Electronika
Een paar componenten...
TechTalk
Root server » TechTalk » Electronica
-

-

Omzwervingen in electronicaland: indexpagina electronica

Een inleiding waar een paar random compoenten wordt besproken: transistoren, op amps, transformatoren van schakelende voedingen. Een beetje van alles dus.

We beginnen met de basis: de werking van een diode, transistor, thyristor en (MOS)FET. We leggen uit hoe het komt dat een diode maar in één richting de stroom doorlaat en hoe een transistor de basisstroom kan versterken.

De verschillende versterkerklassen.

Technische artikels over de verwarming met wetenschappelijke artikels over regeltechniek.

In de electronica gebruikt men vaak de decibel (dB) zonder goed te weten wat deze eenheid voorstelt. Het is inderdaad niet gemakkelijk, de eenheid wordt gebruikt voor verhoudingen (om bijvoorbeeld de verzwakking van een kabel aan te geven), maar ook voor vermogens en spanningen.

Arduino
Een schakeling waar alles in één gebracht wordt: een digitale klok met nixie aanduiders: programmatie van de arduino, TTL en CMOS glue logic, schakeleinde voeding, real time clock,...

In plaats van nixie aanduiders kan men ook goedkopere 7 segment displays gebruiken: sturing van een 7 segment aanduider met arduino. Hier ook is er wat CMOS glue electronica nodig om het aantal benodigde arduino uitgangen te beperken.

Met een arduino is het ook heel eenvoudig om een servomotor aan te sturen. je kan zowel de standaard library gebruiken of zelf de paar instructies schijven om de motor aan te sturen.

De volgende datalogger gebruikt een arduino om de temperatuurwaarden te digitaliseren en maar een printer te sturen.

De library (bibliotheek) SoftwareSerial maakt het mogelijk de polariteit van de seriele verbinding om te keren. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn om data onafhankelijk te sturen naar twee displays met één enkele datalijn.

De arduino kan ook gebruikt worden om mijn gasverwarming te sturen. Dit kan heel eenvoudig gebeuren met een paar componenten, een paar Pt1000 of een LM35, een dubbele op amp en een servomotor.

De arduino heeft permanent (flash) geheugen maar die kan slechts een beperkt aantal keren geschreven worden. Bestaat er een beter systeem om de toestand van een aantal lijnen op te slaan tijdens een stroomonderbreking?

Audio versterkers

  • Index lampenversterkers: honderden pagina's over de verschillende lampenversterkers (oud en modern), de verschillende buizen, enz.

  • De wienbrug oscillator mag ook niet ontbreken op een electronica werkplaats om versterkers te testen.

  • Een geïntegreerde transistorversterker die het aangegeven vermogen niet haalt.

  • Een kleine transistorversterker met onderdelen die ik over had, voor een vermogen van 10W per kanaal.

  • De vervormingsmeter meet de vervorming ten overstaan van een perfect sinussignaal.

  • De oscilloscoop is onmisbaar in een electronica-werkplaats. We bespreken eerst de geschiedenis en de analoge oscilloscopen (op een aparte pagina) en dan de digitale oscilloscopen.

  • Een limiter die ook als compressor gebruikt kan worden en wordt gebruikt om het audiosignaal die naar een modulator gestuurd wordt te beperken zodat er geen oversturing kan gebeuren.

  • Een electronische volumeregeling met bronselectie, alles gebeurt electronisch, er is minder overspraak dan met een draaischakelaar en de electronische potentiometer kraakt niet.

  • Een bluetooth ontvanger inbouwen in je hifi installatie of je oude lampenradio? Eenvoudig, maar er is veel brol te vinden op ebay!

  • Tegenkoppeling en voorwaartse regeling bij versterkers: audioversterkers gebruiken een tegenkoppeling om de vervorming tegen te werken. Maar de versterkers hebben ook een (meestal onzichtbare) voorwaartse regeling om de rimpel van de voedingsspanning te onderdrukken. Dit is het geval bij discrete versterkers, maar nog meer bij geïntegreerde versterkers.

De oorlogsjaren: er werden verschillende systemen uitgevonden tijdens de tweede wereldoorlog: de radar, de radiobakens, de eerste computers,...

De verschillende seriele protocollen voor data overdracht worden hier bsproken.

Nu dat we toch bezig zijn met schakelingen bouwen, ziehier een antenneversterker in cascodeschakeling geschikt voor de FM, de DVB-T en DAB signalen.

Bij frequency hopping of frekwentieverpringing wordt er constant van zendfrekwentie versprongen om een betere ontvangst te garanderen (en eventueel afluisteren moeilijker te maken). Frekwenty hopping wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij bluetooth apparaten om snel vrije frekwenties te vinden in een band die sterk gestoord is.

Een noodverlichting met lader en accu die automatisch inschakelt als de stroom uitvalt. De lamp en accu zijn los te gebruiken.

Frekwentiemodulatie (FM)
Een FM zender bouwen is niet zo moeilijk, je kan eventueel een stereo multiplexer bijplaatsen.

Het is mogelijk een complete FM stereo zender te bouwen, uitgerust met één enkele IC. Er is veel technische achtergrondinformatie beschikbaar.

Kan een gelijkspanningsrelais gebruikt worden op wisselspanning (en omgekeerd)? Een relais lijkt een eenvoudig apparaat, maar niets in minder waar en er zijn verschillen tussen relais voor gelijkspanning en wisselspanning.

Een schakelende voeding uit een oude DVD speler of videorecorder testen en aanpassen zodat die andere spanningen kan leveren.

Op deze site heb je verschillende schemas die betrekking hebben op batterijen, accus en flitsers: laders, testers, egalisatieschakelingen, beschermingen, enz.

Publicités - Reklame

-