uit kostenbesparing).

Indien de weerstand defekt is, is er geen verwarming achteraan (en dus ook geen koude-produktie). Het is redelijk eenvoudig de electrische weerstand te vervangen. Zorg dat de isolatie opnieuw aangebracht wordt, anders zal de koelkast nauwelijks koelen (eventueel nieuw isolatiemateriaal gebruiken als die beschadigd is geraakt).

De thermostaat van een hotelkoelkast (220V) mag gerust overbrugd worden, want dergelijke koelkasten koelen niet echt veel. Als noodmaatregel kan de koelkast bijvoorbeeld enkele uren per dag uitgeschakeld worden als er geen verse voedingswaren aanwezig zijn, maar als de koelkast enkel voor drank gebruikt wordt.

Absorptiekoelkasten op gas
Dergelijke absorptiekoelkasten worden vooral in campeerwagens gebruikt. Bij koelkasten op gas moet men de brander en de kleine schoorsteen jaarlijks schoonmaken. Als de vlam zichtbaar is, moet die blauw branden (goede verbranding). Als de vlam geel brandt, dan is er een tekort aan zuurstof (aanvoer van lucht is verstopt). Men merkt direct dat de gasbrander verstopt is of niet aanslaat, als het toestel wel op electriciteit werkt. Op electriciteit duurt het ongeveer 10 minuten vooraleer de bovenste leiding warm wordt.

Gebruik nooit zowel de electrische verwarming als de verwarming op gas. Er wordt teveel warmte aangevoerd en de scheiding kan niet meer gebeuren (de koelkast koelt absoluut niet meer). In deze situatie hoort je vaak de koelkast borrelen (koken van het ammoniak), in normale werking hoor je niets. Bij een te hoge vloeistoftemperatuur (bove 425°C kristaliseert het natriumchromaat en de kristallen kunnen de leidingen verstoppen.

Leidingen verstopt
Een oud toestel kan defekt gaan als metaaldeeltjes loskomen en de leidingen verstoppen. Dit gebeurt meestal na verplaatsing, maar is heel zeldzaam. Eerst controleren of er wel verwarming is!

Tussen condenser en verdamper is er een vernauwing (niet om de druk te regelen zoals bij een compressorkoelkast maar om ervoor te zorgen dat het waterstof in het koelgedeelte blijft). Als er een verstopping gebeurt, dan is het ter hoogte van die vernauwing.

Het fenomeen is dat er wel opwarming is, maar geen koeling. Men kan proberen de roestdeeltjes los te krijgen door de koelkast (uitgeschakeld!) één nacht omgekeerd te laten staan, waardoor de vloeistof omgekeerd stroomt en hopelijk de metaalpartikels meeneemt. Een paar uren wachten nadat het toestel weer recht staat.

Volgens fora is dit een beproefde manier om een verstopte koelkast weer werkend te krijgen (eerlijker gezegd: dit is de enige manier om een verstopte koelkast te herstellen). Aangezien er geen drukopbouw is en de produkten enkel danzij de zwaartekracht circuleren, is dit de enige mogelijkheid om de metaaldeeltjes los te krijgen. Men kan echter niet garanderen dat de koelkast effectief zal blijven werken. Deze handeling kan immers nog meer deeltjes losmaken, zodat de leidingen heel snel opnieuw verstopt zullen geraken.

De tips voor het verhogen van het rendement van een absorptiekoelkast staan nu hier.

Publicités - Reklame

-