Dit is een productprespreking van de Dometic CoolFreeze CDF-18, een compressorkoelkast met een veel hoger rendement dan een koelkast met peltier element. |
-
ProduktbeschrijvingDe Dometic CoolFreeze CDF-18 is een compresseurkoelkast zoals de frigo thuis, maar die is ontworpen om te werken op batterijspanning (12 of 24V). Dankzij een brede handvat is de koelkast gemakkelijk verplaatsbaar. Het gamma van Dometic is uitgebreid, van het kleinste toestel CDF-18 met een inhoud van 18 liter tot de grotere CDF-48. Het basistoestel heeft geen temperatuuraanduider, je moet een thermometer in het toestel plaatsen om een idee van de temperatuur te hebben. Grotere modellen hebben een zwaardere compressor.De compressor gebruikt een wisselstroommotor met inverter om de batterijspanning om te zetten naar wisselspanning. Een wisselstroommotor heeft een hoger rendement dan een gelijkstroommotor en gaat veel langer mee (geen koolborstels). De koelbox maakt duidelijk minder lawaai dan een frigobox met peltier element, waarvan de ventilator heel veel moeite heeft om de warmte af te voeren. De koelbox is een echte frigo, maar geen diepvriezer. Het duurt veel te lang om etenswaren tot een veilige temperatuur in te vriezen. Etenswaren die al bevroren zijn kunnen probleemloos bevroren bewaard worden. De compressorkoelkast is zwaarder dan een koelbox met peltier element, maar kan echter gemakkelijk meegenomen worden. Uiteindelijk weegt wat er in het koelvak zit meer dan de frigo zelf. De Dometic werkt zowel op 12V (verbruik: 3A) als op 24V (verbruik: 1.5A). De electronische voeding stabiliseert automatisch het motorverbruik op 36W. Hier merkt men direct dat een compressorkoelkast veel efficienter is dan een peltierkoelkast die ongeveer 60W verbruikt en waarvan het verbruik afhangt van de batterijspanning. De peltierkoelbox trekt permanent stroom om de etenswaren koel te houden, terwijl de motor van de compressorkoelkast slechts af en toe ingeschakeld wordt. Er is een batterijbeveiliging om de compressor uit te schakelen als de batterij bijna leeg is. Er zijn twee niveaus: een hoog niveau voor startbatterijen (11.2V) en een laag niveau voor deep cycle batterijen (10.2V). Deze batterijen worden in motorhomes gebruikt. Met de kleine compressor van de CDF-18 moet je geen wonderen verwachten wat betreft het koelvermogen. Een voordeel is wel dat je de motor nauwelijks hoort. Het koelvermogen is ongeveer 25% van het vermogen van een tafelfrigo, maar het verbruik van een tafelmodel is ook 120W. Om twee lauwe waterflessen te koelen duurt het een paar uur, maar de temperatuur zal uiteindelijk wel bereikt worden (wat niet mogelijk is met een peltierkoelkast, die enkel de waren op temperatuur kan houden).
De frigo is voldoende groot om drank, kant-en-klare maaltijden en broodbeleg veilig te bewaren.
Indien men geen frigo heeft (bijvoorbeeld op hotel), dan kan men de koelbox meenemen om hem gans de nacht te laten werken (desnoods in de badkamer om niet gestoord te worden door het geluid van de motor). Opgelet, je moet een voedingsblok met cigarettenaansteker voorzien, want die zit er niet standaard bij.
Onderweg met de auto of caravan wordt de koelbox op maximaal koelen gezet om te profiteren van de laadstroom van de motor. Als men stopt, dan wordt de thermostaat op de noord-positie gezet, dit is voldoende om de gekoelde waren op temperatuur te houden zonder de batterij te zwaar te belasten. Iedere keer dat men de motor van de wagen start, wordt de thermostaat weer op maximum gezet.
Een temperatuur lager dan -13° is moeilijk te bereiken. De thermostaat is electronisch en stuurt indirect de koelkastmotor. Er staat geen temperatuursindicatie op de thermostaat, daarom gebruik ik een windroos om de stand aan te geven. Op zuid-west heb je een minimale koeling en op zuid-oost is de koeling maximaal. Zelfs met de compressor uitgeschakeld is er een permanent verbruik van 30mA (ook met de schakelaar in uit-stand), daarmee moet je rekening houden als je de frigo enkele weken achterlaat. De bediening is minimaal, te vergelijken met die van een normale tafelkoelkast: een thermostaat en een drie-standenschakelaar: stop, werking op startbatterij (high) of deep cycle batterij (low).
Rendement en verbruikHet is belangrijk aan te geven dat de gemeten temperatuur vooral afhangt van de waren die in de koelruimte geplaatst worden. De koelkast koelt de lucht in de binnenruimte, die dan op zijn beurt de waren koelt. Het verbruik wordt hoofdzakelijk bepaald door de temperatuur van de waren die in de koelbox gebracht worden. De tests gebeuren met twee koelblokken (eutectische gel -5°) en een waterfles van 500ml. De buitentemperatuur schomelt tussen de 23 en 25*C.Om eenzelfde hoeveelheid voedsel te koelen verbruiken alle compressorkoelkasten ongeveer evenveel energie. Het is pas als de gewenste temperatuur bereikt is, dat het verbruik zeer laag wordt. De compressor schakelt eenmaal om de 15 minuten in, en dit voor 2 minuten, wat neerkomt op een uurverbruik van 5.4Wh. Een tafelkoelkast daartegenover heeft een uurverbruik van 30Wh.
