Veelgestelde vragen
Index FAQ electro
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Computer
Indien je vragen hebt, aarzel niet ons te contacteren. Interessante vragen worden op deze pagina opgenomen.

Computer

-

-

Vraagbaak computers
De eerste opstart van een computer duuuuurt tegenwoordig een drietal uren. Drie uren, waarbij je niets met je computer kan doen: windows is bezig met installeren.

Probeer niet iets anders te doen (surfen, emails lezen,...), want dan loopt de installatie verkeerd af: op het einde krijg je een boodschap "installatie mislukt", en bij de volgende opstart moet de hele operatie overgedaan worden.

Na de windows installatie komt een Speed-Up manager, waarvan de installatie meer dan 10 minuten in beslag neemt. Een programma dat 10 minuten nodig heeft om te installeren kan je systeem toch niet versnellen? Hoeveel tijd heeft het programma nodig om op te starten?

RegClean was een windows utility om het systeem op te ruimen, dit was ten tijde van windows 95, dacht ik.

Een bedrijf gebruikt dezelfde naam voor zijn malware die zogezegd je computer kan versnellen en fouten oplossen. De bedoeling van de makers is gewoon dat je zou betalen om het programma te activeren.

Het enige dat RegClean van Systweak doet is andere malware binnenhalen (soort zoekt soort). Na een paar dagen gebruik zit je computer zo stijf van de virussen dat die zelfs niet meer wilt opstarten.

Begin 2013 wordt dit programma aangeboden via talrijke porno, sex en datingsites (en meestal zijn juist die computers de meest trage, wegens de talrijke rommel die binnengehaald werd).

Dat het programma aangeboden wordt via dubieuse kanalen zou al voldoende moeten zijn om een belletje te doen rinkelen. Maar op dat ogenblik is men natuurlijk bezig met andere dingen...

Die “Microsoft partner”-logo is fake. Het bedrijf is geen lid van deze groepering (je kan het online nagaan).

“RegClean is a rogue security program that shows false Warning messages. It also shows misleading scan Results. It also uses aggressive advertising and can also install through Trojan exploits.”

En het ergste is nog dat ik zelf (zonder het te weten) reklame maak voor RegClean via de Google advertenties (adsense). Ze moeten wel echt in geldnood zijn bij Google dat ze zulke rommel toelaten op hun netwerk...

Een nieuwe computer aangekocht
De eerste stappen dat je onderneemt als je een nieuwe computer hebt aangekocht.

Anti virus
De ondraaglijke waardeloosheid van een anti-virus.

Mijn computer loopt vast!
En na een paar maanden is het al zover: de computer loopt vast wegens onvoldoende koeling.

Mijn computer start niet meer op!
Meestal zijn er fouten in de datastrukturen van de harde schijf. Dit is iets dat u beter laat herstellen door experts, als u niet wilt dat al uw gegevens verloren gaan.

Netwerkkabel
De netwerkkabel wordt vooral gebruikt bij het verbinden van het toestellen met het internet of het lokaal netwerk( ethernet).

Wifi en 3G/4G
Wat zijn de verschillende netwerken en hoe kan ik een draadloos netwerk (wifi) gebruiken met een 3G/4G abonnement?

Solid State Disk
De laatste generatie notebook computers is uitgerust met een harde schijf zonder bewegende delen.

Electronisch papier
Electronisch papier zal je meer en meer aantreffen, daar waar een laag verbruik en een goede leesbaarheid belangrijk is (bijvoorbeeld e-readers).

Ubuntu is good for you! (index)
Computer komt binnen, start niet meer op. “Kan u hem opsturen naar de fabrikant, ik heb nog waarborg” vraagt de klant. Ik start hem op met een USB stick en er zijn geen hardware problemen te vinden. De fout ligt bij microsoft. Of het draadloos netwerk valt uit (een probleem met microsoft sinds vista). Of het systeem zit vol met virussen en malware. Maar er is een oplossing voor al uw problemen...

Printers (index)
Alles wat je moet weten over de verschillende printers: hoe werken ze, hoe moet je ze onderhouden,...


Als is je computer nog zo snel,
microsoft vertraagt hem wel
Monitor calibratie
Indien je computermonitor gebruikt wordt voor het bijwerken van foto's, dan is het aangeraden dat het scherm juist ingesteld staat, anders zullen de "verbeterde foto's" er slecht uitzien als ze op een andere (wèl correct ingestelde) monitor bekeken worden.

