Marinebasis Zeebrugge
TechTalk electronica
MBZ
Root server » TechTalk » Marine » Inleiding
-

-


De onverslijtbare tantalium elko's van Sprague
Bij herstellingen aan electro-toestellen zijn de eerste "verdachten" (the usual suspects) bij een defekt de electrolytische condensatoren. Deze componenten hebben zo weinig reserve dat ze na twee jaar versleten zijn: het toestel start niet op, valt uit of blokkeert...

Bij militaire toestellen gaan de elko's gemakkelijk 30 jaar mee (en ze hebben nog steeds een lage ESR en een capaciteit binnen de toleranties): het is dus mogelijk condensatoren te maken die langer dan twee jaar meegaan! Het zijn de bekende tantalium elko's van Sprague. Als je een setje op eBay koopt mag je zeker zijn dat ze perfect zullen werken, zelfs na 30 jaar!

In een controller zaten er tantalium elko's van Sprague gemaakt in 1978. In de controller kan de temperatuur stijgen tot meer dan 60į Ťn de elko's worden in schakelende voedingen gebruikt. Na meer dan 30 jaar continu bedrijf de parameters opgevraagd met een LCR meter:

  • Capaciteit: 4.55µF (origineel 4.7µF)
  • Serie weerstand (ESR): 0.22Ω
Dat zijn betere specifikaties dan nieuwe elko's!

Tegenwoordig zijn alle activiteiten van de Marine gecentraliseerd in Zeebrugge. Zowel de nederlandse als de belgische mijnenjagers worden er onderhouden. De basis biedt ook onderdak aan de belgische fregatten en andere ondersteuningsvaartuigen. De Belgica, het bekende onderzoeksschip wordt beheerd door de Marine en heeft zijn thuishaven in Zeebrugge.


Angle de barre

BelgiŽ heeft maar 67km kust en een begrotingstekort die ieder jaar groter is dan zijn BBP (Bruto Binnenlands Product). De Marine moet dus noodgedwongen beperkt zijn. Voor de tweede wereldoorlog bestond er zelfs geen echte Marine.

BelgiŽ heeft zich gespecialiseerd in mijnenjagers en wordt internationaal erkend. BelgiŽ deed mee aan verschillende internationale opdrachten, waaronder de twee golfoorlogen.

De mijnenjagers zijn polyvalente schepen die zeer wendbaar zijn: ze worden ook ingezet bij reddingsoperaties. OP 10 oktober 2013 wordt de Primula ingezet om een frans visserboot te helpen voor de komst van de storm.

BelgiŽ werkt nauw samen met Nederland: vaak zijn er nederlandse schepen in Zeebrugge gestationnerd, terwijl belgische schepen in Den Helder aanwezig zijn.

De schepen gaan eigenlijk heel lang mee: het is niet ongewoon dat een schip meer dan 30 jaar meegaat. De schepen ondergingen laatst een BeNeCUP (Capability Upgrade Program). De electronica wordt vernieuwd als het nodig is, er wordt een betere stroomaggregaat geplaatst, enz. Zolang het schip aan de NATO-specificaties voldoet is er geen reden om het schip buiten gebruik te stellen. Om de 6 jaar ongeveer doen we het groot onderhoud waarbij alles nagezien wordt: alle meters worden bijvoorbeeld opnieuw gecalibreerd (dit is ťťn van mijn taken).

Een andere taak is de degaussing (het magnetisch onzichtbaar maken van het schip). De mijnenjagers varen als eerste schip over de mijnen en mogen het aards magnetisme dus niet verstoren. De degaussing wordt geclassificeerd als "bewapening" en de werking van de installatie is dus geheim. Maar algemene uitleg over de schepen is wel mogelijk.

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's

-