Electronika
Een paar componenten...
TechTalk
Root server » TechTalk » Electronica » een paar componenten

Een paar random componenten waarmee ik regelmatig werk bij de Marine in Zeebrugge
-

-

Transformator van een schakelende voeding

Als de voeding defekt geraakt en de eindtransistor in kortsluiting gaat, dan loopt er een zeer hoge stroom door de transfo (juist voor dat de zekering springt). De hoge stroom produceert een sterk magnetisch veld, zo sterk dat de ferriet gesatureerd geraakt en een blijvende magnetisme behoudt. Het is moeilijk om deze permentente magnetisatie ongedaan te maken.

Als men de eindtransistor vervangt (meestal is het gemakkelijk om een vervangtype te vinden op het internet) zal die waarschijnlijk niet lang stand houden. De voeding blijft werken zolang die maar matig belast wordt, maar als de voeding zijn nominaal vermogen moet leveren gaat de transistor snel weer stuk. De eigen magnetisatie van de transformator wordt bijgeteld bij de geïnduceerde magnetisatie (door de electrische stroom in de transfo) en de transfo gaat in saturatie. Als de transfo in saturatie is, dan is de stroom enkel nog beperkt door de ohmse weerstand van de spoel (en die is bijna nul).

Men merkt dat de transformator gemagnetiseerd is als de transistor reeds warm wordt als de voeding onbelast werkt.

De enige manier om een schakelende voeding te herstellen waarbij de power transistor in kortsluiting is gegaan is ook de transformator te vervangen. Die zijn echter bijna niet te vinden.

In een heel specifiek geval (schakelende voeding van een PLC die kost wat kost hersteld moest worden) kon ik de voeding herstellen door alle wikkelingen omgekeerd aan te sluiten (zowel aan primaire als aan secundaire zijde). Er was gelukkig genoeg ruimte voor de aansluitdraden en de voeding bleek op een relatief lage schakelfrekwentie te werken. De magnetisatie die ontstaat door de stroom door de transistor wordt dan niet opgeteld bij de permanente magnetisatie van de transfo (maar ervan afgetrokken), en die kan dus niet in verzadiging gaan, zelfs als de voeding op maximaal vermogen werkt.

Maar het remanent magnetisme heeft ook zijn goede kanten: het werd gebruikt om kerngeheugen te maken.


Darlington U2T301

De U2T301 is een darlington transistor (twee transistoren in één behuizing om een hogere verstreking te bekomen). Deze transistoren worden gebruikt voor de sturing van de verschillende aanduiders op de mijnenbestrijdingsvaartuigen van de belgische marine.

Om de warmte-ontwikkeling in de transistor te beperken werkt die enkel binair (aan of uit). Om de lichtintensiteit van de aanduiders aan te passen gebruikt men een signaal van 100Hz waarvan men de puls-pauze verhouding aanpast.


Op amp met referentie LM10

De LM10 is een op-amp (een standaard-schakeling in geïntegreerde vorm) met een ingebouwde spanningsreferentie. Daardoor kan de op-amp is talrijke toepassingen gebruikt worden:
 • Comparatoren
  Vergelijking van een meetwaarde met een setwaarde,
 • Line drivers
  Omzetting van het signaal van bijvoorbeeld een Pt100 naar een 4-20mA stroomlus,
 • Stroombronnen
  Programeerbare nauwkeurige stroombronnen en current sinks,...
De op-amp kan werken met een zeer lage spanning van 1.5V en kan dus gevoed worden met een gewone batterij. Het eigen verbruik is daarbij zeer laag. De lage spanning en het lage verbruik maken de schakeling ideaal in alle mogelijke tweedraadstoepassingen met fantom-voeding (voeding van de op-amp via de meetdraden).

De op-amp is ge-optimaliseerd voor meettoepassingen en heeft een relatief lage bandbreedte. De op-amp kan bijvoorbeeld niet als audio-versterker gebruikt worden.


Standaard op amp: LM741

De LM741 is één van de meest gebruikte op amps. De op amp bestaat in verschillende uitvoeringen, de meest bekende zijnde de DIL of DIP-uitvoering (dual in line package). Voor militaire toepassingen bestaat de LM741 ook in een metalen behuizing met een wat hogere dissipatie.

Het IC beschikt ook over een offsetregeling. In de dubbele en viervoudige versies (met 2 of 4 op amps in één behuizing) is er geen offsetregeling. De dubbele en viervoudige versies worden meer gebruikt dan de enkelvoudige versies.

De 741 is een algemene op-amp. Tegenwoordig bestaan er speciale versies die sneller zijn, een hogere ingangsweersatnd of een lagere offset hebben. Hoewel de op amps steeds beter worden, bestaat er niet één op-amp die in alle toepassingen gebruikt kan worden.


Rohde & Schwarz NGRU 50

Voeding Rohde & Schwarz NGRU 50
 • Instelling van dee spanning van 0 tot 50V
  met stapgrootte van 1 millivolt of analoge regeling,
 • Stroominstelling van 0 tot 5A
  met stapgrootte van 1 milliampère (of 10 microampères).


Oscilloscoopbeeld

Oscilloscoopbeeld met CLOCK, DATA (signaal wordt bemonsterd op de stijgende flank van de klok) en STROBE (data wordt op de parallele uitgang aangeboden). Meer informatie: sturing led aanduider.

Publicités - Reklame

-