Veelgestelde vragen
Index FAQ electro
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ witgoed
Indien je vragen hebt, aarzel niet ons te contacteren. Interessante vragen worden op deze pagina opgenomen.

Witgoed

-

-

Vraagbaak witgoed
Koelkasten en diepvriezers (indexpagina)
FAQ pagina, soorten koelsystemen (compresseur, absorptie, peltier)
“Help! Mijn diepvriezer koelt niet meer! Wat kan ik doen?”
Op deze pagina leer je ook hoe je koude kan maken uit warmte: een zeer vernuftig systeem!

Microgolfovens, het herstellen van magnetrons en
het herstellen van klassieke ovens
.
Alles wat je moet weten over de microgolgovens: de verschillende types en de mogelijkheden. Een microgolfoven is nagenoeg onverslijtbaar indien je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt: niet op hoog vermogen gebruiken als er te weinig voedsel in de oven zit en regelmatig de ovenruimte reinigen.

De lijst van defekten dekt meer dan 90% van alle mogelijke fouten aan microgolfovens en traditionele ovens.

Bruinen onder de zonnebank
Informatie over zonnestraling en het bruinen. Op een tweede pagina leggen we de klemtoon op zonnebanken: zijn zonnebanken gevaarlijk? Welke soorten zonnebanken bestaan er allemaal?

Dampkappen
Waarom zuigt mijn dampkap niet goed meer? Waarom komt er damp op de ruiten?

Verschillende soorten kookplaten
Algemene informatie over de verschillende soorten kookplaten

Strijkijzers
Welk water voor mijn strijkijzer?
Soorten Soorten waterverzachters
Hoe kalkaanslag verwijderen?

Wasmachines
Vragen over wasmachines

Domena
Informatie over de strijkcentrales van Domena. Dit is één van de weinige firma's die zijn strijkijzers nog in Europa bouwt.

Verwarmingsapparaat van 300W
Een verwarmingsapparaat van 300W is enkel voldoende om een WC kot op te warmen. Voor een normale ruimte heb je minstens 1500W nodig (kleine slaapkamer). En vergeet niet dat electrisch verwarmen bijzonder duur is!

Airco
En naast de verwarmingstoestellen die niet warmen, hebben we ook de airco's die niet koelen. Direct geleverd uit China.

Boucherot filter
Een boucherot filter wordt soms gebruikt om relaiscontacten te beschermen tegen vonkoverslag bij inductieve belastingen zoals transfos en motoren. Maar hoe gebruikt u zo'n boucherot filter in eigen ontwerpen?

Onderhoud van de stofzuiger
De meeste stofzuigers gaan defekt omdat de filters niet op tijd vervangen worden. Het vermogen van de motor is tegenwoordig zo hoog dat die in een paar minuten kan verbranden als er onvoldoende luchtcirculatie is. De stofzuigermotoren zijn uitgerust met koolborstels die heel snel verslijten als er stof in de motor terecht gekomen is.


Aansluiten van een verwarmingsapparaat

"Bestuurder takt fout en probeert benzine met stofzuiger uit tank te halen"

Zeker geen goed idee: benzine en benzinedampen worden in de stofzak aangezogen, waar ze zich vermengen met stof en verder trekken tot in de stofzuigermotor. De stofzuigermotor is doorgaans een universele motor (een motor met koolborstels). Door de vonken aan de borstels ontvlamt het mengsel. Als er al redelijk wat benzine opgezogen is, kan er zelfs een explosie gebeuren. Dit is wat er in de motor van de wagen gebeurt als lucht vermengt wordt met benzine en in contact gebracht wordt met een vonk. Ook dieselbrandstof is zeer brandbaar, zeker in vernevelde toestand en goed gemengd met lucht.

Hoe electrische verwarmingsapparaten aansluiten?

Bepaalde verwarmingstoestellen die vast opgesteld moeten worden hebben een aansluitdraad met drie geleiders, maar de derde geleider is geen massa maar een schakelcontact. De bedoeling is dat het toestel aangestuurd wordt door een centrale thermostaat in plaats van het thermostaat op het toestel. Deze toestellen zijn specifiek ontworpen voor vaste montage en worden met een beugel geleverd. Er is geen stekker op de aansluitdraad. Verplaatsbare toestellen hebben altijd een normale stekker.

Indien deze toestellen normaal op een prise aangesloten worden moet deze stuurdraad niet aangesloten worden (doorknippen in de stekker). Indien deze draad toch verbonden wordt ontstaat er een kortsluiting (heel goed te zien). In dit geval wordt het toestel niet omgeruild. Vaak is de schade zo groot dat het goedkoper is een nieuw toestel te kopen.

Friswaterproduktie op schepen van de marine

Sinds 2013 werk ik bij de Marine in Zeebrugge. Op schepen zijn er grote hoeveelheden water nodig: je moet rekenen op honderd liter water per bemanningslid per dag. Voor een missie van meerdere dagen is het niet mogelijk al het water mee te nemen: het friswater moet aan boord aangemaakt worden.

Vroeger werd het friswater uit zeewater gedestilleerd. Een dergelijke installatie werd zelfs aan boord van de %BV voorzien (mijnenbestrijdingsvaartuigen). Een dergelijke installatie heeft echter een laag rendement en werd vervangen door een systeem met inverse osmose.

Bij inverse osmose wordt zeewater onder hoge druk door een semi-permeabele menbraan gedrukt. Zouten en andere contaminanten worden tegen gehouden en aan de andere kant is er enkel zuiver water. Om te vermijden dat de zouten en het afval zich aan de hoge drukkant zouden verzamelen wordt regelmatig de druk omgekeerd zodat de poriën opnieuw vrijkomen. Tijdens deze fase wordt ook de zeewatercirculatie opgevoerd zodat het afval weer naar zee stroomt.

Natuurlijk is er electriciteit nodig om het water te zuiveren, maar het is interessant als je met één liter brandstof honderd liters water kan maken.

Het water dat zo bekomen wordt is zeer zuiver, zo zuiver zelfs dat het niet te drinken is. Men probeert "natuurlijk" water na te bootsen door verschillende procédés toe te passen. Eerst spuit men een heel kleine hoeveelheid CO2 in het water: dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid CO2 die een druppel regenwater zou opnemen.

Nadien wordt het water over kalksteen geleid. Door het licht zure karakter van het water lost er een kleine hoeveelheid kalksteen op in het water. De smaak en de samenstelling van het water komt nu meer in de buurt van natuurlijk bronwater en is aangenamer in het gebruik. Een nadeel is natuurlijk een lichte kalkaanslag in de waterleidingen.

Publicités - Reklame

-