Marine Zeebrugge
De dagen van de Marine
Technofest
-

-

Vroeger had je "de dagen van de Marine" of de "Navy Days", opendeurdagen waar je de Marinebasis van Zeebrugge kon bezoeken. Tegenwoordig heet dit "Technofest", en het is duidelijk voor wie dit event bedoelt is. Er is zelfs een danstent voorzien. Tomorrowland-aan-Zee.Er zijn nieuwe schepen op komst, en daarvoor zijn nieuwe, jonge rekruten nodig. Het eerste schip (Oostende M940) komt in 2024 en de bemanning moet gereed zijn.

De oude tijd van de MSO's (en zelfs de CMT's) is voorgoed voorbij. De Marine kijkt resoluut naar de toekomst met een technofuif.

De toekomst is telegeleide drones, de oorlog in Oekraïne heeft dit voldoende aangetoond. De nieuwe schepen zullen op afstand blijven en drones naar het gevaarlijk gebied sturen. Wij schenken onze oude en gevaarlijke schepen naar Oekraïne. De Narcis krijgt en laatste onderhoud en wordt begin 2024 naar het front gestuurd.Maar het is niet zo dat het enkel een event van de Marine is. Ook andere korpsen zullen aanwezig zijn. Eén stand die altijd veel succes heeft is die van de special forces (vroeger: "de Para's"). Who dares wins.

De bedrijven die de nieuwe schepen gebouwd hebben en het onderhoud zullen doen worden in de kijker gezet. Het groot onderhoud van de schepen zal ook niet meer gebeuren op de militaire basis van Zeebrugge, maar in de scheepswerven van Flanders Ship Repair die een voldoende groot droogdok hebben. De tijd is voorbij dat één enkel bedrijf voor het onderhoud van de schepen zorgt (Maritec, Clemaco en nu Serco). Het zullen vooral de leveranciers zijn die de schepen zullen onderhouden, daarom werden er ook lokale maatschappijen opgericht. In Zeebrugge zelf zal enkel het klein onderhoud gebeuren.Op termijn zal de basis van Zeebrugge kleiner worden, want de oude Visartsluis wordt vervangen door een grotere sluis (zoals de Vandammesluis). Om de grotere schepen te kunnen doorlaten, moet een deel van de Marinebasis verdwijnen. DE marinebasis van Zeebrugge was al één van de kleinste militaire basissen van België, en de basis zal nog kleiner worden.Tijdens de Technodays worden de werkplaatsen ook in beeld gebracht, maar dit is minder en minder het geval: de klemtoon wordt gelegd op wat de jeugd interesseert: games, muziek, entertainment. Dit staat letterlijk te lezen op de officiele site van de Marine: "Na een hevige festivalzomer doet de Marine er nog een schepje bovenop. We toveren onze basis in Zeebrugge volledig om en zetten de deuren wagenwijd open.". De oorlog is een spelletje.

Een interview van de CHOD (Chief of Defence) en een bezoek van de Mininster van landsverdediging om het event op gang te brengen.

Het is mogelijk dat de verschillende drones in Zeebrugge onderhouden zullen worden. In ieder geval zijn dit kleine werkzaamheden in vergelijking met het onderhoud van de schepen. Dit is nog niet zeker, want bepaalde drones worden is Oostende gebouwd en zouden daar ook hersteld kunnen worden. Op dit ogenblik zijn er trouwens al samenwerkingen gepland met ECA Robotics Belgium.

De foto's zijn genomen tijdens de vorige events (2022).

Publicités - Reklame

-