Absorptiekoelkast uit Rusland
Hotelkoelkast hospitaal Rusland
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Witgoed » Koelen » absorptiekoelkast uit Rusland
 
Toen ik eens in Duitsland was (voormalige DDR) heb ik een absorptiekoelkast gevonden in Beelitz-Heilstatten, en hospitaal die na de tweede wereldoorlog overgenomen werd door de russen. Hoogwaardigheidsbekleders en officieren uit het Oostblok werden er verzorgd ver weg van de menigte (die niet mocht weten dat ook hun leiders aan verschillende kwaaltjes leden). Alle aanduidingen en documenten in het hospitaal zijn in het russisch opgesteld. De koelkast werd waarschijnlijk gebruikt in de kamers omdat die geen lawaai maakt in vergelijking met compressorkoelkasten.
-

-

Ik herinner me de vorm van het aggregaat, die lichtjes afwijkt van europese modellen. Ik heb een schematische voorstelling gevonden en die aangepast zodat dezelfde kleuren gebruikt worden als op de introductiepagina absorptiekoelkasten.

  • Blauw: zeer verdunde ammoniakoplossing in water
  • Grijs: geconcentreerde ammoniakoplossing
  • Rood: vloeibaar ammoniak
  • Oranje: gasvormig ammoniak
  • Geel: Waterstof (gasvormig)
De installatie heeft een verwarmingselement (1) die de geconcentrerde ammoniakoplossing aan de kook brengt. Ammoniak kookt op een lagere temperatuur dan water en verlaat de oplossing onder de vorm van een gas. We bekomen een zeer verdunde ammoniakoplossing en ammoniakgas.

Hier ook heeft de boiler een speciale vorm om de scheiding mogelijk te maken tussen de bestanddelen van ammoniak: water (vloeibaar) en ammoniakgas

De waterige oplossing wordt in een warmtewisselaar gekoeld (8) (niet aanwezig op europese toestellen) en loopt verder door de sifon (7) naar de absorber (5).

Het ammoniakgas loopt door een scheider (2) om de laatste waterdruppels te elimineren. Het water komt terecht in de sifon. Het ammoniak wordt gekoeld in de condenser (3) en wordt vloeibaar. In een andere warmtewisselaar (9) wordt het ammoniak verder afgekoeld door de gassen die de verdamper (4) verlaten.

In de verdamper zit er waterstofgas, waardoor de partiële druk van het gas daalt en het ammoniak gasvormig wordt, waarbij warmte aan de omgeving onttrokken wordt. Bij het verlaten van de verdamper wordt de overgebleven koude gebruikt om het vloeibaar amoniak af te koelen.

Het gasvormig ammoniak gaat door de absorber (5) waar het een waterige ammoniakoplossing tegenkomt (tegenstroom). Het ammoniak wordt door het water geabsorbeerd en men bekomt opnieuw een geconcentreerde oplossing.

De geconcentreerde oplossing wordt in een reservoir (6) vergaard en kan terug naar de boiler lopen. Op de weg naar de boiler koelt de oplossing het water in de sifon, zodat die beter het ammoniakgas kan opnemen.

Er is een haarbuisje (0) dat toelaat dat waterstofgas van de condenser naar de verdamper kan gaan bij de inschakeling (het ammoniakslot houdt het gas tegen).

Het waterstofgas met zijn zeer lage massa wordt door het ammoniakgas voortgestuwd en volgt ongeveer dezelfde weg. Het wordt uit het boilergedeelte verdreven bij de inschakeling en blijft in het koelgedeelte dankzij het waterslot. De circulatie van de verschillende bestanddelen wordt door de gekleurde pijltjes aangegeven.

De druk in het aggregaat is hoger dan de luchtdruk, waardoor ammoniak vloeibaar kan worden aan kamertemperatuur en water aan 110° (temperatuur van de scheider). De druk is constant in de volledige groep.

Publicités - Reklame

-