Techtalk
Brol op facebook
Verwarming
Indexpagina electrische verwarming
-

-

Er is geen manier om die reklame te vermijden, de meeste reklameblokkers (adblock) werken niet zo goed met facebook, die er alles aan doet om je zoveel mogelijk reklame te tonen en bijna dagelijks de manier wijzigt om de reklame te tonen (je ziet het niet aan de pagina zelf, maar de onderliggende HTML kode die de reklame genereert wordt dagelijks aangepast).

Je mag er zeker van zijn dat facebook geen betaalde accounts zal invoeren, waarbij je moet betalen om van die "suggested posts" verlost te zijn. Wie genoeg geld heeft om facebook te betalen, dat zijn juist de mensen die interessant zijn voor de adverteerders. De mensen die niet extra willen betalen om van die junkreklame verlost te zijn, die hebben geen nagel om aan hun gat te krabben en die gaan ook niet die brolprodukten kopen (of juist wel...). Facebook verdient meer door de reklame dan door eventueel reklamevrije accounts aan te bieden.

Van zodra facebook betalende accounts zou aanbieden, zullen ook adverteerders minder geinteresserd zijn om te adverteren voor de overgebleven leeglopers. Dat is ook de reden waarom luxe bladen zo goed scoren: de mensen die dergelijke tijdschriften kopen hebben veel geld (en ook teveel tijd om die rommel te lezen).

Facebook is een bron van fakenews en broltoestellen. Waardeloze telelenzen die op je smartphone gemonteerd kunnen worden, lampen die niets verbruiken, een uitzonderlijke messenset voor de echte avonturier,... Je verzint het niet of facebook maakt er reklame voor.

Doorgaans als een produkt reklame nodig heeft, dan is het omdat die niet nodig en/of waardeloos is. En door profiling krijg ik blijkbaar de meest waardeloze brol aangeboden. Nog 14 stukken in voorraad! Geen verzendkosten vandaag! Uitzonderlijk verlaagd in prijs! Beslis nu!

Een verwarmingstoestel van 300W
om een ruimte van 25m
op temperatuur te brengen in 10 minuten

Het betreft hier een verwarmingstoestel dat heel weinig stroom zou verbruiken en geschikt zou zijn voor ruimtes tot 25m2. Maar ook heel weinig zal verwarmen, dat is wetenschappelijk aan te tonen. Het toestel verbruikt 300W, daarmee kan je 1 liter water opwarmen in 10 minuten tot 50° (verliezen niet meegerekend). Een borderwarmer heeft een vermogen van 300W. Warm jij je slaapkamer met een bordenwarmer?

De gebruikte technologie maakt niets uit, een metalen verwarmingsplaat, een keramisch verwarmingselement, een watt is een watt. "Eco-warmte" zoals in de reklame gemeld wordt bestaat niet. Het is wel zo dat er verschillende soorten verwarming zijn: convectie (warme lucht stijgt en circuleert), straling (stralingspanelen, infra rood stralers,...). De hier aangeboden verwarming is het minst efficient, omdat de lucht opgewarmd wordt (de warme lucht stijgt en warmt vooral het plafond). Stralingswarmte is meer efficiënter.

Je hebt gemiddeld 70 à 100W nodig per vierkante meter (proportioneel meer voor een kleine ruimte omdat er meer verliezen zijn via de muren). Met 300W kan je een ruimte met een oppervlakte van 4 vierkante meter opwarmen, zeg maar een luxe WC kot of een zeer kleine badkamer.

Zo'n vermogen is geschikt om een niet-gebruikte badkamer vorstvrij te houden in de winter (om dezelfde badkamer 's morgens op te warmen heb je 2000W nodig). Om mijn slaapkamer van 18m2 (mijn kleinste kamer in huis) op temperatuur te houden heb ik 1000W nodig bij een buitentemperatuur van 5 à 10°.

In vergelijking met andere verwarmingssystemen is electriciteit heel duur. Electriciteit is enkel interessant als je huis zeer goed geïsoleerd is, maar als je dan zou kiezen voor aardgas of mazout zal het nog interessanter zijn.

De tweede afbeelding rechts komt van een nederlandse verkoopssite (met een .be domeinnaam extensie). Hier wordt nog meer overdreven:

"Dit wonder apparaat kun je eenvoudig in het stopcontact doen en binnen enkele minuten is uw hele huis lekker warm"
Met een vermogen van 350W (een beetje meer dan het ander ontwerp) kan je enkel je badkamer verwarmen, en niet in "enkele minuten".

