Strijkijzers
Dienst na verkoop - hersteldienst
Domena
Root server » TechTalk » FAQ Witgoed » Domena
-

-

In een vergelijkingstest werd Domena uitgeroepen tot beste produkt (franse magazine “Que Choisir”, vergelijkbaar met Test Aankoop). Het is de goedkoopste aktieve strijkplank, en toch gaat die langer mee dan de andere produkten. Andere pluspunten zijn de snelle en constante stoomproductie.


De degelijke interne constructie van Domena


Domena anti-kalk cassette

Domena maakt verschillende strijkijzersystemen en strijkplanken. De fabrikant is één van de weinige bedrijven die hun toestellen nog volledig zelf ontwerpen en fabriceren (met produktielijnen in verschillende Europese landen).

Omdat ze de produktie volledig in handen hebben (vanaf het vervaardigen van de gietvormen tot de uiteindelijke produkten) is de kwaliteitscontrole optimaal. Van iedere produktierun gaat er één toestel in duurtest in een proefbank (ik heb één van de fabrieken in de buurt van Mulhouse bezocht). Het toestel moet eerst 500 liter water stomen onder verschillende omstandigheden (dit komt overeen met 3 jaar zeer intensief gebruik). In het labo staan er continu een 20-tal toestellen op test. Water wordt aangevoerd uit verschillende bidons van 100 liter. Het toestel wordt dan volledig gedemonteerd, de boiler en strijkijzer worden doorgesneden om te zien of er geen abnormale slijtage is. Pas dan wordt de batch vrijgegeven.

Mogelijke defekten worden daarom zeer snel opgespoord, nog vòòr de toestellen de fabriek hebben verlaten. Domena moet geen toestellen terugroepen omdat één of ander component vroegtijdig kan sneuvelen. Philips bijvoorbeeld maakt al lang geen strijkijzers meer, maar laat ze vervaardigen door een onderaannemer in China. Als er dan een probleem gedetecteerd wordt, dan zijn er al duizenden toestellen in omloop.

De betrouwbaarheid staat centraal bij Domena. De strijkijzers hebben bijvoorbeeld geen meting van het waterpeil in het waterreservoir, omdat de vlotter het minst betrouwbare component is: door kalkaanslag kan de vlotter namelijk vastlopen na verloop van tijd (het water wordt gezuiverd na het reservoir).

De toestellen van Domena worden gekenmerkt door specifieke eigenschappen:

  • Supersnelle stoomproduktie (bij bepaalde toestellen reeds na 30 seconden). Er moet namelijk geen water vooraf opgewarmd worden.

  • Veilige systeem zonder druk: er is geen boiler dat onder druk gezet wordt zoals bij de andere systemen.

  • Constante en stabiele stoomproduktie: een pomp zorgt voor de aanvoer van een afgemeten hoeveelheid water dat aan de kook gebracht wordt. De pomp draait sneller gedurende de eerste seconden om een 'turbo' effekt te hebben, zonder dat het ijzer water begint te spuiten.

  • Instelbare stoomproduktie: in tegenstelling met een klassiek systeem met electroventiel (alles of niets) kan de hoeveelheid stoom heel nauwkeurig gedoseerd worden door de gebruiker. Het effekt is direct voelbaar

  • Geen corrosie: tussen twee strijkbeurten zit er geen water in het systeem (generator, leidingen en ijzer). Er zit enkel water in de buitenreservoir.

  • Gebruik van onthardingscassettes en electronische meting van de mineralisatie (EMC): het toestel geeft aan wanneer de cassettes gesatureerd zijn en vervangen moeten.
De degelijke interne constructie van Domena staat in schril contrast met de toestellen die in China gemaakt zijn, met kabeltjes die kris-kras in het toestel lopen, te kort zijn om het toestel in geöpende toestand te kunnen testen, met connectoren die gepuntlast zijn en bij de minste stoot loskomen. Bij een toestel uit de PRC (People's republic of China) is de veiligeid minimaal en gaat ten koste van de betroouwbaarheid op lange termijn: bij oververhitting gaat de veiligheidsventiel lekken en moet de volledige boiler vervangen worden.

Op dit ogenblik is er echter geen hersteldienst meer voor Domena in België (een gevolg van de globalisatie van de economie). Importeurs werken liever met fabrikanten die hun brol in China laten maken aan dumpprijzen in plaats van de europese industrie te stimuleren. Hetzelfde gebeurt met de vlaamse visveiling (met ons belastingsgeld gesubsidieerd) die via een 100% dochteronderneming pangasius wilt importeren in plaats van de vlaamse vissers te helpen. De pangasius is een soort vis die in de Mekong rivier gekweekt wordt (toevallig één van de zwaarst vervuilde rivieren in de wereld).

Publicités - Reklame

-