- Printersoorten
- De verschillende drukprocédés (offset, enz) worden op deze pagina besproken (andere site). Voor de komst van de laserprinter moest men een beroep doen op een drukker, zelfs voor het maken van kleine reeksen.
- Inktjet-printers zijn multifuctioneel: ze printen in kleur en zwart-wit, op gewoon of op foto-papier. Inkjet printers zijn vooral geschikt voor kleine tot middelmatige oplagen. Op deze pagina lees je het verschil tussen gewoon en fotopapier.
- Laserprinters waren lange tijd enkel beschikbaar in monochroom (zwarte afdruk), maar nu doen de laser printers een forse opmars. Eenmaal opgewarmd werkt de laser printer sneller. Voor grotere volumes is de laser printer goedkoper. Kleurlasers produceren nog altijd geen goede kleurafdrukken. Iedere generatie wordt natuurlijk beter dan de vorige, maar natuurgetrouwe foto-afdrukken zijn nog altijd niet mogelijk.
- Impact printers: dit zijn printers die vroeger veelvuldig gebruikt werden.
- Andere types: de phase change printers, de kleursublimatieprinters, de printers met thermisch papier (ticketprinter) of met filmrol (plain paper fax)
Voor grote volumes en goede kwaliteit is een printer met phase-change (Phaser) aangeraden. Deze printers worden vaak op prepress afdelingen gebruikt.
Kleursublimatieprinters worden enkel nog gebruikt in automatische ontwikkelstations voor foto's (kiosk). De kostprijs van een foto is hoog, maar de onderhoudskosten zijn beperkt (enkel papier en film vervangen)
Faxtoestellen van het type "plain paper fax" gebruiken vaak thermisch overdracht (zwarte inktfilm) omdat de printer zeer goedkoop gemaakt kan worden.
Thermisch papier werd vroeger ook bij faxtoestellen gebruikt, maar nu is het gebruik beperkt tot kastisckets vanwege het gebruiksgemak (enkel rolletje vervangen). De afdruk op thermisch papier is niet stabiel.
Impact printers worden nog steeds gebruikt. De inkt wordt overgedragen door het impact van de printkop op het lint en het papier.
|
---|
- Printerkop reinigen
- Nieuwe cartridge geplaatst en toch zijn de afdrukken niet meer goed. Wat nu?
De printerkop reinigen is vooral nuttig bij printers met aparte inktreservoirs en een printkop, want de losse printkop kost bijna evenveel als een nieuwe printer.
- Papiersoorten en inktsoorten
- Hoe werkt fotopapier in vergelijking met gewoon papier?
Wat zit er allemaal in inkt?
- Alternatieve inktcartridges
- Goedkoper dan de originele inktvullingen, en soms even goed.
- Niveaumeting van de inkt
- We bespreken de niveaumeting bij printers die met losse reservoirs werken (inktreservoirs los van de printkop).
Verstopte printkop reinigen
De kanaaltjes van de inktcartridges moeten regelmatig schoon gehouden worden. Dit moet vaker gebeuren voor op pigment gebaseerde inkt (inktkorrels in suspensie) dan voor kleurstoffen (opgeloste inkt). De pigment inkt is meestal de zwarte inkt die voor tekstafdrukken gebruikt wordt. Vooral voor printers met aparte printkop en reservoir is reiniging noodzakelijk.
In de printer zit er ingebouwde software die bijhoudt hoeveel er geprint werd, hoe vaak de printer uitgeschakeld werd, enz. Als je niet vaak print, dan voert de printer automatisch een reinigingscyclus. Uiteindelijk heb je meer inkt verbruikt aan reinigingscycli dan aan het effektief printen. Op de foto rechts kan je zien dat de opgebruikte inkt een heuveltje gemaakt heeft: het vilt in de opvangbak is al lang gesatureerd (na slechts 6 maanden gebruik).
Bij bepaalden printers kan er geen zwart meer uitgeprint worden terwijl printen in kleur nog mogelijk is. De reinigingsfunktie werkt wel voor kleurinkt, maar niet voor pigment inkt. De inkt is vastgekoekt. Vooral met de printerreeksen van HP die 364 inkt gebruiken is dat het geval. De laatste generatie printers van HP (eerst die aan 79 euro, maar nu allemaal) hebben zelfs geen printkop die vervangen kan worden, en er is ook geen mogelijkheid om de printkop manueel te reinigen. Als de printkop versleten is moet de printer vervangen worden.
|