Mijnenjagers
Chasseur de Mines Tripartite
CMT
Root server » TechTalk » Marinebasis Zeebrugge » CMT Geschiedenis 2
-

-

Dit is het vervolg van het artikel over de bouw van de CMT's. Doordat drie landen hebben samengewerkt om zo'n schip te realiseren konden ze een beter schip ontwikkelen. Dit wordt bewezen door het feit dat deze schepen tegenwoordig (2021) nog altijd gebruikt worden, zij het met enkele technologische verbeteringen. Het is een uitzonderlijke samenwerking, want Frankrijk maakte toen nog geen deel uit van de NATO.

De foto's op deze pagina kommen allemaal van een boekje van de Nederlandse Koninklijke Marine.

Op de eerste foto zien we de bouw van de casco (de scheepsromp zonder de apparatuur). Dit deel is gemaakt in polyester dat verstevigd is met glasvezel. Men gebruikt hetzelfde materiaal voor de wieken van de windturbines.

Ieder land dat deel uitmaakte van de Tripartite bouwde de casco in zijn eigen werkplaatsen, en dan werden de machines bijgeplaatst. De dieselpropulsie werd bijvoorbeeld geleverd door Nederland, de electrische voortsyuwing door Belgie (ACEC) en de degaussing installatie door Frankrijk.

Voor de Belgische schepen werd de romp gemaakt in Oostende op de werven van Belliard Polyship, terwijl de afwerking in Ruppelmonde gebeurde. Beide ondernemingen zijn ondertussen failliet, België is een te klein land om schepen te kunnen bouwen.

Op de tweede foto zien we de originele brug van het schip. Ondertussen zijn er veel aanpassingen aan de brug gebeurd, waaromder het vervangen van de analoge radar (met fosforscherm) naar een digitale radar met LCD computerscherm. Het videosignaal wordt eveneens naar de commandocentrale gestuurd.

Een fosforscherm met lange nagloeitijd (P7) gaf weinig licht, waardoor er een kap over het scherm geplaatst moest worden om de radar overdag te kunnen gebruiken. Er is meer informatie over de radar op deze pagina.

We zien dan een frans en een belgisch schip. De belgen hebben toch de mooiste belettering!

De fransen hebben ondertussen een nieuwe degaussing installatie geplaatst, terwijl de belgen (en de nederlanders) verschillende wijzigingen aan de apparatuur hebben aangebracht. De boiler om friswater te maken werd vervangen door een inverse osmose, ee, systeem met een hoger rendement. De sturing van de electromotoren voor de voortstuwing werd eveneens vervangen. Uiteindelijk werd ook de koudwatermaker vervangen. De koudwatermaker stuurt koud water door het schip voor de climatisatie. Het gebruikte koelmiddel is tegenwoordig verboden en de installatie werkt niet goed met moderne koelmiddelen, waardoor uiteindelijk de volledige koudwatermaker vervangen moest worden.

Frankrijk heeft zich intussen teruggetrokken uit de Tripartite en zullen niet meewerken aan de realisatie van de nieuwe mijnenjagers.

Publicités - Reklame

-