Marinebasis Zeebrugge
TechTalk electronica
MBZ
Root server » TechTalk » Marine » Inleiding
-

-


De onverslijtbare tantalium elko's van Sprague

2

3

4

5

Bij herstellingen aan electro-toestellen zijn de eerste "verdachten" (the usual suspects) bij een defekt de electrolytische condensatoren. Deze componenten hebben zo weinig reserve dat ze na twee jaar versleten zijn: het toestel start niet op, valt uit of blokkeert...

Bij militaire toestellen gaan de elko's gemakkelijk 30 jaar mee (en ze hebben nog steeds een lage ESR en een capaciteit binnen de toleranties): het is dus mogelijk condensatoren te maken die langer dan twee jaar meegaan! Het zijn de bekende tantalium elko's van Sprague. Als je een setje op eBay koopt mag je zeker zijn dat ze perfect zullen werken, zelfs na 30 jaar!

In een controller zaten er tantalium elko's van Sprague gemaakt in 1978. In de controller kan de temperatuur stijgen tot meer dan 60° èn de elko's worden in schakelende voedingen gebruikt. Na meer dan 30 jaar continu bedrijf de parameters opgevraagd met een LCR meter:

  • Capaciteit: 4.55µF (origineel 4.7µF)
  • Serie weerstand (ESR): 0.22Ω
Dat zijn betere specifikaties dan nieuwe elko's!


Tegenwoordig zijn alle activiteiten van de Marine gecentraliseerd in Zeebrugge. Zowel de nederlandse als de belgische mijnenjagers worden er onderhouden. De basis biedt ook onderdak aan de belgische fregatten en andere ondersteuningsvaartuigen. De Belgica, het bekende onderzoeksschip wordt beheerd door de Marine en heeft zijn thuishaven in Zeebrugge.


Angle de barre

België heeft maar 67km kust en een begrotingstekort die ieder jaar groter is dan zijn BBP (Bruto Binnenlands Product). De Marine moet dus noodgedwongen beperkt zijn. Voor de tweede wereldoorlog bestond er zelfs geen echte Marine.

België heeft zich gespecialiseerd in mijnenjagers en wordt internationaal erkend. België deed mee aan verschillende internationale opdrachten, waaronder de twee golfoorlogen.

De mijnenjagers zijn polyvalente schepen die zeer wendbaar zijn: ze worden ook ingezet bij reddingsoperaties. OP 10 oktober 2013 wordt de Primula ingezet om een frans visserboot te helpen voor de komst van de storm.

België werkt nauw samen met Nederland: vaak zijn er nederlandse schepen in Zeebrugge gestationnerd, terwijl belgische schepen in Den Helder aanwezig zijn.

De schepen gaan eigenlijk heel lang mee: het is niet ongewoon dat een schip meer dan 30 jaar meegaat. De schepen ondergingen laatst een BeNeCUP (Capability Upgrade Program). De electronica wordt vernieuwd als het nodig is, er wordt een betere stroomaggregaat geplaatst, enz. Zolang het schip aan de NATO-specificaties voldoet is er geen reden om het schip buiten gebruik te stellen. Om de 6 jaar ongeveer doen we het groot onderhoud waarbij alles nagezien wordt: alle meters worden bijvoorbeeld opnieuw gecalibreerd (dit is één van mijn taken).

Eén van mijn taken is de degaussing (het magnetisch onzichtbaar maken van het schip). De mijnenjagers varen als eerste schip over de mijnen en mogen het aards magnetisme dus niet verstoren. De degaussing wordt geclassificeerd als "bewapening" en de werking van de installatie is dus geheim. Maar algemene uitleg over de schepen is wel mogelijk.

Afbeelding 2:
De caserne Bootsman Jonsen in Oostende (of wat er van overblijft). Er is enkel nog de mijnenbestrijdingsschool Eguermin en een laboratorium verbonden aan de Belgica.

Op de plaquette die buiten de caserne hangt onderscheiden we twee namen:

Luitenant ter Zee Victor Billet: hij stond aan de basis van de belgische tak van de Royal Navy tijdens de tweede wereldoorlog. Hij stelde zich vrijwilliger voor de landing in Dieppe, dit was in feite een zelfmoordmissie om de duitse verdediging te testen, hij overleefde de landing niet. Het CC-Mar (competentiecentrum van de Marine) in Brugge draagt zijn naam.

Bootsman Jonsen: hij werkte bij de Marine op het einde van de tweede wereldoorlog om de Westerschelde vrij te maken voor het verkeer. De haven van Antwerpen was reeds in september 1944 bevrijd, maar de Westerschelde moest nog vrijgemaakt worden. Jonsen stierf tijdens een ontmijningsopdracht. De caserne in Oostende draagt zijn naam.

Afbeelding 3:
We werken met hoge spanningen en stromen bij de marine! Thyristor ACEC TBO112A14.

Afbeelding 4:
Afgekeurde electronische printen, vooral amerikaans materiaal.

Afbeelding 5:: controlepaneel besturing propulsiemotor
Bij schepen gebruikt men een propeller met verstelbare schroefbladstand (pitch). De "vitessebak" is de regeling van de schroefbladstand. Het is een continu variabele regeling (zoals de DAF Variomatic). Ook bij achteruit varen draait de schroef in dezelfde richting.

Rechts het bedieningspaneel van één van de motoren van een schip (het is de A960 Godetia, dit schip heeft vier motoren en 4 propellers) Een regeling bedient het motortoerental en de andere regeling de pitch of schroefbladstand. De bediening kan gebeuren vanaf de brug, de commandocentrale of de machinekamer zelf. Dit is een militair schip en men houdt rekening met het feit dat de brug beschadigd kan zijn, waardoor de commando's niet meer doorkomen naar de motor.

Publicités - Reklame

-