Herstellen generator
Hulp gevraagd
Genset herstelling
Ik krijg regelmatig vragen om generatoren te helpen herstellen. Ik kan enkel help bieden als ik voldoende informatie heb over de fout.
-

-

Generator herstellen

Ik kreeg laatst de vraag van een fransman, die mij vertelde dat de spanning van zijn generator (Génélec 27kVA) daalde als er apparaten aangesloten werden. En of ik enige hulp kon bieden.

Met zo'n vraag kan ik absoluut niets aanvangen. Een generator is geen batterij die vol, leeg of versleten is. Het is een beetje complexer dan dat.

Zakt de spanning lichtjes of sterk?
Een spanningsval van 5% tussen onbelast en maximale belasting is normaal, daardoor kan de generator beter werken. Indien de spanningsval van 5% te groot is voor de aangesloten apparaten, dan is het mogelijk de "DROOP" bij te stellen ("STATISME" in het frans) op de module die voor de bekrachtiging zorgt.

Bij een dergelijk vermogen heeft men enkel nog driefasige generatoren. De meeste generatoren houden niet van een enkelfasige belasting en bepaalde toestellen kunnen zelfs instabiel worden bij een belasting op één fase. Dit is bijvoorbeeld het geval van alternatoren met hulpbekrachtiging (AUX en AREP). In bepaalde gevallen kan men een verbetering bekomen door een andere fase te belasten, maar er bestaan ook gestandardiseerde methodes om een zware monofasige belasting op een generator aan te sluiten.

Indien de spanning sterk daalt bij het aansluiten van een belasting, dan is dit een teken dat er een defekt is. We beginnen met de bekrachtiging te meten.

Stijgt of daalt de bekrachtiging?
De bekrachtiging is een gelijkspanning van 20 à 200V naargelang het vermogen van de alternator. Tussen vrijloop en maximale belasting stijgt de spanning met ongeveer een factor 3 (dus bijvoorbeeld van 20 naar 50V voor een kleine stroomgroep en van 50 naar 200V voor een grote stroomgroep). In de praktijk moet de spanning stijgen als er een belasting aangesloten wordt. Indien dit niet het geval is, dan kan de module defekt zijn, of kan de voeding ervan onderbroken zijn.

Is de voeding van de regelmodule in orde?
De regelmodule wordt ofwel gevoed door de generatorspanning zelf (drie draden), ofwel door twee aparte wikkelingen (difasige stroom, 4 aansluitdraden). Controleer de continuîteit van de spoelen (eerst losmaken van de module).

Blijft het motortoerental stabiel?
De meeste modules zullen de uitgangsspanning laten zakken als ze merken dat de motorsnelheid daalt om de dieselmotor mechanisch te ontlasten. Als het motortoerental merkbaar zakt bij het aansluiten van een belasting, dan hebben we een probleem met de toerentalregelaar (mechanisch probleem aan de aandrijfmotor).
Om je te kunnen helpen heb ik een foto nodig van de bekrachtigingsmodule waarbij de aansluitingen goed zichtbaar zijn. Dan pas kan ik je verder helpen.


De meest voorkomende fout bij dit type generator is een defekte diode op de bekrachtigingsalternator. Er zijn 6 diodes, gemonteerd op de rotor aan de andere kant van de aandrijfmotor. Indien er een diode defekt is, moeten ze allemaal vervangen worden.

De foto's tonen twee rotors aan de kant van de bekrachtigingsalternator. De diodes zijn de kleine cylinders met een gesoldeerde kabel.

Om de diodes door te meten moeten ze losgesoldeerd worden en doorgemeten worden met een lamp en een batterij. De diode moet in één richting geleiden en niet geleiden in de andere richting. Je kan natuurlijk ook meten met een ohmmeter met diode-meting.

En na een week nog steeds geen antwoord van mijn fransman. Die dacht zeker dat er een snelle fix mogelijk was (niet dus), of dat drie weesgegroetjes en twee allahu akbar zouden volstaan.

Publicités - Reklame

-