Electronika
Een paar componenten...
TechTalk
Root server » TechTalk » Electronica
-

-

Omzwervingen in electronicaland: indexpagina electronica

Een inleiding waar een paar random compoenten wordt besproken: transistoren, op amps, transformatoren van schakelende voedingen. Een beetje van alles dus.

Arduino
Een schakeling waar alles in één gebracht wordt: een digitale klok met nixie aanduiders: programmatie van de arduino, TTL en CMOS glue logic, schakeleinde voeding, real time clock,...

In plaats van nixie aanduiders kan men ook goedkopere 7 segment displays gebruiken: sturing van een 7 segment aanduider met arduino. Hier ook is er wat CMOS glue electronica nodig om het aantal benodigde arduino uitgangen te beperken.

Met een arduino is het ook heel eenvoudig om een servomotor aan te sturen. je kan zowel de standaard library gebruiken of zelf de paar instructies schijven om de motor aan te sturen.

Nu dat we toch bezig zijn met schakelingen bouwen, ziehier een antenneversterker in cascodeschakeling geschikt voor de FM, de DVB-T en DAB signalen.

Een electronische volumeregeling met bronselectie, alles gebeurt electronisch, er is minder overspraak dan met een draaischakelaar en de electronische potentiometer kraakt niet.

Eigenlijk hadden we met de basis moeten beginnen: de werking van een diode en transistor en de verschillende versterkerklassen.

De oscilloscoop is onmisbaar in een electronica-werkplaats. We bespreken eerst de geschiedenis en de analoge oscilloscopen (op een aparte pagina) en dan de digitale oscilloscopen.

De wienbrug oscillator mag ook niet ontbreken op een electronica werkplaats.

Een limiter die ook als compressor gebruikt kan worden en wordt gebruikt om het audiosignaal die naar een modulator gestuurd wordt te beperken zodat er geen oversturing kan gebeuren.

Een schakelende voeding uit een oude DVD speler of videorecorder testen en aanpassen.

Een FM zender bouwen is niet zo moeilijk, je kan eventueel een stereo multiplexer bijplaatsen. Het is mogelijk een complete FM stereo zender te bouwen, uitgerust met één enkele IC. Voor de technische achtergrond moet je op de twee andere bladzijden zijn.

De oorlogsjaren: er werden verschillende systemen uitgevonden tijdens de tweede wereldoorlog: de radar, de radiobakens, de eerste computers,...

Op deze site heb je verschillende schemas die betrekking hebben op batterijen, accus en flitsers: laders, testers, egalisatieschakelingen, beschermingen, enz.

De arduino kan ook gebruikt worden om mijn gasverwarming te sturen. Dit kan heel eenvoudig gebeuren met een paar componenten, een paar Pt1000 of een LM35, een dubbele op amp en een servomotor.

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's

-