Marine Zeebrugge
Castor en Pollux
P901 P902
Root server » TechTalk » Marinebasis Zeebrugge » Castor & Pollux


Doop van de Castor door Koningin Mathilde -

-

De patrouilleboten Castor en Pollux P901 en P902 zijn de nieuwe schepen van de Belgische Marine. Ze worden ingezet voor de kustwacht maar nemen ook deel aan internationale opdrachten (soms in NAVO-verband): controle van de vervuiling op zee, redding op zee, humanitaire acties,... De schepen hebben dezelfde missies als de zeevaartpolitie, maar opereren ook in internationale wateren. De bemanning is afkomstig van de Belgische Marine, maar er kan douanepersoneel en mensen van de federale politie aan boord genomen worden. De meeste opdrachten worden uitgevoerd in de territoriale wateren en in de exclusieve economische zone.


De Stern naast de Castor
De Castor zal uiteindelijke de Stern vervangen.
Het derde schip is de Zeearend,
een patrouilleboot van de Nederlandse Zeevaartpolitie


Nog wat werk te doen aan boord van de Castor...
Foto tijdens de Navy Days

De Belgische patrouilleboten zullen de Stern, maar ook de Valcke en de Albatros vervangen. De Valcke en de Albatros waren oorspronkelijk slepers, het zijn boten met een krachtige motor, maar ze zijn niet bijster snel. Ze zijn ideaal voor reddingsoperaties in volle zee, maar ze zijn te traag om piraten te achtervolgen. De Stern was oorspronkelijk een Zweeds mijnenjager (met polyester romp).

Op 9 juli 2014 wordt de Belgica, die juist de haven van Zeebrugge aan het buitenvaren is, ingezet om de bemanning van een zeilschip te redden tijdens het stormweer. De Belgica is een oceanografisch onderzoeksschip en deze taak zal in het vervolg uitgevoerd worden door de patrouilleboten.

De Castor en de Pollux zijn zogenaamde “Ready Duty Ships”, schepen die altijd beschikbaar moeten zijn. De schepen moeten opwel op zee zijn, ofwel klaar zijn om te vertrekken. Deze schepen zijn tweemaal sneller dan de schepen die ze vervangen en aan boord beschikken ze over een speedboot waarmee ze vreemde vaartuigen kunnen enteren.

Veel van de taken van het Marinecomponent van het Belgisch leger werden uitgevoerd door de mijnenjagers. Dit zijn polyvalente schepen, maar ze zijn niet specifiek berekend voor de kustwacht en de controle van de koopvaardijschepen. Het ontwerp van de mijnenjagers is verouderd, gebaseerd op de houten MSO (Mine Sweeper Ocean) uit de tweede wereldoorlog. Men merkt direct het verschil tussen een mijnenjager en een patrouilleboot: het zijn veel snellere boten die beter aangepast zijn aan hun taak.

De schepen zijn eerder burgervaartuigen dan militaire vaartuigen. De bepansering en bewapening is minder, de constructie is in het algemeen minder stevig uitgevoerd dan op een zuiver militair schip. Om een paar voorbeelden te geven: de waterleidingen zijn in plastic in plaats van in metaal zoals op militaire schepen, en de veiligheidsvoorzieningen zijn niet dubbel uitgevoerd (redundant).

De patrouilleboot P901 Castor werd in Boulogne sur Mer gebouwd en is aangekomen in de haven van Zeebrugge voor de Navy days van 2014. Het schip werd door Koningin Mathilde gedoopt op 10 juli 2014. Pollux wordt volgend jaar verwacht. Dit type schip wordt reeds gebruikt door de Franse Marine, maar het ontwerp werd aangepast voor de Belgische Marine.

PublicitÚs - Reklame

-