Versturen van grote bestanden
Email is nooit gemaakt geweest om grote bestanden te versturen. Maar er zijn oplossingen...

Een nieuwe harde schijf ter aanvulling
Je hebt een nieuwe harde schijf aangekocht omdat de huidige langzamerhand vol greaakt. Maar hoe verplaats je al die documenten, en vooral hoe vertel je aan windows wat de nieuwe lokatie is zodat de talrijke snelkoppelingen naar 'mijn documenten' blijven werken?

Anti-spam, Telenet style
Op je mailbox van Telenet staat standaard een anti-spam filter ingeschakeld, waardoor je waarschijnlijk een aantal berichten niet ontvangt. Deze filter is trouwens niet volgens de geldende regels (RFC) geconfigureerd.

Virussen opsporen en verwijderen
De gemakkelijkste maanier: de harde schijf in een andere computer monteren en de anti-virus erop loslaten. Maar zelfs als je geen anti-virus programma hebt (ik heb er geen), toch kan je de meeste malware gemakkelijk verwijderen. Dit is een artikel voor de meer gevorderde computergebruiker.

Harde schijven (index, andere site)
De harde schijf is het belangrijkste component van je computer. Gaat die defekt, dan ben je al je documenten en foto's kwijt. Een computer kan je vervangen, de foto's die op de harde schijf opgeslagen zijn niet.
Afbeelding rechts:
Een typisch verloop van een harde schijf test onder Ubuntu. De test moet gebeuren als er geen normaal diskgebruik is (er mogen geen programma's draaien, het beste is de schijf te unmounten als dat mogelijk is). Dit is een schijf die nier meer optimaal werkt.

Het is normaal dat de snelheid lager wordt naarmate de test vordert: de middelste sporen bevatten minder data, en omdat de harde schijf altijd aan dezelfde snelheid draait is de dataoverdracht trager als de test naar de middenste sporen gaat. Overigens kunnen er hier verschillen zijn van schijf tot schijf.

Wat meer zorgwekken is, is dat er op bepaalde plaatsen inzinkingen in de snelheid is. Deze inzinkingen van de snelheid worden veroorzaakt door het feit dat de schijf meerdere leespogingen moet ondernemen om de data te lezen. Ook de eerder trage toegangstijd van 20ms is een teken dat de schijf problemen heeft.

Als je de test na een paar dagen opnieuw doet, en je bekomt dezelfde algemene vorm (met de dips op dezelfde plaats), dan weet je dat de harde schijf zwakke plekken heeft. Het is nagenoeg onmogelijk dat bepaalde programma's toevallig veel schrijfopdrachten uitvoeren op exact dezelfde tijdstippen. Het is dan aan u om te beslissen of u een nieuwe schijf plaatst.

Samen met een hoog aantal leesfouten (op te sporen via smart) betekent dit dat de harde schijf niet meer correct werkt. Ooit komt er en moment dat de data niet meer te lezen is, maar dan is het te laat, en zijn bepaalde gegevens al verloren.

Voordat je de test uitvoert, verhoog het aantal samples van honderd naar duizend. Zo verplicht je het operating system om gegevens van over de volledige schijf te lezen.

Sinds 2012 doen wij bij Verfaillie Bauwens een beroep op Mamadou N'Guéyé voor de meer complexe herstellingen aan computers.

Vaak kunnen onze klanten hun computer niet binnenbrengen voor nazicht (wie gaat er nadien al die kabeltjes weer inpluggen? dat kan ik niet meer, meneere, op mijn leeftijd...). Daarom is telepathie echt een godsgeschenk!

Vanop afstand vanuit Nice kan hij zelfs de harde schijf van je computer herstellen, en het kost slechts 100€ (+ 35€ behandelingskosten). Professionele bedrijven rekenen 30× meer! Een koopje! Het is niet voor niets dat hij “wereldberoemd is in zijn buurt” (mondialement connu dans le quartier).

Mocht u andere kleinere problemen hebben zoals kanker of erectieproblemen, dan kan hij die ook oplossen. Op zijn vierde gave heb ik ook geen beroep moeten doen, want die is de 75 jaar gepasseerd en kan klagen als 10 viswijven in 't kwadraat.

Niet vergeten: 0033 voor Frankrijk, en de eerste nul weglaten.

Publicités - Reklame

-