Universele generator
in alle landen inzetbaar
Generator
Root server » TechTalk » Electriciteit » Generatoren » Aansluiten » Verenigde Staten
De grote stroomgeneratoren zijn universeel gemaakt: ze kunnen overal ingezet worden. Maar hoe worden ze aangesloten?
-

-


Een generator van het amerikaans leger heeft een netfrekwentie van 60Hz


Een generator van de NATO levert 50 of 60Hz

De generatoren zijn afkomstig van het leger, dit is te zien aan de schakelaar "Battle Short" rechts onderaan. Deze schakelaar legt alle beveiligingen in kortsluiting, zodat de generator kan blijven werken met een te lage oliedruk of een te hoge temperatuur.


Een generator voor vliegtuigen die 400Hz levert

De frekwentie van 400Hz wordt op vliegtuigen gebruikt, dit is historisch gegroid tijdens de eerste wereldoorlog. Door de hogere frekwentie kon men kleinere generatoren, transformatoren en motoren gebruiken. Ook regelsystemen die op deze netspanning werkten konden kleiner uitgevoerd worden (selsyns, synchros,...) Tegenwoordig spelen deze voordelen geen grote rol meer, want men gebruikt tegenwoordig schakelende voedingen die op alle frekwenties kunnen werken.

We beginnen opnieuw met onze basisschakeling van de generator, met zijn drie wikkelingen met middenaftakking:

High leg delta


In bepaalde landen gebruikt men een andere manier van aansluiten, dit wordt gedaan voor woonwijken die een 120V/240V split-phase aansluiting nodig hebben. In Amerika krijgen de huizen zowel 120V (op de prisen: convenience power en voor de verlichting) als 240V (op de vaste toestellen). De generator wordt gecableerd in delta-aansluiting (high leg delta). De neutre en PE is aangesloten op de middenaftakking. Driefasige belastingen kunnen gevoed worden, maar enkel in delta-aansluiting, niet in ster aansluiting. De driefasige aansluiting wordt 208/240V genoteerd.

De 208V-aansluiting (high leg of wild leg, tussen neutre en 208V) wordt niet gebruikt in monofasige toepassingen. Deze spanning wordt enkel gebruikt bij specifieke vaste toestellen op een apart circuit (noodapparatuur in ziekenhuizen, computerservers, en dergelijke). Dit circuit heeft aparte zekeringen (één zekering per contactdoos) zodat de spanning niet afkangelijk is van het residentieel net.

Deze aansluiting heeft een intrinsieke asymmetrische belasting als men enkel monofasige apparaten aansluit (of men enkel de wild leg aansluiting gebruikt). Enkel bij diefasige apparaten is de belasting evenwichtig verdeeld over de fasen.

Deze manier van aansluiten met high leg wordt dan ook niet vaak gebruikt bij stroomgroepen, wel bij de electriciteitsverdeling, waarbij de aansluitingen zodanig zijn, dat iedere fase om beurt voor de high leg zorgt.

Drievoudige split phase

Bepaalde generatoren hebben daarom een middenaftakking op de drie wikkelingen (of 6 wikkelingen in plaats van drie). Iedere middenaftakking wordt dan aan de massa gelegd, en de drie wikkelingen voeren driemaal 120/240V.

Het is niet mogelijk de wikkelingen in parallel te zetten wegens de verschillende fases van de wikkelingen! (faseverschuiving van 120°), maar er is wel een mogelijkheid om een enkele grote monofasige belasting op een driefasige generator aan te sluiten zonder dat die in onbalans geraakt.

Publicités - Reklame

-