Kleine labo-voeding
Je kan gemakkelijk kleine regelbare voedingen vinden, daarmee kan je een kleine labo voeding bouwen. Ik gebruik een ZK-4KX voeding per uitgang (het aantal uitgangen is beperkt door het vermogen dat de transfo kan leveren). Opgelet, ingang en uitgang zijn doorverbonden, wat niet het geval is met de vorige voeding!
De ingangsspanning kan van 5 tot 30V gaan en de uitgangsspanning kan ingesteld worden tussen 0.5 en 30V. De voeding kan in theorie constant 3A leveren, maar bij deze stroom wordt de voeding te warm om betrouwbaar te blijven werken. Ik beperkt de maximale stroom op 1.5A en gebruikt een automatische ventilator als de temperatuur hoger dan 40° wordt (de temperatuur stabiliseert zich op 43°)
De luchtstroom van de ventilator wordt via een dikke kartonnen koker naar de kleine koelplaat van de omvormer geleid. Met de ventilator zou de stroom opgevoerd kunnen worden, maar ik heb liever dat de voeding betrouwbaar blijft werken. Zonder ventilator beperk je best de maximale stroom op 1.3A. De maximale temperatuur is ook instelbaar, bij een hogere temperatuur schakelt de voeding uit. De minimale temperatuur bedraagt 80°, en dat is een te hoge waarde.
Je kan dus ook de maximale stroom instellen en dit is een nuttige voorziening om de warmte-ontwikkeling te beperken. Het rendement lijkt een beetje lager dan die van de Traco Power.
Je merkt dat de voeding ontworpen is om accus op te laden, met een aanduiding van het aantal Ah (vanaf de inschakeling). Je kan de voeding instellen om automatisch uit te schakelen bij het bereiken van een bepaalde capaciteit en/of na een bepaalde tijd. De module kan natuurlijk ook als kleine labovoeding gebruikt worden.
Je kan de voeding aan/uit zetten door een druk op de rotary encoder. Het display blijft echter wel werken.
De versie ZK-5KX kan een maximale stroom van 5A leveren (4KX: 4A), maar deze stroom aanhouden is niet aangeraden. Deze schakelende voeding heeft een ingebouwde automatische ventilator.
Een schakeling voor een automatische ventilator. De NTC wordt op de koelplaat gemonteerd. De waarde van de weerstand (hier van 2.2k) moet aangepast worden zodat de ventilator begint te draaien bij een temperatuur van ongeveer 40°. De starttemperatuur van de ventilator hangt ook af van de ingangsspanning, en als de ingangsspanning daalt (meer belasting) dan gaat de ventilator sneller starten (dat is wat wij moeten hebben).
De keuze van de transistoren is niet kritisch, ik heb gebruikt wat ik in stock had, een BC548 (100mA en 100mW voldoende) en een BD238 (500mA en 2W voldoende). Bedraagt de voedingsspanning meer dan ongeveer 15V, dan is het aangeraden een weerstand in serie met de ventilator te plaatsen om de spanning te beperken. Zet dan wel een elko van minstens 100µF over de ventilator om ervoor te zorgen dat die goed kan opstarten.
|
|
---|
Je kan heelwat parameters instellen, maar met slechts twee drukknoppen en een rotary encoder is het is niet zo eenvoudig om een parameter te veranderen. Met de rotary encoder kan je bijvoorbeeld niet direct de uitgangspanning instellen, maar moet je eerst de spanning selecteren.
Instellingen ZK-4KX
Korte druk op SW: wijziging van de onderste regel op het display: A » W » Ah » h
Lange druk op SW: wijziging van de bovenste regel op het display: Vout » Vin » temp
Korte druk op U/I: instellen van Vout » instellen van Iout
De rotary encoder gebruiken om de waarde in te stellen, de toets indrukken om van cijfer te veranderen
Lange druk op U/I: instellen parameters, opslaan: lange druk op U/I. Overgang naar de volgende parameter door een korte druk op SW.
OPEN (ON): Start automatisch als de voeding aanwezig is
LUP: low voltage stop
OUP: high voltage stop
OCP: max current stop
OPP: max power stop
OAP: max charge (Ah) stop
OHP: max hours stop
OTP: max temperature stop
CAL voltage in
CAL voltage out
CAL current out
Bij een stop wordt de voeding geblokkeerd. De voeding start bijvoorbeeld niet meer automatisch op als de foutconditie verdwenen is.
Alle sommen (Ah en tijd) worden gewist bij een stroomonderbreking. De ingestelde parameters blijven echter behouden.
|