Printersoorten
Alles wat je moet weten over printers
Printers
Root server » TechTalk » FAQ computer » Printers

Printersoorten
De verschillende drukprocédés (offset, enz) worden op deze pagina besproken (andere site). Voor de komst van de laserprinter moest men een beroep doen op een drukker, zelfs voor het maken van kleine reeksen.

 • Inktjet-printers zijn multifuctioneel: ze printen in kleur en zwart-wit, op gewoon of op foto-papier. Inkjet printers zijn vooral geschikt voor kleine tot middelmatige oplagen. Op deze pagina lees je het verschil tussen gewoon en fotopapier.

 • Laserprinters waren lange tijd enkel beschikbaar in monochroom (zwarte afdruk), maar nu doen de laser printers een forse opmars. Eenmaal opgewarmd werkt de laser printer sneller. Voor grotere volumes is de laser printer goedkoper. Kleurlasers produceren nog altijd geen goede kleurafdrukken. Iedere generatie wordt natuurlijk beter dan de vorige, maar natuurgetrouwe foto-afdrukken zijn nog altijd niet mogelijk.

 • Andere types: het betreft hier de impact printers, de phase change printers, de kleursublimatieprinters, de printers met filmrol (plain paper fax) en de impact printers.

  Voor grote volumes en goede kwaliteit is een printer met phase-change (Phaser) aangeraden. Deze printers worden vaak op prepress afdelingen gebruikt.

  Kleursublimatieprinters worden enkel nog gebruikt in automatische ontwikkelstations voor foto's (kiosk). De kostprijs van een foto is hoog, maar de onderhoudskosten zijn beperkt (enkel papier en film vervangen)

  Faxtoestellen van het type "plain paper fax" gebruiken vaak thermisch overdracht (zwarte inktfilm) omdat de printer zeer goedkoop gemaakt kan worden.

  Thermisch papier werd vroeger ook bij faxtoestellen gebruikt, maar nu is het gebruik beperkt tot kastisckets vanwege het gebruiksgemak (enkel rolletje vervangen). De afdruk op thermisch papier is niet stabiel.Printerkop reinigen
Nieuwe cartridge geplaatst en toch zijn de afdrukken niet meer goed. Wat nu?
De printerkop reinigen is vooral nuttig bij printers met aparte inktreservoirs en een printkop, want de losse printkop kost bijna evenveel als een nieuwe printer.

Papiersoorten
Hoe werkt fotopapier in vergelijking met gewoon papier.

Alternatieve inktcartridges
Goedkoper dan de originele inktvullingen, en soms even goed.

Niveaumeting van de inkt
We bespreken de niveaumeting bij printers die met losse reservoirs werken (inktreservoirs los van de printkop).


Fotos rechts:

 • De printkoppen rusten op een viltje als ze niet gebruikt worden.
  Een rubberen band dient voor de afdichting en zorgt ervoor dat de printkoppen niet uitdrogen.

 • De gebruikte-inkt opvangbak in de printer.
  Voor iedere printopdracht wordt er een testcyclus uitgevoerd waarbij er ferm wat inkt geprint wordt om de printkanaaltjes vrij te krijgen na een rustperiode.
  Wat je ziet is de glycerine en inkt die overblijft als het water verdampt.

 • Impact printers worden nog steeds gebruikt. De inkt wordt overgedragen door het impact van de printkop op het lint en het papier.

Waaruit bestaat inkt?

 • Water (algemeen oplosmiddel). Water kan gedeeltelijk of volledig vervangen door alcohols die als voordeel hebben dat ze sneller verdampen: de afdruk is droog als die uit de printer komt.

 • Glycols zoals glycerine (humectants)
  Zorgt voor een correcte viscositeit: water is niet viskeus genoeg en dringt te snel en ongecontroleerd in het papier waardoor de afdruk scherpte verliest. Glycerine zorgt er ook voor dat de inktdruppels een geheel blijven en niet uit elkaar spatten, glicerine vormt dus een bindmiddel. Zorgt er ook voor dat de kleurstoffen niet vastkoeken op de printkop.

 • Alcohol (surfactants)
  Gebruikt om de nadelige effekten van de glycols weg te werken. Zorgt ervoor dat de inktdruppel zich snel aan het papier bindt. De werking van een surfactant is tegengesteld aan die van een humectant.

 • Kleurstoffen of pigmenten
  Kleurstoffen lossen volledig op in het oplosmiddel terwijl pigmenten heel kleine kleurkorrels vormen (dispersie). Gebruikt de inkt pigmenten, dan zitten er ook tensio-aktieve stoffen in de inkt om ervoor zorgen dat de pigmenten niet neerslaan.
Inkt bestaat grotendeels uit een oplosmiddel (die een combinatie van water en verschillende alcohols is) 60 à 80%, uit een bindmiddel zoals glycerine 5 à 10%, uit kleurstoffen of pigmenten 2 à 5% en additieven. Dit zijn bijvoorbeeld detergenten (tensio-aktieve stoffen) en bewaarmiddelen.

Bij bubble jet (in tegenstelling met de piezo technologie) moet de inkt meer componenten hebben met een laag kookpunt (alcohol en water). Een gedeelte ervan gaat aan de kook bij het printen, vormt een gasbel en duwt een inktdruppel uit de printkop.


Verstopte printkop reinigen

De kanaaltjes van de inktcartridges moeten regelmatig schoon gehouden worden. Dit moet vaker gebeuren voor op pigment gebaseerde inkt (inktkorrels in suspensie) dan voor kleurstoffen (opgeloste inkt). De pigment inkt is meestal de zwarte inkt die voor tekstafdrukken gebruikt wordt. Vooral voor printers met aparte printkop en reservoir is reiniging noodzakelijk.

In de printer zit er ingebouwde software die bijhoudt hoeveel er geprint werd, hoe vaak de printer uitgeschakeld werd, enz. Als je niet vaak print, dan voert de printer automatisch een reinigingscyclus. Uiteindelijk heb je meer inkt verbruikt aan reinigingscycli dan aan het effektief printen. Op de foto rechts kan je zien dat de opgebruikte inkt een heuveltje gemaakt heeft: het vilt in de opvangbak is al lang gesatureerd (na slechts 6 maanden gebruik).

Bij bepaalden printers kan er geen zwart meer uitgeprint worden terwijl printen in kleur nog mogelijk is. De reinigingsfunktie werkt wel voor kleurinkt, maar niet voor pigment inkt. De inkt is vastgekoekt. Vooral met de printerreeksen van HP die 364 inkt gebruiken is dat het geval. De laatste generatie printers van HP (eerst die aan 79 euro, maar nu allemaal) hebben zelfs geen printkop die vervangen kan worden, en er is ook geen mogelijkheid om de printkop manueel te reinigen. Als de printkop versleten is moet de printer vervangen worden.

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's