Electriciteitscentrales
Index alternatieve (duurzame) energie
Electriciteit
Root server » TechTalk » Electriciteit » Stroomgroepen » Duurzame energie

Duurzame of alternatieve energie, dat is energie die hernieuwbaar is. Dat zijn zonnepanelen, windmolens en waterkrachtcentrales, maar dat is eveneens kernenergie (en dat zullen de groenen niet graag horen). De recente kweekreactoren leveren meer splijtbaar materiaal dan dat ze nodig hebben als grondstof.
-

-

Duurzame energie
Inleiding duurzame energie: hoeveel zonnepanelen en windmolens hebben we nodig in Vlaanderen? Hebben we eigenlijk nog klassieke centrales nodig als we genoeg zonnepanelen en windmolens zouden plaatsen?

Warmte-kracht koppeling
Produceer zowel warmte als electriciteit: de bedoeling is warmte pe produceren voor grote installaties (bijvoorbeeld zwembaden, hospitalen, enz). Maar eigenlijk produceert men electriciteit en met de restwarmte verwarmt men de gebouwen.

Waterkrachtcentrales
Er zijn verschillende waterkrachtcentralen in BelgiŽ: op rivieren, op de Maas en de Samber en op bepaalde kanalen. De totale opbrengst van alle waterkrachtcentrales komt echter niet in de buurt van ťťn schijf van een kerncentrale.

Hoeveel energie levert een fietsdynamo?
De traditionele fietsdynamo is zo gebouwd dat die niet meer dan 3W kan leveren (om het doorslaan van de fietsgloeilampen te vermijden). Dubbelfasig gelijkgericht (met schottky diodes om minder verlies te hebben) en afgevlakt levert de dynamo voldoende energie om een zeer sterke lamp te voeden (USB lamp).

De niet-netsynchrone generatoren
Ze worden voornamelijk gebruikt in windmolens en waterkrachtcentrales waar de draaisnelheid niet constant is. Twee generatoren komen aan bod: de asynchrone motor gebruikt als generator en de double fed induction generator (DFIG).

Een lokaal electriciteitsnet
Een klein lokaal electriciteitsnet om batterijen op te laden voor een geÔsoleerd vakantieverblijf of een grotere installatie met een gridformer en een stroomgroep om altijd electriciteit te hebben.

Auto-alternator
Een aangepaste auto-alternator kan gebruikt worden om batterijen op te laden. Het is een alternatief op de (al dan niet zelfgemaakte) alternator met permanente magneten. De aanpassing voor gebruik met een windmolen is aangegeven.

Windmolens die in de industrie gebruikt worden
Welke type generatoren worden er in de grote windmolens gebruikt? Naast de hypersynchrone generator en de DFIG komt ook de synchrone generator met omvormer aan bod, gebruikt in middelgrote installaties.

Kernenergie
Hoe werkt eigenlijk een kerncentrale zoals de kerncentrale van Doel?
We leggen de verschillen uit tussen de gebruikte technologiŽn (drukwaterreactor, zwaar waterreactor, reactor met gesmolten zouten...)
Weinig mensen weten hoe electriciteit in een kerncentrale geproduceerd wordt. En toch is dit poepsimpel. Kernenergie is eigenlijk ook een vorm van alternatieve energie (de groenen zullen dat niet graag horen): het is ook een manier om de CO2-uitstoot te beperken terwijl er aan onze energiebehoeften voorzien wordt.

Reactoren met gesmolten zouten en thoriumreactoren

Er is verwarring tussen de reactoren met gesmolten zouten en thorium. Een reactor met gesmolten zouten hoeft niet noodzakelijk te werken met thorium, thorium heeft echter een paar voordelen. Het gebruik van thorium in klassieke reactoren (PWR: pressurised water reactor : water onder hoge druk) is echter niet evident omdat de centrale regelmatig stilgelegd moet worden om de lading te vervangen.

Thorium komt meer voor in de natuur dan uranium en is niet radioactief. Het moet eerst geactiveerd worden (in een zogenaamde "kweekreactor") vooraleer het als kernbrandstof gebruikt kan worden.

Een gesmolten zoutreactor moet eerst opgestart worden met een radioactieve lading (uranium of radioactief thorium), waarna er regelmatig natuurlijk thorium bijgevoegd kan worden, die dan in de reactor zelf radioactief wordt.

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's

-