Ubuntu
is good for you
Een alternatief op microsoft
-

-

Ook games draaien sneller onder Ubuntu (met betere dan de standaard-videodrivers).
De markt van de gamers is een relatief kleine markt, maar wel een markt waar nog winst te rapen valt: de game-computers zijn meestal super-computers.
Uiteindelijk zullen de gamers Ubuntu ook gebruiken voor hun internet (facebook), documenten (open office),... en merken dat ze eigenlijk windows niet meer nodig hebben.
En vergeet niet: gamers zijn trendsetters, en de volgende generatie business-computergebruikers!


Ubuntu geeft aan dat een harde schijf niet meer optimaal presteert, nog voor dat de eerste ernstige fouten optreden.

Meer en meer mensen klagen dat Vista of Windows 7 traag is. Maar dat is niet het enige: de verschillende elementen van het systeem zijn zodanig geďntegreerd dat als er een probleem is met Internet Explorer, je niets anders kan doen dan het volledig systeem opnieuw te installeren.

Terwijl je vroeger windows kon herstellen zonder je documenten, programma's en instellingen te verliezen, is dit nu niet meer mogelijk: de installer wist je volledige schijf en begint vanaf nul. Vaak is dit trouwens de enige mogelijkheid om een werkend systeem te hebben, want vanwege de doorgedreven integratie van de verschillende componenten kan je niet het gecrashte onderdeel opnieuw installeren.

En windows XP dan? Door velen wordt deze versie aangezien als de beste windows-versie. Maar nieuwe software-programma's (geschreven door luie programmeurs) heeft de laatste service pack nodig (ik dacht dat dit SP62 was). Mijn raad is: installeer nooit deze service pack! Gebruik deze slecht geschreven software niet!

Met de SP2 van XP haal je vista binnen via de achterdeur. Je systeem is zo traag geworden alsof vista geďnstalleerd is. En dit is ook logisch: Intern wordt Windows XP omgezet in Windows Vista. En dit terwijl de computer waarop XP draait nooit voorzien was om dergelijke rommel te draaien. Vaak werken bepaalde programma's niet meer of is het systeem instabiel geworden.

Is er dan geen oplossing? Toch wel!

Het probleem microsoft
Een paar van de nadelen van microsoft werden reeds aangehaald. Maar er zijn er veel meer!

Installatie van Ubuntu.
Een volwaardig alternatief op Microsoft is Ubuntu. In tegenstelling met microsoft heb je geen 6 DVD's nodig, maar past het volledig operating system op een CD of USB stick. En je kan zelf je computer laten testdraaien onder Ubuntu zonder dat er iets aan het systeem gewijzigd wordt. De netwerkdrivers zijn standaard voorzien (ook voor draadloos internet), zodat je direct online kan. Dit is bijvoorbeeld nodig als je een andere taal wenst te installeren.

Ubuntu software
Of een operating system effektief gebruikt zal worden hangt in grote mate van de beschikbare software. Standaard zitten er meer volwaardige programma's bij dan bij een vista installatie! En ze zijn gratis!

Nautilus
Nautilus is de "verkenner" van Ubuntu. We leggen je hier uit hoe je de gegevens van een defekte computer kan overzetten.

Ubuntu extra
Dit is meer voor de techneuten: de "binnenkant" van Ubuntu. Ubuntu is een Linux versie dat speciaal gemaakt is om een hoog gebruiksgemak te hebben en om te overgang weg van microsoft te vergemakkelijken.

Ubuntu file system
Het bestandssysteem van Linux komt niet overeen met die van windows. Linux gebruikt om te beginnen geen drive-letter. Programma's, documenten en dergelijke zitten op andere lokaties, maar ook windows gaat in de richting van Linux.

X-windows
Ubuntu heeft één probleem: zijn naam. Als ik Ubuntu installeer op de computer van een klant, dan gebruik ik nooit die naam. Neen, ik heb Windows-10 geďnstalleerd!

Ubuntu 11
De nieuwe versie van Ubuntu komt er aan. Helaas hebben de ontwikkelaars teveel gekeken naar Windows 7 en OS-X...

Ubuntu 16
... en het wordt niet beter in 2017: dit is Ubuntu 16 LTS.

EXT File system (andere site)
Linux gebruikt het EXT file systeem. Het opmerkelijke aan dit filesysteem is dat fragmentatie weinig voorkomt. Vanzelfsprekend kan Ubuntu ook de windows file systemen lezen (FAT en NTFS), het omgekeerde kan windows natuurlijk niet!). Ubuntu leest de NTFS bestanden zelfs sneller dan windows (omdat het geen rekening houdt met de ACL)

Windows programma's op Linux draaien met Wine of Virtualbox (andere site)
De meeste programma's zoals Photoshop, games,... kunnen op een Linux computer draaien door een interfaceprogramma te gebruiken zoals Wine. Wine creert een windows omgeving op een Linux computer. Maar het is ook mogelijk een virtuele computer te maken waarop een ander operating system draait. Dit heet dan virtualisatie.

Ik heb eveneens Kubuntu uitgeprobeerd:
De "binnenkant" is hier ook Linux, maar de verpakking is anders.

Kubuntu heeft mij nooit kunnen bekoren. De elementen (programma's, instellingen, ...) zitten op vreemde plaatsen, en alhoewel het de bedoeling van Kubuntu is een zo eenvoudig mogelijke interface te presenteren (met veel overeenkomsten met Windwos en Apple) lijkt het mij een mislukking. Ook bepaalde drivers installeren niet zo goed onder Kubuntu.

Mijn tip is dus: beperk je tot Ubuntu. Deze Linux-versie is de meest complete, meest stabiele en meest uitgewerkte. Een alternatief op Ubuntu is Mint, die ook op minder krachtige computers kan draaien (ideaal voortablet!).


Ik heb het hier over de nadelen van microsoft windows, maar het business model van Apple is vele malen erger! Microsoft probeert tenminste zijn operating system beter en sneller te maken. Bij Apple primeert de verpakking en de winstmarge.


Om snel de netwerkparameters te kunnen lezen, gewoon rechts klikken op het icoontje van de netwerkverbindingen (boven rechts). Zo simpel is dat. Wens je meer informatie, dan kan je een terminal-venster openen en verschillende commando's geven die alle details zullen geven over de draadloze verbindingen, over de snelheid, enz...

Ubuntu heeft standaard de nodige drivers aan boord om scanners te kunnen gebruiken (via de gestandardiseerde TWAIN interface).

Publicités - Reklame

-