De tabel hierboven geeft eerder een indicatie van de temperatuur, met de metingen die na een uur gedaan worden. Een nacht later is de temperatuur nog wat verder gezakt en de compressor schakelt een keer per uur in om de temperatuur te bewaren. De isolatie van de koelkast is zeer goed. De temperatuurstabilisatie is zeer goed en hangt nauwelijks af van de buitentemperatuur. Bij een temperatuurverschil van meer dan 30° heeft de koelkast wel moeite om te koelen: de compressor blijft permanent draaien tot de temperatuur bereikt wordt. In de praktijk is een temperatuur lager dan -13° niet haalbaar als er veel etenswaren in de koelkast liggen. Links de temperatuursevolutie (lege koelkast): eerst gaat alles zeer vlot, met een temperatuursdaling van 1° in 2'15" (-8°), dan 1° in 3' (-9°), maar dan verloopt de koeling trager: 5'30" per ° bij -11°. Rechts een ander temperatuurverloop, koelkast gevuld met een waterfles van 1 liter, buitentemperatuur +24.8°, thermostaat op maximum. Het verloop is trager omdat er water in de koelruimte zit. Na de test was het water bevroren, maar van zodra de motor uitgeschakeld werd begon het water te ontdooien: een teken dat het water nauwelijks onder de 0° zat. Het is duidelijk dat de koelkast de lucht koelt, die dan op zijn beurt het water koelt.
NetvoedingHet kan interessant zijn de frigo te gebruiken als extra koelkast, bijvoorbeeld op het verdiep of in een hobbykot, maar dan is een voedingsblok met cigarettenaansluiting nodig.De voeding hieronder is ruim voldoende, de voeding kan 2.2A leveren terwijl de frigo 1.5A verbruikt op 24V. Het verbruik van de voeding (80W) is aangegeven bij maximale belasting van 3A. Deze netvoeding is echter onvoldoende voor een zwaardere koelkast die een sterkere compressor heeft. Het is niet omdat de koelkast op 12 of op 24V kan werken, dat die ook op tussenliggende spanningen zou werken (de compressor start niet). Het is dus niet mogelijk een oude laptopvoeding (18V) te gebruiken om de koelkast te voeden.
Het verbruik op batterijen is bijzonder laag: de koelkast kan een temperatuur van 5° de ganse nacht behouden met een 12V 10Ah LiFePO4 batterij. Overdag wordt de batterij herladen door een zonnepaneel die ook de frigo van stroom voorziet. Het verbruik bij een ΔT van 20° bedraagt 0.5Ah, wat zeer laag is (vijfmaal minder dan een tafelkoelkast). Bij een nagenoeg permanente werking (een auto in volle zon) kan de frigo meer dan drie uren werken op dezelfde batterij van 10Ah. Dankzj de inverter technologie gaat de compresseur sneller of trager draaien naargelang de koudevraag. Ale de gewenste temperatuur bijna bereikt is, dan draait de compresseur op een lagere snelheid, maar blijft langer in werking. Daardoor zijn er minder temperatuurschommelingen. Maar in ieder geval is het verbruik nooit hoger dan 3.5A op 12V, wat eer zeer laag verbruik is. Een thermo-electrische koelkast (met peltier element) trekt minstens 4.2A en schakelt nooit uit omdat zo'n systeem nauwelijks koelt. Zelfs na een aantal uren blijven de ijsjes nog goed bevroren, maar daarvoor moet de compressor permanent draaien om de temperatuur rond de -9 à -10° te houden (buitentemperatuur van 28°). Het werkt, maar het is niet ideaal. De compressor is gewoon te zwak. Het is beter om de ijsjes in het vriesvak van je keukenkoelkast te bewaren, en de Dometic enkel te gebruiken om dranken en etenswaren te koelen.
BesluitDe koelkast is optimaal om uitstappen te doen en verzekerd te zijn dat de boterhammen en de drank uren later nog fris zullen zijn. De prijs ligt viermaal hoger dan een peltierkoelkast, maar dit toestel kan echt koelen.De compressor is redelijk zwak en heeft moeite om etenswaren af te koelen, maar zal er uiteindelijk in slagen. Na een nacht is de gewenste temperatuur zeker bereikt. Het verbruik is extreem laag, een paar watt-uur eenmaal de gewenste temperatuur bereikt. Voor een gebruik als extra koelkast op het verdiep of in een hobbykamer is een grotere koelbox aangeraden, die beschikt over een sterkere compressor. Dit is vooral van belang als er regelmatig etenswaren of drank bijgeplaatst wordt, het is minder van belang als het toestel eerder voorzien is om dranken en produkten koel te houden. Dan is een kleinere en superzuinige koelbox zoals de Dometic CDF-18 echt op zijn plaats. Als dranken in de normale koelkast bewaard worden zijn ze vaak veel te koud: hier kan je bijvoorbeeld de temperatuur instellen op 10°, dat is de ideale temperatuur voor de meeste dranken.
Na 13 uur is er 5.7Ah verbruikt, wat op een uurverbruik van minder dan 1/2Ah komt (6Wh). Natuurlijk is het verbruik hoger 's avonds als het warmer is (temperatuur in de kamer van 28°), om dan 's nachts te zakken. De duurdere Dometic CFX-28 wordt hier besproken. Het toestel is uitgerust met een zwaardere compressor (met een hoger electrisch verbruik), maar het verbruik op 24 is lager vanwege de doorgedreven isolatie. |
Publicités - Reklame