Techtalk
Te koud in de winter - te warm in de zomer?
Verwarming
Root server » TechTalk » FAQ Witgoed » Brol II
Als vervolg op de pagina brol verwarmingstoestellen, ziehier de airco's die niet koelen.
-

-

Na de verwarmingstoestellen die niet warmen, ziehier de airco's die niet koelen. Technisch gezien koelen ze zelfs minder dan dat de verwarmingstoestellen verwarmen (een traktaat over de wetten van de thermodynamica is hier niet op zijn plaats).

De airco's worden angeboden door dezelfde firma's. Facebook is de meest aktieve verspreider van dergelijke waardeloze produkten, maar ook als je een zoekopdracht ingeeft in google staan bovenaan vooral sites die betalen om als eerste vermeld te worden. De prijs die betaald moet worden is zeer laag, minder dan 10 eurocent per vertoning om bovenaan de resultaten van google te verschijnen.

Het betreft een systeem dat gebaseerd is op de verdamping van het water om te koelen. Het principe zelf is perfekt, koelkasten werken bijvoorbeeld op basis van de verdamping van een vloeistof om warmte aan een ruimte te onttrekken. Als je alcohol op je hand giet, dan gaat de verdamping gepaard met een afkoeling. Als je te warm hebt, begin je te zweten en door de verdamping zou je moeten afkoelen.

De afkoeling is echter zeer beperkt, en hoe vochtiger het weer, hoe minder goed het systeem werkt. En het is juist bij vochtig weer dat je meer verkoeling nodig hebt, want je zweet meer, maar het water op je huid kan niet verdampen omdat de lucht reeds volledig gesatureerd is. De reklame zinspeelt over "de warmste zomer ooit", maar dan kan dit toestel zeker niet koelen!

Waaruit bestaat zo'n toestel? Uit een ventilator die lucht door een vochtige doek blaast. Ijskoude lucht zal dat toestel niet produceren! Het toestel heeft een USB stekker, zodat er ook nog bespaard wordt op een netadaptor.

Een ventilator met grote bladen koelt beter dan zo'n prutstoestelleke. Hoe groter de bladen, hoe meer lucht in beweging gebracht wordt. Met grote bladen heb je ook minder geruis.

Nu gaan we even naar de site zelf, die volledig illegaal is. Het bestaat uit één enkle pagina. Het domein freshcooler.nl werd een week geleden aangevraagd (en in de herst vragen ze een een domein aan lekkerwarm.nl), en nadien laten ze het domein gewoon verlopen. Dan wordt het zeker onmogelijk om de verkopers te contacteren.

De eigenschappen van het produkt worden niet gespecidieerd (electrisch verbruik? Koelvermogen in BTU?). Er is geen adres (kantoor) en geen ondernemingsnummer. Het produkt wordt direct vanuit China verzonden. Leuk als je je produkt wilt retourneren, de terugzendkosten zijn hoger dan de waarde van het toestel. Ik heb een query uitgevoerd op één van de domeinnamen, en die is gewoon in China geregistreerd, met een nl domein naam om geloofwaardig over te komen. In sommige gevallen loopt de registratie via een nederlands bedrijf (die gespecialiseerd is in het registreren van dergelijke waardeloze troep).

Waarom verzendien jullie niet de volgende dag?
In het kader van duurzaamheid en kostenbesparing worden onze producten direct vanaf de leverancier verzonden. Dit is natuurlijk beter voor jouw portemonnee, maar ook voor onze wereld!
Er wordt gepocht dat het product ecologisch verzonden wordt (waardoor de levertijd 5 à 15 dagen kan bedragen), maar in feite is de individuele verzending één van de minst ecologische verzendmethodes. Maar in China hebben ze genoeg mensen om de broltoestellen individuelle te verpakken.

Kan ik het product retourneren?
Ja, dit kan binnen 30 dagen na ontvangst. Het is hiervoor wel belangrijk dat het product nog niet gebruikt is. Het product dient in originele verpakking te zitten en eventuele stickers/zegels mogen niet gebroken/beschadigd zijn.
Dit zijn eveneens onwettige voorwaarden. Je moet het produkt kunnen testen. Je kan je de moeite besparen van het toestel te retourneren, je krijgt je geld toch niet terug. Bij wie moet je gaan reklameren? Ga je speciaal naar China reizen om een klacht neer te leggen?

Publicités - Reklame

-