Generator
Alle types
Electriciteit

Alle types van generatoren: hobby, voor huishoudelijk gebruik of voor de industrie
-

-

 • De algemene parameters van een stroomgroep worden hier besproken: monofasť of triphasť, benzine of diesel, hoeveel vermogen (kW en kVA), enz.

 • Alle types stroomgeneratoren: van de hobby generatoren met windenergie of waterkracht tot aan de grote generatoren van de stroomproducenten.

 • De meest voorkomende huisgeneratoren: inverter-technologie, klassieke alternator en generator met condensator-bekrachtiging.

 • Wat meer uitleg over de auto-alternator: een alternator met ingebouwde gelijkrichter en regelaar.

 • Er bestaan ook generatoren die niet synchroon met het net moeten draaien. Ze worden in specifieke toepassingen gebruikt, zoals windmolens en waterkrachtcentrales.


  Uitschakelplan voor BelgiŽ 2014


  Uitschakelplan voor BelgiŽ 2018

 • Een lokaal electriciteitsnet met windmolen, zonnepaneel en gridformer.

 • De generatoren met permanente magneten worden meer en meer gebruikt, zowel bij particuliere windmolens als kleine tot middelgrote industriŽle windmolens.

Dankzij de onkunde van onze nationale politiekers is er een produkt dat zeer goed verkoopt de laatste tijd: de stroomaggregaten. Omdat er te weinig draaiende electriciteitscentrales zijn, kan de behoefte niet altijd voldaan worden. Bepaalde zones zullen uitgeschakeld moeten worden zodat het volledig land niet zonder stroom komt te staan. Het zijn niet de zonnepanelen en de windmolens die de stroom zullen leveren op de koude winterdagen als iedereen een extra electrische verwarming van 3000W inschakelt.

Reeds in 2014 waren er problemen voorzien en was er een afschakelplan opgesteld, maar nu is het plan verder in detail uitgewerkt. Nu zijn er meer zones die afgeschakeld kunnen worden in geval van overconsumptie.

En neen, de afschakelingen zullen niet noodzakelijk in de late namiddag gebeuren, zoals de producenten ons doen geloven, maar in de vroege uurtjes, als iedereen extra electriciteit nodig heeft: electrische verwarming in de badkamer, de koffiemachine, snel nog een douche nemen,... De verbruikspiek in de late namiddag is de piek bij een normale dag. Als het erg koud is, komt er een extra piek 's morgens vroeg. Je moet rekenen op een extra verbruik van 2500W per gezin. Het is ook niet zo dat men de afschakeling kan plannen: als er meer verbruik is dan er electriciteit gemaakt wordt, dan moet er iets afgeschakeld worden, en liefst zo snel mogelijk, om een ineenstorting van het volledig belgisch net te voorkomen.

Dit komt op een zeer ongelegen moment van de dag en zelfs als de storing maar 30 minuten duurt, zijn de gevolgen niet te overzien: de treinen lopen vertraging op en kunnen hun vertraging niet meer inhalen, de verkeerslichten werken niet meer. De fabrieken lopen schade op: productieprocessen die niet meer gecontroleerd worden, staal dat in de warmwalserijen stolt,...

10 jaren geleden wist men al dat BelgiŽ in de problemen ging komen, maar de politiekers hebben de hete aardappel maar iedere keer naar de volgende regering doorgeschoven. Toen al wist men dat de huidige kerncentrales van Doel en Tihange eigenlijk versleten waren. Wat was de oplossing? Nieuwe kerncentrales bouwen zodat de oudere, minder betrouwbare kerncentrales op tijd uit gebruik konden genomen worden. Er worden tegenwoordig testen gedaan met kerncentrales die gebaseerd zijn op thorium (in plaats van uranium) en intrinsiek veel veiliger zijn en minder afval produceren. Maar BelgiŽ is hier de boot aan het missen...

De groenen zeggen alsmaar dat het ook kan zonder kernenergie. Duitsland, bijvoorbeeld heeft al zijn kerncentrales gesloten. Maar de groene jongens vergeten erbij te zeggen dat de duitsers nog voor een groot deel stoken met bruinkool, een soort steenkool dat bijzonder vervuilend is, en waarbij grote hoeveelheden bos gekapt moet worden om bruinkool te ontginnen. De duitsers betalen hun electriciteit ook zeer duur in vergelijking met de inwonders van andere landen.

Waar ik werk gebruikt men grote generatoren die 250kW kunnen leveren. Met een dergelijk vermogen kan je een hondertal huizen van stroom voorzien, of een grote landbouwonderneming, of een gemiddeld schip.

Publicitťs - Reklame

-