Marinebasis Zeebrugge
De variometer
MBZ
Root server » TechTalk » Marine » Syncho's » Variometer
-

-

De variometer is een eenvoudige versie van de resolver met slechts één secundaire spoel in plaats van twee. De variometer kan een afbuiging van minder dan 180° meten, bijvoorbeeld de roekhoek van een schip (die de 50° bakboord of stuurboord normaal niet overschrijdt). De wisselspanning (referentiespanning) wordt op de stator gezet en men bekomt de meting op de rotor.

De variometer werkt een beetje zoals de inductiespanningsregelaar, een speciale transformator met een wikkeling die gedraaid kan worden en die de netspanning kan verhogen en verlagen, maar de bedoeling is natuurlijk niet dezelfde.

Indien de rotorwikkeling loodrecht op de statorwikkeling staat, dan wordt er geen spanning opgewekt op de rotor (het roer staat op 0 graden). Indien de rotor naar de ene of andere kant gedraaid wordt, dan bekomt men een spanning, die stijgt met de hoek.

Een andere opnemer type is de roterende differentiële transformator (rotary variable differential transformer) die een gelijkaardig signaal levert, maar die anders gebouwd is. Deze opnemer heeft geen rotorwikkeling maar een weekijzeren vorm die het magnetisch veld afbuigt naar één van de twee secundaire spoelen.Om de draairichting te bepalen heeft men een synchrone demodulator nodig. De demodulator gebruikt het referentiesignaal om de hoekpositie te detecteren. Het uitgangssignaal van de demodulator kan zowel positief als negatief worden naargelang de draairichting.

De schakeling links is een demodulator voor de roerhoek van een schip. Het schip heeft twee roeren, en dus ook twee demodulatoren. De referentiespanning van 400Hz loopt naar de twee variometers en naar de bovenste ingang van de schakeling. Het signaal van de variometers komt toe op de ingang 2 en 3.

De bovenste deel van de schakeling levert twee blokgolfsignalen die de ene of de andere mosfet in geleiding brengt.

Het signaal van iedere variometer wordt door de eerste op-amp versterkt, terwijl de tweede op-amp een signaal met omgekeerde fase levert. De twee signalen gaan naar een dubbele schakelaar die de ene of andere uitgang aan de massa legt. De schakeling geeft een synchrone detectie van het ingangssignaal en levert een spanning die zowel positief als negatief kan gaan. De laatste op amp is een low pass filter om de rimpel te onderdrukken.

Er bestaan natuurlijk verschillende demodulatoren. Het is eigenlijk een dubbele gelijkrichter die gestuurd wordt door een referentie wisselspanning.

De benaming "variometer" wordt ook gebruikt voor een indicator die de verandering in hoogte aangeeft bij vliegtuigen. De "variometer" die in de luchtvaart gebruikt wordt is niet vergelijkbaar met de variometer van de marine.

Publicités - Reklame

-