"Bedenk ook wat je bespaart ten opzichte van je electrisch deken wat (sic) een enorme energievreter is"
Met de Cera heater 350 kan je geen slaapkamer opwarmen van 17 naar 23 graden (een temperatuur van 23° is trouwens heel ongezond). Een electrisch deken verbruikt 50W, dus 7× minder dan dat verwarmingsdingetje. Wat is hier de echte energievreter?

Nodig eens je buren uit!
Drie mensen produceren evenveel warmte als dat ding

Zo'n gadget is goed om een ruimte een heel klein beetje te verwarmen in het tussenseizoen, als het nog niet echt koud is en het niet rendabel is de centrale verwarming in te schakelen. Maar dan kan je evengoed een extra trui aantrekken. Of twee buren uitnodigen: drie mensen produceren in rust evenveel warmte als dat verwarmingsgadget. Als het een beetje fris in huis is, heb je geen verwarming nodig maar een extra trui. En als het echt koud geworden is, dan volstaat zo'n ding niet.

En in de zomer verkopen ze waardeloze airco's (gebaseerd op de verdamping van water, dus absoluut nutteloos als je echt koeling nodig hebt). Het betreft natuurlijk een bedrijf zonder adres (ook niet te vinden op hun website, wat verboden is). Er is geen ondernemingsnummer, de produkten komen direct uit het buitenland (waarschijnlijk China), waardoor je de kans loopt dat de produkten aan de douane tegengehouden worden. Als er gesproken wordt van levertermijnen tot een maand (staat ergens in heel kleine lettertjes opd e website), dan mag je zeker zijn dat het produkt uit China komt. Als je bedrogen wilt worden, weet je nu wat je moet doen.

Afbeelding rechts:
Een weerstand van 200W wordt gebruikt om de vochtigheid uit een electronische kast te houden. Er is een kleine ventilator nodig om een luchtcirculatie te veroorzaken (zoals het aangeboden apparaat). Dergelijke weerstanden worden gebruikt in de electronische kasten van windmolens en stand-by stroomgroepen. Als men de kast open doet, dan voelt men nauwelijks de warmte (die evengoed van de werkende electronika had kunnen komen).

Men heeft in de praktijk één weerstand van 200W nodig voor een volume van 1 cubieke meter (grondoppervlakte just onder 1 meter). Als een vermogen van 200W nodig is voor een oppervlakte van 1 vierkante meter, dan kan een verwarming van 300W geen ruimte van 10 vierkante meter op temperatuur brengen.

Update: We zijn nu in december en de advertenties zijn allemaal verdwenen. Niet verwonderlijk, met zo'n verwarming kan je geen ruimte opwarmen als het echt koud begint te worden.

En een paar maanden later wordt door hetzelfde bedrijf aircotoestellen verkocht, toestellen die nog minder koelen dan de verwarmingstoestellen verwarmen.

Zelfs op Amazon...

Het engels equivalent van Test Aankoop heeft een 10-tal electrische verwarmingstoestellen getest. Allemaal waren ze gevaarlijk, en zelfs verboden wegen het ontbreken van veiligheidsvoorzieningen. Geen zekering (of een fake zekering), geen thermische beveiliging. De plastiken behuizing begint te smelten na een paar uur, het rooster komt los waardoor je de verwarmingsdraden kan aanraken, de kabels zijn niet bevestigd, de stekker komt los,... Alle gekochte toestellen vertonen minstens één gebrek.

Je kan zeker zijn dat wat er op Alibaba of Wish verkocht wordt brol is. Je zou denken dat wat er op Amazon verkocht wordt van betere kwaliteit is (vroeger was Amazon een online boekhandel en ik kocht al mijn technische boeken bij hen). Verkeerd! Amazon is tegenwoordig niet beter dan Alibaba. Verkopers gebruiken dezelfde productreferentie om een verwarmingstoestel, parfum, een taslamp,... te verkopen en plaatsen fake revieuws. Amazon zegt weliswaar dat de veiligheid van hun producten zeer belangrijk is, maar Amazon verdient op alle verkopen via de platform. Zelfs producten die verkocht worden via de magazijnen van Amazon zijn rommel. De enige oplossing is je inkopen doen in een fysiche winkel of een platform die (voorlopig nog) de kwaliteit van de producten controleert (zoals bol.com).

Waar is de tijd dat Amazon zich beperkte tot boeken... Ik heb honderden technische boeken gekocht, die vaak nergens anders te koop waren. Verkoopt Amazon nog boeken? Ik zou het niet weten tussen al die brol.

Publicités - Reklame

-