Marinebasis Zeebrugge
Selsyns, synchros, resolvers
MBZ
Root server » TechTalk » Marine » Selsyns, synchros, resolvers...
-

-

Een opnemer die een hoekpositie weergeeft wordt traditioneel een synchro genoemd. Maar er bestaan verschillende soorten "synchro's"...
Variometer
De variometer is de eenvoudigste vorm van de resolver en heeft slechts één secundaire wikkeling. De variometer kan een hoek van minder dan 180° aangeven. De roerhoek van een normaal schip is altijd minder dan +90° of -90°.

Op deze pagina zie je ook een synchrone demodulator die gebruikt wordt om het signaal van alle synchro's te detecteren. De synchro's leveren immers een wisselspanning met variabele amplitude en fase-informatie.

Resolver
De resolver heeft twee secundaire wikkelingen die op een hoek van 90¨ten opzichte van elkaar geplaatst worden. De resolver werd doorgaans gebruikt om rekenkundige operaties uit te voeren (een typische toepassing staat lager).

Tegenwoordig gebruikt men geen analoge computers meer en zijn de resolvers van de markt verdwenen, maar het is interessant te weten dat men met mechanische en electrische middelen optellingen en vermenigvuldigingen kon doen, en sinussen en cosinussen kon berekenen.

Synchro
De synchro is de standaard hoekopnemer. De synchro heeft drie secundaire wikkelingen die in ster of driehoek geschakeld worden (zonder neutre uitgang).

De synchro wordt doorgaans gebruikt om een hoekpositie over te brengen van een zender naar één of meerdere ontvangers. De combinatie zender-ontvanger wordt selsyn genoemd.

Servo systemen
De selsyn kan slechts een beperkt koppel overdragen, want het koppel neemt af naarmate beide synchro's in dezelfde richting wijzen (ze zijn "in dekking"). Wilt men een systeem die zowel nauwkeurig als krachtig is, dan moet men een servosysteem gebruiken. Het foutsignaal wordt versterkt en voedt een motor die de ontvanger naar de juiste positie draait.

Andere opnemers
De RVDT is vergelijkbaar met de resolver, maar geeft een lineaire spanning af. De meting is slechts nauwkeurig over een beperkt bereik, bijvoorbeeld +50° tot -50° hoekverdraaing. Een andere opnemer is de directe digitale omzetter die een Gray code genereert bij de verdraaing van het as. Andere opnemers worden op de pagina besproken.

Rekensynchro
Een typische toepassing van de resolver is het berekenen van de stromen in de lussen van een mijnenjager of mijnenveger. Door welbepaalde stromen door de lussen te sturen kan men een eigen magnetisch veld opwekken, die de magnetische verstoring van het schip moet tegenwerken. De stroom door de lussen wordt berekend om de storing van het magnetisch veld door het schip te minimaliseren. Op deze pagina zie je de systemen die toegepast werden op de MSO (Mine Sweeper Ocean) van de Belgische Marine.

De resolvers worden zowel gebruikt als hoekaangever of als analoge rekencel, daarom dat men de resolvers ook rekensynchro's noemt.

Worden synchro's nog gebruikt?
Synchro's worden nog steeds gebruikt omdat ze zeer betrouwbaar werken, dit betreft dan de synchro's met roterende transfo in plaats van sleepringen en contacten. Synchro's worden nog toegepast in de luchtvaart, de nijverheid,...

Bepaalde specifieke opnemers zoals de resolvers worden niet meer gebruikt.

Publicités - Reklame

-