Vragen over dampkappen
help! Mijn dampkap zuigt niet meer!
Vraagbaak dampkappen
Root server » TechTalk » FAQ Witgoed » Info dampkappen
-

-

Een dampkap zorgt ervoor dat de vochtige en vette lucht boven de kookplaten afgevoerd wordt. Luchtvochtigheid ontstaat niet enkel door het verdampen van het water, maar ook (en vooral) door de verbranding van aardgas. In het afgevoerde lucht zitten er ook kleine oliedruppeltjes. Het zijn voornamelijk de geurstoffen die in de kleine oliedruppeltjes opgelost zijn die voor het “kooklucht” verantwoordelijk zijn. Geurstoffen zijn aromatische koolwaterstoffen (de naam zegt het al...), en die lossen gemakkelijk op in olie.

Zoals een stofzuiger is een afzuigkap uitgerust met een filter, voornamelijk om de motor te beschermen. De kleine oliedruppeltjes verstoppen op den duur het filterelement. Maar geen nood: de filter kan gewoon gewassen worden in zeer warm water met een kleine hoeveelheid detergent (de filter bestaat uit fijne metaalkrullen waarop het vet zich kan vastzetten). Indien wassen niet meer helpt kan de filter vervangen worden. De meest courante filters kunnen bij de electro-zaak waar ik vroeger werkte bekomen worden.

Maar soms lijkt de dampkap niet goed te werken, ondanks het reinigen. Vooral in de winter treed er condensatie op na het koken. De reden is te vinden in de thermische isolatie van de moderne huizen. De afzuigkap voert de vochtige en vette lucht weg, maar voert geen nieuwe lucht aan. Verse lucht moet kunnen binnenstromen, anders kan de dampkap zijn werk niet doen. Normaal wordt verse lucht aangevoerd via kieren of ventilatieroosters. Bij doorgedreven isolatie is er echter onvoldoende aanvoer van verse lucht.

Hoe kan u dit oplossen? Gewoon door voldoende natuurlijke ventilatie te zorgen tijdens het koken. Dit kan een raam zijn die op een kier gezet wordt als de ventilator draait. Verse lucht kan ook aangevoerd worden via een achterkeuken, garage of een andere ruimte zodat de lucht wat warmer is. Deze ruimte moet van een ventilatieopening voorzien zijn (ventilatierooster of dergelijke). Na het afzetten van de dampkap sluit u de deur naar de achterkeuken of garage. Deze tweede oplossing verdient de voorkeur omdat de koude lucht kan opwarmen in de achterkeuken.

Laat de dampkap niet langer werken dan noodzakelijk (vooral 's winters), want het is warmte dat afgevoerd wordt!

Afzuigkap op appartement

Op de meeste appartementen is een afzuigkap voorzien. Het probleem is echter dat de geurtjes van de andere appartementen je keuken ingeblazen wordt. Dit gebeurt vaak in appartementsgebouwen waarbij de afvoerleiding een beetje te krap berekend is. Om dit probleem op te lossen kan je de afzuigkap uitrusten met een terugslagklep: je kookgeurtjes worden afgezogen, maar je krijgt geen geurtjes van je buren.

PublicitÚs - Reklame

-